Música

Big Mama Montse

Cantant

“Ara el que em motiva més és continuar aprenent”

La cantant ha celebrat recentment els 35 anys de trajectòria com a gran referent del ‘blues’ i de la música en general a Catalunya

Sempre implicada en la defensa dels drets dels músics i la divulgació de la música, és vicepresidenta de la societat estatal AIE

Amb el poc retorn que tens ara si graves un disc gairebé prefereixo pagar-me unes vacances Ara hi ha molt grup emergent, però la gent gran cada cop existim menys, ens fem invisibles

Big Mama Montse és la veu per excel·lència del blues a Cata­lu­nya des de fa més de 35 anys, que són els que va cele­brar l’any pas­sat en el món de la música amb diver­sos con­certs com­me­mo­ra­tius, alguns dels quals han allar­gat la cele­bració fins al 2024. Molt impli­cada en la seva pro­fessió, Montse Prat­de­saba ha assu­mit diver­sos càrrecs en enti­tats i orga­nis­mes que defen­sen la música i els músics. Actu­al­ment és vice­pre­si­denta de l’AIE (Artis­tes, Intèrprets o Exe­cu­tants), l’enti­tat de gestió esta­tal que pre­si­deix Luis Cobos i que té com a altres dos vice­pre­si­dents Luz Casal i Nacho García Vega (Nacha Pop).

