Política

bangladesh

Dimiteix la primera ministra i es formarà un nou govern interí

El cap de l’exèrcit demana la fi de la violència i assegura que es jutjarà els responsables de la mort de manifestants estudiantils

El cap de l’exèrcit de Bangladesh, Waker-Uz-Zaman, ha confirmat aquest dilluns la dimissió de la primera ministra, Sheikh Hasina, i ha anunciat la formació d’un govern interí, després de diverses setmanes de violència als carrers durant les protestes estudiantils que han causat prop de 300 morts, segons ha informat Efe. Zaman ha demanat la fi de la violència i ha manifestat que ara es discutirà amb el president del país, Shahabuddin Chuppu, la formació del govern temporal.

Zaman ha assegurat que es jutjarà “els assassins” i els responsables “de les injustícies” comeses contra els estudiants en el marc de les protestes i ha demanat als ciutadans que “continuïn confiant en l’exèrcit” que “restablirà la pau i la disciplina al país”. Per a això ha demanat a la població que cooperi i s’abstingui de dur a terme actes “de vandalisme, assassinats, escaramusses i enfrontaments”.

Aquesta declaració es produeix minuts després que el mitjà local, Prothom Alo, informés que Hasina havia abandonat el país en helicòpter militar a les 14.30 hora local, acompanyada per la seva germana menor Sheikh Rehana. Fonts citades pel mitjà han dit que se n’han anat a l’Índia.

Milers de persones s’havien aplegat aquest dilluns al davant de la residència oficial de la primera ministra, a Dhaca. Després de fer-se pública la notícia de la seva marxa, molts van entrar a l’edifici i alguns s’han emportat mobles, frigorífics i, fins i tot, a la vaixella en un ambient victoriós, segons s’ha vist en imatges de televisió.

Els manifestants havien sortit als carrers malgrat el toc de queda que va ordenar el govern la nit passada en resposta a una jornada de violència a causa de les protestes estudiantils que van començar fa cinc setmanes de manera pacífica, però van acabar tornant-se violentes entre denúncies per la dura repressió policial. Gairebé 300 persones, la majoria estudiants i civils, van morir durant aquests violents enfrontaments.

Les protestes estudiantils van començar per exigir la fi d’unes quotes a l’ocupació pública que consideren discriminatòries en un dels països més pobres del món, però van acabar exigint la dimissió de Hasina i del seu govern després de la mort dels manifestants. Hasina va assumir el gener passat el seu quart mandat consecutiu després d’imposar-se amb claredat en unes eleccions que van ser boicotejades per l’oposició.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.