Patrimoni

Agustí Alcoberro i Pericay

Historiador

“El discurs sobre l’època moderna s’ha renovat del tot”

És professor d’història moderna i vicerector de Cultura i Memòria a la Universitat de Barcelona

La seva recerca s’ha centrat en el Renaixement, la Guerra de Successió i la cacera de bruixes

A més a més de la història, també ha conreat la novel·la i va guanyar el premi Sant Jordi l’any 1988

Les etapes en què les coses aparentment no es mouen però tot es capgira són les més interessants
La història moderna de Catalunya partia d’alguns mites que hem aconseguit desmuntar
Sortosament, avui la historiografia avança més en la línia de reconstruir els fets i de crear relat
Expli­qui’ns d’on li ve la passió per la història i com va començar tot?
En un pri­mer moment vaig fer el bat­xi­lle­rat de ciències, i fins i tot vaig ini­ciar una car­rera d’engi­nye­ria, però de seguida vaig veure que m’interes­sava molt més la història. De fet, ja a COU vaig fer l’assig­na­tura d’història del món con­tem­po­rani, i després ja vaig dedi­car-me a la car­rera d’història. Tota la car­rera la vaig fer tre­ba­llant com a pro­fes­sor de català. I aca­bant la car­rera em vaig pre­sen­tar a una opo­sició de catedràtic d’ins­ti­tut, que ales­ho­res era un cos molt mino­ri­tari, amb unes opo­si­ci­ons molt difícils, i poste­ri­or­ment vaig aga­far una plaça de pro­fes­sor asso­ciat a la Uni­ver­si­tat de Bar­ce­lona, pri­mer al depar­ta­ment de didàctica de les ciències soci­als i a par­tir del 1993 al depar­ta­ment d’història moderna. Aquest vin­dria a ser el meu currículum i la meva pri­mera for­mació històrica.
I quins són els pro­fes­sors que li van dei­xar més empremta?
Molt clara­ment, les dues mes­tres que em van dei­xar més empremta van ser l’Eva Serra i l’Eulàlia Duran. De la pri­mera, amb la qual vam tre­ba­llar con­jun­ta­ment, vaig apren­dre el rigor i l’interès pels arxius. Quan va ser l’hora de fer la tesi doc­to­ral volia fer-la sobre la his­to­ri­o­gra­fia del Renai­xe­ment i l’Eva Serra em va reco­ma­nar, molt encer­ta­da­ment, que me la dirigís l’Eulàlia Duran. I amb ella vaig aca­bar d’apren­dre la tècnica de l’edició de tex­tos i un altre tipus de font, que és la font escrita literària.
I com és que es decanta per la història moderna?
Als anys setanta hi havia una tra­dició his­to­ri­ogràfica vin­cu­lada a l’edat mit­jana que venia de lluny, i després hi havia sobre­tot l’esclat de la història con­tem­porània, espe­ci­al­ment el tema de Segona República i la guerra. A mi m’interes­sava molt la Guerra dels Sega­dors. Era un epi­sodi que volia estu­diar amb un cert detall. I a més em va sem­blar que l’edat moderna tenia una carac­terística de tran­sició entre el que seria el món feu­dal i el con­tem­po­rani. Aques­tes eta­pes en què les coses apa­rent­ment no es mouen però alhora tot es cap­gira són les eta­pes més interes­sants per a un his­to­ri­a­dor. En el cas de Cata­lu­nya, la història moderna par­tia d’alguns tòpics que jo crec que la meva gene­ració ha con­tribuït a des­mun­tar.
Quins?