Com va entrar la música a la seva vida?
De ben petita. A mi sem­pre m’ha agra­dat molt can­tar i jo recordo que a casa meva teníem unes veïnes a sota, dues ger­ma­nes, i jo era molt amiga de la que tenia la meva edat i la seva ger­mana tenia cinc anys més que nosal­tres. Ella tenia un toca­dis­cos a casa seva i ja escol­tava dis­cos de Jimi Hen­drix i també de Ser­rat, Lluís Llach..., i jo també vaig voler un toca­dis­cos. Jo era molt petita, però els meus pares van haver de com­prar un toca­dis­cos i jo me’n vaig fer la mes­tressa. Era un d’aquells que tenien tapa i em va durar fins als 19 o 20 anys, aquell tocata. Vaig començar escol­tant les cançone­tes i històries infan­tils dels dis­cos que com­pra­ven els meus pares. Me’n recordo, sobre­tot, d’El dimoni Cuca­rell, de Gui­llem d’Efak. Pot­ser la seva veu em va fer un cert efecte.
I quan ja els va com­prar vostè?
Tenia una bona col·lecció de Hen­drix, i també tenia dis­cos de Deep Pur­ple, Led Zep­pe­lin, Bob Mar­ley també.
Janis Joplin?
No, em va arri­bar més tard, però ara l’he redes­co­berta, la Janis. Va haver-hi un moment que deien tant que m’assem­blava a la Janis, que vaig sen­tir per ella com un petit rebuig, perquè jo hau­ria pre­fe­rit lla­vors que em com­pa­res­sin amb la Bes­sie Smith, però a poste­ri­ori he entès per què em deien que era com la Janis, tot i que la meva veu era molt dife­rent de la seva. Com­partíem l’auten­ti­ci­tat a l’hora d’expres­sar-nos.
Va des­co­brir aviat les grans senyo­res del ‘blues’ com ara Bes­sie Smith o Billie Holi­day?
Jo vaig començar a escol­tar blues als 16 anys, a través de BB King i d’aquells blues tan dis­tor­si­o­nats de Hen­drix, com ara Red house. Real­ment, en aquell moment el blues em va tocar, però jo lla­vors era més de heavy metal, o millor dit de hard rock, de rock dur: Led Zep­pe­lin, Deep Pur­ple... Anava a veure tots els con­certs que hi havia, Saxon, Uriah Heep... Però després em vaig can­sar del hard rock. Per a mi sig­ni­fi­cava molt la lli­ber­tat, la rebel·lia, una acti­tud con­tes­tatària, perquè bus­cava la meva iden­ti­tat en aquest estil, però després em va dece­bre –que em per­do­nin els que han seguit amb aquesta línia [riu]–, i vaig fer un canvi radi­cal, perquè em va agra­dar moltíssim la Sarah Vaug­han. Vaig començar a com­prar dis­cos de jazz, a anar a La Cova del Drac de Bar­ce­lona, em vaig fer amiga de l’Ignasi Ter­raza i de Lucky Guri i anava amb ells a molts de llocs on ells toca­ven. A La Cova del Drac vaig començar a escol­tar blues i em va començar a interes­sar molt. Ja tenia 25 anys.
A La Cova del Drac va fer també la seva pri­mera actu­ació, no?
La pri­mera actu­ació amb micro, perquè jo abans ja can­tava en públic en un bareto que es deia Dr. Wat­son. Era dar­rere del Bocac­cio, a dalt de tot de Mun­ta­ner, al car­rer Camp. El que fèiem allà no eren ben bé actu­a­ci­ons, sinó que hi havia unes gui­tar­res i ens posàvem allà a can­tar i tocar cada dia amb una colla de gent. Quan van tan­car el Dr. Wat­son, vam començar a bus­car altres llocs i vaig des­co­brir La Cova del Drac. Allà hi anava amb un grup de col·legues, que ana­ven en moto i ja em conei­xen de l’època del Dr. Wat­son, i van començar a dir-me Big Mama.
Com va ser el seu debut?
Entre els músics que vol­ta­ven per allà, tenia un amic, en Ricky Gil dels Brigh­ton 64, amb el qual com­partíem pro­fes­sor de veu, en Xavi Gar­riga, i un dia en Ricky em va con­vi­dar a can­tar a La Cova del Drac amb el seu grup, Blues Explo­sion, en el qual també hi havia l’Harmònica Zumel, Ama­deu Casas, Riqui Sabatés, August Thar­rats, Josep Maria Marc­hant i Chento Bri­ganti. Jo vaig començar amb aquests amics, que m’ana­ven dema­nant col·labo­ra­ci­ons, i com que jo anava amb una colla i omplíem la sala [riu] al local van veure que si jo sor­tia a can­tar, els anava bé per al negoci.
Era l’única dona en aque­lla jove escena del ‘blues’ bar­ce­loní?
No, també hi havia la Loti Lewis, una can­tant ame­ri­cana que ja feia uns anys que estava aquí. Tocava amb el seu home, en Ron Burke, i sem­pre vam tenir una molt bona amis­tat. Després va sor­tir una noia que es deia Sweet Little Montse i més tard, la Txell Sust.
El 1990 va publi­car la seva pri­mera cas­set, ‘Blues Reu­nion 1990’, amb Víctor Uris, Ama­deu Casas, August Thar­rats, Santi Prat i Cas­par St. Char­les.
