Política

guerra a gaza

La delegació israeliana es prepara per a negociar l’alto el foc en una reunió sense Hamàs

Els islamistes estarien disposats a reunir-se després amb els mediadors per a rebre una actualització sobre el tractat

La delegació negociadora israeliana s’ha reunit aquest dimecres amb el primer ministre, Benjamin Netanyahu, en la vespra d’una nova ronda de converses a Doha (Qatar) per a buscar un acord d’alto el foc a Gaza, a la qual Hamàs ja va dir que no acudiria.

“Hamàs no serà part de les pròximes negociacions programades per a demà dijous”, ha reiterat aquest matí l’organització islamista, després d’anunciar diumenge que no enviaria una comissió negociadora per a reivindicar que s’apliquin els acords aconseguits amb anterioritat “en lloc de prosseguir amb noves rondes”.

Del costat israelià participarà en la cimera convocada pels mediadors –els Estats Units, Egipte i Qatar– un equip encapçalat pel cap del servei intel·ligència exterior israeliana –Mosad–, David Barnea; el seu homòleg en el servei interior –Shin Bet–, Ronen Bar; i el major general Nitzan Alon, que supervisa les converses en nom de l’Exèrcit, segons ha informat el canal 12 de notícies israeliana.

Si bé Hamàs va rebutjar fer acte de presència en la trobada, el mitjà israelià Walla va reconèixer, citant fonts pròximes al procés, que els islamistes estarien disposats a reunir-se amb els mediadors després per a rebre una actualització sobre el tractat.

Les parts, a excepció de Hamàs, buscaran a Doha avançar cap a un acord d’alto el foc que permeti un intercanvi d’ostatges israelians per presos palestins sobre la proposta presentada pels Estats Units a la fi de maig, en un procés que s’estendrà “durant diversos dies”, tal com va augurar el mediador estatunidenc per al conflicte entre el Líban i Israel, Amos Hochstein.

Hamàs demana acatar el que s’acordi

L’organització islamista es va desmarcar de les trobades de Doha reclamant a Israel acatar els acords el passat 2 de juliol, en referència a un esborrany que es basa en principis establerts al maig pel president estatunidenc, Joe Biden.

“El moviment exigeix un compromís clar per part de l’ocupació amb els acords el 2 de juliol segons els aclariments transmesos pels mediadors, i si això succeeix, el moviment està llest per a entrar en els mecanismes d’implementació de l’acord”, ha dit avui Suhail a l’Hindi, membre del buró polític de Hamàs, al mitjà Al Arabi Al Jadeed.

Aquest últim mes Netanyahu i Hamàs han mantingut un encreuament d’acusacions constant per les esmenes introduïdes a la proposta original.

El mandatari israelià va atribuir ahir als islamistes haver exigit 29 canvis a la proposta –que no va especificar–, mentre que aquests li van retreure haver introduït dues noves demandes en la trobada que va mantenir la delegació d’Israel amb els mediadors a Roma, a la fi de juliol. Netanyahu va assegurar que són “aclariments” respecte a la proposta original, i no demandes noves.

Alleujar la tensió a Orient Mitjà

La creixent tensió a Orient Mitjà per l’amenaça d’un atac imminent de l’Iran contra Israel, que fan témer una escalada regional, està portant a cada vegada més països a pujar la intensitat de les seves demandes per a aconseguir un alto el foc a Doha.

L’acord obriria “un camí a les converses per a donar una solució diplomàtica en el nord”, en referència a l’intercanvi de coets diari entre Israel i Hezbol·là, grup libanès aliat de l’Iran, va dir en roda de premsa des de Tel-Aviv l’ambaixador estatunidenc a Israel, Jack Lew.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.