El pri­mer era el de la decadència. Quan aga­fem les històries de Cata­lu­nya tra­di­ci­o­nals, tipus Fer­ran Sol­de­vila o Jaume Vicens Vives, el que es res­pira, el que tras­pua, és la idea que els segles moderns són segles deca­dents, d’obs­cu­ri­tat. El con­cepte de decadència neix en l’àmbit lite­rari, per con­trast amb el Renai­xe­ment. Per tant, hi hau­ria una ple­ni­tud medi­e­val, hi hau­ria una decadència moderna i una renai­xença con­tem­porània. Doncs aquest era un tòpic que neix en l’àmbit lite­rari, però tot seguit s’estén a l’àmbit de la política, de l’eco­no­mia, etcètera. En aquells moments tot just s’havia començat a tren­car en l’àmbit econòmic a par­tir de la tesi de Pierre Vilar, Cata­lu­nya dins l’Espa­nya moderna. Però la idea que era un període deca­dent en l’àmbit polític encara estava ins­tal·lada. I anava acom­pa­nyada d’una altra per­versió, que era la del supo­sat refor­misme borbònic. És a dir, que era Felip V qui ens havia fet sor­tir d’un cert endar­re­ri­ment, cosa que avui podem con­fir­mar que és total­ment al con­trari. Per tant, hi ha hagut una gene­ració d’his­to­ri­a­dors a qui ens ha tocat girar total­ment aquesta idea. Si avui hi ha un àmbit en el qual s’ha produït una reno­vació, fins i tot una inversió total en el relat, és jus­ta­ment en els segles moderns.
En els dar­rers anys també es manté aquesta volun­tat de reno­vació?
Es manté. En l’àmbit de la història econòmica hi ha hagut grans apor­ta­ci­ons, com per exem­ple les d’Albert Gar­cia Espuche o l’Antoni Simon, que han permès refer­mar que allò que havia dit Pierre Vilar, que era que el XVIII era el punt d’arren­cada de la moder­ni­tat, es pot ben bé fer recu­lar un segle i mig més. En l’àmbit pròpia­ment polític, els tre­balls de l’Eva Serra han permès conèixer amb molt més detall el sis­tema cons­ti­tu­ci­o­nal català i valo­rar-lo en la seva justa mesura, perquè crec que és un dels grans temes que havia que­dat ocul­tat al dar­rere d’aquesta idea del refor­misme borbònic. La Guerra de Suc­cessió és la que ha expe­ri­men­tat can­vis més impor­tants, amb apor­ta­ci­ons, entre altres, del mateix Gar­cia Espuche, Ernest Lluch, Joa­quim Alba­reda, Josep Maria Tor­ras o jo mateix, que crec que real­ment hem cap­gi­rat bas­tant la inter­pre­tació política i, fins i tot, la inter­pre­tació social de la guerra.
Hi ha un conei­xe­ment prou sòlid d’aquesta etapa per part de la gent?
El grau de conei­xe­ment de l’època moderna és molt escàs. Això ja comença a l’escola. L’ense­nya­ment d’història és escassíssim, tant l’ense­nya­ment pri­mari com secun­dari, i al bat­xi­lle­rat l’única assig­na­tura obli­gatòria comença ben entrat el segle XIX. Per tant, podríem dir que els alum­nes sur­ten del sis­tema edu­ca­tiu sense conèixer res de la Cata­lu­nya medi­e­val o moderna. Això és molt pre­o­cu­pant. I crec que passa una altra cosa que no es des­taca prou: a totes les esco­les se cele­bra Sant Jordi, i l’alum­nat, des de P3 fins a la uni­ver­si­tat, com­me­mo­ren la data d’una manera o altra. L’11 de setem­bre, en canvi, no és pròpia­ment esco­lar, o els pocs intents que hi ha hagut per fer-lo esco­lar no han aca­bat de reei­xir. Per tant, és un tema que queda fora de les aules.
Vostè fa molt incís en la importància de la història nar­ra­tiva, ben expli­cada. Ho tenim prou arre­lat a casa nos­tra?