Jo havia entrat a tre­ba­llar a TV3 com a tècnica i tenia una mica de recur­sos, així que vaig com­prar micros i tot el que calia per gra­var. Lla­vors estava en dos grups, els New Blues Explo­sion –en Ricky va haver de ple­gar perquè es va tren­car la mandíbula en un acci­dent– i els Spe­cial Com­pany, i ens van dema­nar de fer un pro­grama pilot per a TV3, per al qual vaig reu­nir el bai­xista i el bate­ria dels Spe­cial Com­pany i el pia­nista i el gui­tarra dels New Blues Explo­sion i jo. La nova for­mació sonava tan bé que vaig pen­sar que s’havia de gra­var alguna cosa, i en vam dir Blues Reu­nion. La cas­set va ser una auto­e­dició, pagada per mi, i la vaig enviar a dife­rents dis­cogràfiques i fes­ti­vals de jazz i blues, i vam poder actuar al Fes­ti­val de Blues de Lisi­eux (Nor­man­dia) i al de Cer­da­nyola.
I el pri­mer disc?
Doncs estàvem tocant regu­lar­ment a La Cova del Drac i l’August Thar­rats va pro­po­sar que guardéssim una mica de diners de cada bolo per si havíem de fer algun viatge o alguna gra­vació. I així, guar­dant 2.000 pes­se­tes de cada con­cert, vam arri­bar a tenir cinc-cen­tes mil pes­se­tes, i amb això vam gra­var el nos­tre pri­mer disc, Blues, blues, blues, de Big Mama & The Blues Mes­sen­gers. El vam gra­var el 1992, però quan el vam voler treure al mer­cat, ens van dir que no érem autèntics...
Qui us ho va dir?
Un senyor que no en diré el nom [riu], una per­sona impor­tant dins del món musi­cal que ja no hi és. I l’Ama­deu i jo ens vam que­dar super­de­sa­ni­mats i vam dei­xar el disc guar­dat en un calaix. La nos­tra vida va seguir i quan més tard vam publi­car un altre disc amb Big Mama & The Blues Mes­sen­gers, gra­vat en directe a La Boîte, això va donar peu que poguéssim treure també aquell pri­mer disc, que va aca­bar sor­tint el 1995.
Va estu­diar engi­nye­ria de tele­co­mu­ni­ca­ci­ons. Era el pla B?
Jo volia ser can­tant des de sem­pre, però a casa em deien que estudiés alguna cosa, i com que m’agra­dava la música, vaig voler for­mar-me com a tècnica de so. Ara hi ha mol­tes esco­les d’imatge i so, però lla­vors no hi havia res, i havies de fer una engi­nye­ria o mar­xar fora. Jo vaig començar a la Politècnica i quan vaig fer pri­mer va anar molt bé, però el segon ja no, i lla­vors un meu tiet que era engi­nyer em va reco­ma­nar l’espe­ci­a­li­tat d’imatge i so a La Salle. Allà feies tele­visió i coses més enfo­ca­des a la pro­fessió, com ara la inso­no­rit­zació de locals.
Suposo que, com a can­tant de ‘blues’, la seva for­mació és essen­ci­al­ment auto­di­dacta.
He escol­tat molta música, i no sem­pre és fàcil enten­dre el que diuen els can­tants de blues, sobre­tot aquells que feien ser­vir un argot molt del Mis­sis­sipí, molt del sud, de pagès, i no els ente­nien ni a Chi­cago. Per tant, ha estat un repte impor­tant intro­duir-me en aquest món, però també ha estat molt gra­ti­fi­cant entrar en el blues femení, perquè hi ha molta broma, molt doble sen­tit, sovint amb con­no­tació sexual des del punt de vista de la dona. Però com a can­tant sí que vaig tenir una mes­tra que per a mi va ser molt impor­tant. Es deia Pura Gómez (1918-1998) i era pro­fes­sora del Con­ser­va­tori Muni­ci­pal de Bar­ce­lona. Em van dir que només volia fer clas­ses a segons qui, perquè era molt espe­cial, però a mi em va aga­far, em va ense­nyar la tècnica clàssica i em va trac­tar sem­pre amb molta estima. Ella era la can­tant de Mom­pou i era amiga de Con­xita Badia i Victòria dels Àngels. Tot el que em va ense­nyar durant tres anys, que va ser molt, m’ha que­dat al cor. És la base de la tècnica que jo uti­litzo quan canto i també quan he donat clas­ses. També em va anar molt bé per recu­pe­rar-me quan, el 1996, em van tro­bar uns pseu­do­quis­tos al coll i em van haver d’ope­rar. Jo abans fumava i bevia molt, però ho vaig dei­xar tot cap al 1993, i aquests pseu­do­quis­tos eren més aviat con­seqüència del que en deien la malal­tia del ser­gent, per haver can­tat fort sense tècnica. Quan em van ope­rar, sen­tia molta angoixa perquè no sabia què pas­sa­ria i si podria tor­nar a can­tar, i ho vaig reflec­tir en un disc que vaig gra­var amb Víctor Uris abans de l’ope­ració, El blues de l’ombra blava . I després, quan tot va anar bé, vaig fer un altre disc, Ser o no ser, que és com un esclat, un alli­be­ra­ment. Era un disc amb majo­ria de temes pro­pis en català. Ja fa temps, però, que com­ponc més coses en anglès, com el disc que vaig fer pels meus 30 anys en la música, Party life, en una edició limi­tada de 400 còpies per a les per­so­nes que hi van col·labo­rar a través de Verkami.
Escol­tant els seus dis­cos es pot res­se­guir la seva vida?
Sí, i hi ha alguns dis­cos que ara em costa escol­tar perquè jo ja no soc això, ara soc dife­rent a la per­sona que els va gra­var. Però he d’accep­tar que he vis­cut això. En tot cas, m’iden­ti­fico més amb els meus últims dis­cos.
Li queda algun somni pen­dent?
