Medi ambient

El vas principal de l’abocador de Coll Cardús comença a segellar-se

Ho va explicar l’alcalde, Toni Massana, al darrer ple

Encara hi ha dos processos sancionadors oberts que poden allargar el procés

Comença el compte enrere de l’històric i polèmic abo­ca­dor metro­po­lità de Coll Cardús, ubi­cat a Vaca­ris­ses, ges­ti­o­nat des del 1985 pel Grup Hera del que s’espera el seu tan­ca­ment des del 1999. L’alcalde del muni­cipi, el repu­blicà Antoni Mas­sana, va expli­car en el dar­rer ple del 26 de juliol que “el vas gene­ral s’està cobrint de ter­res i ja s’està sege­llant”. Un anunci que porta dècades espe­rant-se i que ha de supo­sar un inici d’un procés de clau­sura i res­tau­ració que es pot allar­gar uns trenta anys.

Tot i aquesta bona noti­cia, sor­gida arran de la dar­rera reunió que va man­te­nir jun­ta­ment amb el regi­dor d’Acció Climàtica, Eficiència Energètica i Bio­di­ver­si­tat, Aitor Pique­ras, amb els res­pon­sa­bles de l’Agència de Resi­dus de Cata­lu­nya (ARC), l’alcalde també es va encar­re­gar d’adver­tir que encara hi ha en marxa dos expe­di­ents san­ci­o­na­dors de la pròpia ARC a l’empresa per haver exce­dit els volum del vas gene­ral i la cel·les des­ti­nada a resi­dus no peri­llo­sos esta­bi­lit­zats. Un expe­di­ents que com­por­ten san­ci­ons d’entre 50.000 i 75.000 euros i que ja es van ini­ciar a l’octu­bre pas­sat. La seva reso­lució anirà per llarg, ja que el grup Hera va pre­sen­tar al·lega­ci­ons en con­si­de­rar que no havia sobre­pas­sat “els volums legal­ment esta­blerts”, segons ja va mani­fes­tar a aquest diari el febrer pas­sat.

Ampli­ació de capa­ci­tat

L’empresa també ha dema­nat una “modi­fi­cació no subs­tan­cial per incre­men­tar el número de tones en el d’iner­tit­zats”, que ascen­deix a 24.900 tones més i que “se’ls con­ce­dirà” expli­cava Mas­sana, però hi va treure importància perquè els dos dipòsits “estan pas­sats de gai­rebé 60.000 tones”. Va dei­xar clar que “a l’abo­ca­dor no s’entra res en el vas gene­ral i només en els d’iner­tit­zats i nosal­tres no hi podem fer res més que espe­rar que els dos expe­di­ents es resol­guin”, per afe­gir que tota aquesta qüestió “segu­ra­ment aca­barà de nou al jut­jat perquè l’empresa con­si­dera que en els dos llocs hi té més capa­ci­tat”. És aquest punt que va anun­ciar que ja s’estava cobrint el vas gene­ral amb ter­res i que els cami­ons que hi entren o bé van al Cen­tre de Trac­ta­ment de Resi­dus del Vallès Occi­den­tal (CTRV) ubi­cat al cos­tat –pro­pi­e­tat del Con­sorci per a la Gestió dels Resi­dus del Vallès Occi­den­tal i que envia la fracció resta no trac­tada a l’abo­ca­dor de Pujalt–, o a la planta de tri­atge que Hera també té a les ins­tal·laci­ons i que és una acti­vi­tat que “poden fer”.

Els direc­tor de l’ARC, Isaac Peraire, ja va dei­xar clar al febrer que els tan­ca­ment i procés de clau­sura s’ha d’ini­ciar quan hagi asso­lit “la capa­ci­tat màxima auto­rit­zada”, que al seu parer ja va sobre­pas­sar el 2023. D’aquí pro­ve­nen els dos expe­di­ents per incom­pli­ment del text refós de la llei regu­la­dora dels resi­dus, apro­vat per decret legis­la­tiu 1/2009, del 21 de juliol. En el pri­mer cas, el Depar­ta­ment d’Ins­pecció i Con­trol de l’ARC sobre les entra­des de resi­dus iner­tit­zats havia conclòs que s’hi havien dipo­si­tat 31.949,24 tones per sobre de la capa­ci­tat màxima auto­rit­zada, però ja a l’octu­bre l’empresa asse­gu­rava que la cel·la d’explo­tació encara tenia capa­ci­tat per rebre 30.000 tones abans d’asso­lir la capa­ci­tat màxima auto­rit­zada.

Orde­nança per san­ci­o­nar les pudors

Els epi­so­dis de pudors de l’abo­ca­dor i també del CTRV, han sigut un altre front de bata­lla dels veïns que a l’octu­bre pas­sat ho van por­tar a la fis­ca­lia de Medi Ambi­ent de Bar­ce­lona a través de Asso­ci­ació Prou Pudors de Coll Cardús. Al juliol l’Ajun­ta­ment ha fet un pas més per inten­tar que s’aca­bin, a banda de crear l’any 2000 un regis­tre de quei­xes que ja en suma 1.428, acaba d’apro­var ini­ci­al­ment l’orde­nança per regu­lar, pre­ve­nir i cor­re­gir la con­ta­mi­nació odorífera ela­bo­rada per la Dipu­tació de Bar­ce­lona.

Pre­veu mul­tes per aque­lles acti­vi­tats, indus­tri­als i no indus­tri­als que gene­rin olors i molèsties a la població i, després de la cor­res­po­nent ins­pecció poden arri­bar als 3.000 euros. Pique­ras, res­po­nent al regi­dor no ads­crit Juan Pablo Gar­rido, va reconèixer que serà una eina que “anirà bé” per con­tro­lar les emis­si­ons de l’abo­ca­dor, ja que “és una de les acti­vi­tats on hi tenim el focus”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.