Hi estem tre­ba­llant i crec que hem posat les bases. La història havia nas­cut com a relat. I la història, el que plan­te­java en pri­mer lloc, era fixar els esde­ve­ni­ments que s’hau­rien produït, i, per tant, defi­nir què és o no un esde­ve­ni­ment històric. En un moment donat, la història es va voler dotar d’un llen­guatge supo­sa­da­ment científic i ales­ho­res va tren­car amb la noció de relat. I crec que això no ens ha fet cap favor. Sor­to­sa­ment, avui la his­to­ri­o­gra­fia, espe­ci­al­ment als països que tenen més tra­dició, com els anglo­sa­xons o Itàlia o França o Ale­ma­nya, avança més en la línia de recons­truir els fets i de crear relat. Aquí encara estem tot just començant en aquesta línia, però el que sí que vol­dria remar­car és que el que hi ha és una gran demanda social d’història ben expli­cada. La història és una dis­ci­plina que reque­reix madu­resa psi­cològica i per­so­nal. Quan arri­bes a una certa edat comen­ces a mirar-te els pares d’una altra manera i comen­ces a pen­sar que allò que et pre­o­cupa a tu pro­ba­ble­ment és molt sem­blant, molt més sem­blant al que pre­o­cu­pava els teus pares. És quan neix el sen­tit històric. Jo crec que aquesta demanda social, en el cas català, l’hem vist molt clara­ment en els últims anys i també té a veure amb la glo­ba­lit­zació. Avui la gent quan viatja no busca que a tot arreu tot sigui igual, sinó al revés, busca sin­gu­la­ri­tat, busca per­so­na­li­tat o iden­ti­tat. Tot això fa que l’interès per conèixer la iden­ti­tat i per conèixer la història vagi crei­xent. He par­lat de turisme cul­tu­ral, però també tenim la novel·la històrica, tenim les revis­tes de divul­gació, tenim la presència de la història als mit­jans de comu­ni­cació, que cada vegada és més gran. Pràcti­ca­ment en tots els àmbits es pot veure aquesta gran demanda d’història que tot just crec que en part comen­cem a resol­dre com a país.
I creu que els his­to­ri­a­dors estan prou pre­pa­rats per satis­fer aquesta demanda que comenta?
Quan lle­gei­xes aquells grans escrip­tors dels anys trenta, com Fer­ran Sol­de­vila o Jaume Vicens Vives, a banda del que puguis opi­nar de les seves tesis, hi ha una cosa que és evi­dent. I és que escri­uen molt bé, que atra­pen el lec­tor perquè real­ment saben cons­truir un dis­curs o un relat cohe­rent. Crec que hi ha hagut uns anys en què hem anat clara­ment enrere i això ha tin­gut a veure amb dife­rents para­dig­mes rela­ci­o­nats amb una història més teòrica o més vin­cu­lada a deter­mi­na­des opci­ons polítiques, però també té a veure amb el model en què hem entrat ara, en el qual la pro­moció uni­ver­sitària passa ine­vi­ta­ble­ment per publi­car en revis­tes espe­ci­a­lit­za­des i en àmbits molt llu­nyans de l’interès col·lec­tiu. Tot ple­gat ens allu­nya dels interes­sos i les inqui­e­tuds reals de la ciu­ta­da­nia.
A part de la seva vocació com a his­to­ri­a­dor, vostè també ha des­ta­cat pel seu com­promís polític. Va com­plir els 17 anys a la presó Model...
Em van dete­nir el 27 d’octu­bre del 1975. Vam estar cinc dies a Via Laie­tana, tor­tu­rats. I després vam pas­sar a la presó Model. Va ser un epi­sodi com­plex en tots els sen­tits. Estàvem junts els pre­sos polítics i els comuns i es va esta­blir una cama­ra­de­ria, una bona relació entre els uns i els altres. Teníem, per exem­ple, de com­pany de gale­ria El Vaqui­lla i jugàvem a penyo­res, a cavall fort, a trin­quet, al frontó. Mal­grat la situ­ació de duresa i des­es­pe­ració, vam poder sobre­viure amb prou dig­ni­tat. L’any 2017, quan es va tan­car la Model, la con­se­lle­ria de Justícia, amb en Car­les Mundó al cap­da­vant, em