En els últims temps han mar­xat molts bons amics, Víctor Uris, Riqui Sabatés, Ama­deu Casas... i això et fa pen­sar. Si ara em morís, que no tinc cap pressa, ja esta­ria molt con­tenta de tot el que he fet, que és molt. Ara el que més em motiva és con­ti­nuar apre­nent. Com a pro­jecte, sí que m’agra­da­ria algun dia reu­nir una sèrie de músics que m’agra­den molt i veure què passa: un bate­ria de Noru­ega, un con­tra­bai­xista bra­si­ler, un gui­tar­rista de Chi­cago... Vol­dria fer-ho d’aquí a un parell d’anys, si tinc la capa­ci­tat econòmica perquè ells puguin venir aquí o anar jo a algun lloc, i veure què surt d’aquesta tro­bada. I també m’agrada molt aquest blues més jaz­zer, més ric en har­mo­nies, i m’agra­da­ria fer un altre pro­jecte amb aquest tipus de sono­ri­tat, més pro­pera a aques­tes dones del blues que m’han agra­dat i en la qual la meva veu des­taca més.
Té pre­vist publi­car algun disc?
Ara no estic gaire moti­vada per gra­var un disc, perquè estic acos­tu­mada a pagar-m’ho jo tot i no he cobert mai res. A més, amb el poc retorn que tens ara si gra­ves un disc gai­rebé pre­fe­reixo pagar-me unes vacan­ces, perquè ja n’estic una mica tipa...
És vice­pre­si­denta de l’AIE des del novem­bre pas­sat, però sem­pre s’ha impli­cat molt en dife­rents enti­tats que repre­sen­ten la seva pro­fessió. Per què?
Has de tenir una certa volun­tat de ser­vei i ganes de soli­da­rit­zar-te amb els altres que poden estar pas­sant el mateix que tu i pen­sar que fent pinya podem solu­ci­o­nar els pro­ble­mes. He dedi­cat mol­tes hores a la gestió, però és una tasca que a mi em com­pensa. Hi ha molts músics en situ­ació precària, i vas veient que ara es va avançant a poc a poc, que amb la tra­mi­tació de l’esta­tut de l’artista s’estan recla­mant mol­tes coses, però queda molt per fer en temes de ris­cos labo­rals, de con­trac­tació, etc. en què els músics tenim mol­tes sin­gu­la­ri­tats.
Es veu can­tant fins al final, enve­llint a l’esce­nari?
Ara neces­si­tava fer una mica de parada, per tor­nar a tro­bar la moti­vació, que no tot sigui només can­tar per obte­nir una retri­bució i per sobre­viure, sinó pen­sant que neces­sito temps per replan­te­jar mol­tes coses. I bé, ho estic fent, perquè jo visc amb molt poc. No tinc fills que em guar­din la memòria, només tinc els meus ver­sos, com deia la meva amiga Pilar Cabot. Soc molt fan d’una dona que es deia Alberta Hun­ter, que va tor­nar als esce­na­ris als vui­tanta anys, però amb una veu molt greu, de iaia. És tota una experiència vital i he con­nec­tat molt amb ella. I dic, mira, si jo pogués tor­nar als esce­na­ris amb aquesta ale­gria, aquesta força! Perquè ara també a la gent que ens anem fent grans, igual que als actors i actrius, pot­ser més a les dones, no ens cri­den tant. I ara hi ha molt grup emer­gent, però la gent gran cada cop exis­tim menys, ens fem invi­si­bles. I tant per tant pre­fe­reixo fer només coses que em facin molta il·lusió, que és el que estic fent ara. Molt poquet, però ben triat. Vull tenir una vellesa activa, però amb dig­ni­tat. Per morir als esce­na­ris, m’esti­ma­ria més dei­xar-ho tran­quil·lament i dis­fru­tar de la vida. No em faria res reti­rar-me perquè a casa també puc tocar jo sola i dis­fruto molt. Sem­pre tinc uns orgas­mes allà, tocant sola la gui­tarra! [riu].
El dia que va morir Elmore James

Llarga carrera als escenaris i les entitats

Montserrat Pratdesaba Ribas va néixer a Sant Quirze de Besora el 1963, el mateix dia que va morir el seu admirat Elmore James, un dels pares del blues elèctric, que potser li va transmetre la seva essència. En tres dècades i mitja de carrera, la cantant catalana ha publicat una vintena de discos i ha ofert centenars de concerts, alguns dels quals en destacats festivals europeus. Big Mama ha estat presidenta de la Societat de Blues de Barcelona, vicepresidenta de l’Associació Professional de Músics de Catalunya-Musicat i també ha format part de la junta de la Unión de Músicos Profesionales. Des de la tardor passada, és una de les vicepresidentes de l’AIE, una de les entitats més importants pel que fa a la representació i defensa dels interessos dels músics a l’Estat espanyol. Entre els anys 2013 i 2016 també va formar part de la junta directiva de la European Blues Union. Com explica en aquesta entrevista, després d’haver celebrat els seus 35 anys en el món de la música amb diverses actuacions, aquest any ha decidit fer pocs concerts, com ara el que oferirà el divendres 16 d’agost, a la capella de Santa Maria de la Fosca (Palamós), amb Sister Marion.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.