va encar­re­gar fer una expo­sició que es deia La Model ens parla. És la pri­mera vegada que m’he tro­bat fent d’his­to­ri­a­dor d’una història que he vis­cut jo; és a dir, amb una doble relació bas­tant interes­sant, perquè l’his­to­ri­a­dor, ja a la madu­resa, recorda la per­sona que era de jove. Quan vam inau­gu­rar l’expo­sició, els peri­o­dis­tes em pre­gun­ta­ven què vaig sen­tir quan vaig entrar a la Model i se sor­pre­nien perquè el que jo res­po­nia és que el que real­ment vaig sen­tir va ser un enorme alleu­ja­ment, perquè a la Model com a mínim hi havia nor­mes, hi havia hora­ris, i tot tenia una certa lògica, encara que fos duríssima, men­tre que a la comis­sa­ria de Via Laie­tana no eres ningú, esta­ves a mercè del que et volien fer a qual­se­vol hora.
Vostè és dels inde­pen­den­tis­tes de la pri­mera for­nada. No sé si s’espe­rava l’evo­lució dels dar­rers anys?
El que es pro­du­eix no era evi­dent que s’hagués de pro­duir, però el que crec que es pot asse­gu­rar és que un seg­ment molt impor­tant de per­so­nes a Cata­lu­nya cre­ien que una vegada mort el dic­ta­dor vin­dria una democràcia espa­nyola en la qual podríem con­ver­tir-nos en ciu­ta­dans d’un país lliure. I aquest desen­gany és el que porta que molta gent es faci inde­pen­den­tista. Als anys trenta del segle pas­sat també va pas­sar. En aquells moments, per a molta gent el pro­blema no era Espa­nya, sinó la monar­quia borbònica. I una vegada cai­guda la monar­quia el 14 d’abril del 1931, sem­blava que una república espa­nyola havia de ser un espai en el qual fos pos­si­ble la con­vivència. L’evo­lució política que segueix una per­so­na­li­tat com Lluís Com­panys és molt repre­sen­ta­tiva d’aquest des­encís que es va viure en el període de la Segona República.
I com veu la situ­ació actual? Ens tocarà una tra­vessa pel desert?
El que hem de fer és reforçar-nos com a nació i anar pre­pa­rant els moments en què estratègica­ment sigui pos­si­ble actuar. Jo ara mateix estic molt com­promès amb el pro­jecte del nou Congrés de Cul­tura Cata­lana, que volem que doni lloc a una reflexió i una mobi­lit­zació i que també torni a gene­rar il·lusió i opti­misme, com ja va pas­sar en el pri­mer congrés, que es va cele­brar els anys 1975-1977.
L’especialitat

La desfeta del 1714

Agustí Alcoberro i Pericay (Pals, 1958) és professor d’història moderna i vicerector de la Universitat de Barcelona. També va ser director del Museu d’Història de Catalunya entre el 2008 i el 2014 i vicepresident de l’Assemblea Nacional de Catalunya, en aquest cas entre el 2017 i el 2018. Ha publicat un munt d’articles i llibres, una part important dels quals de divulgació i molt centrats en el segle XVIII i la Guerra de Successió, de la qual és un dels principals especialistes. D’entre els seus darrers llibres destaquen La desfeta (Rosa dels Vents, 2021), una narració sobre la data de l’11 de setembre del 1714, que forma part de la col·lecció Dies que han fet Catalunya, que ell mateix dirigeix. Més recentment ha publicat Francesc de Castellví i Obando (Rafael Dalmau Editor, 2023), una biografia del millor cronista de la Guerra de Successió. També ha fet algunes incursions en la novel·la, entre les quals destaca Retrat de Carme en penombra, guardonat amb el premi Sant Jordi el 1988.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.