Música

Zetak,

Grup navarrès liderat per Pello Reparaz

“Cantar en basc és el que ens obre moltes portes”

Zetak actuarà el 31 d’agost al festival Acústica de Figueres i l’1 de setembre a la Festa Major Alternativa de Manresa

“Zetak és com la pròpia zeta, que es deixa per al final, però és indispensable per tancar el cercle”, afirma el músic d’Arbizu

La meva relació amb aquesta feina no és sana. Zetak és un monstre que ho devora tot

Pello Repa­raz és un can­tant i com­po­si­tor de música pop-electrònica nas­cut a Arbizu, al nord de Navarra, el 1991. Des de petit tenia clar que el seu camí era la música i amb 17 anys ja va for­mar part del grup Ven­detta (2008-2018). Després de viure una tem­po­rada a Lon­dres, les seves refle­xi­ons con­cep­tu­als li van fer can­viar el rumb i el 2019 va crear Zetak, un grup que repre­senta millor la seva iden­ti­tat. Zetak es com­pleta amb Leire Colomo, per­cussió; Iban Lar­re­boure, bate­ria, i Gorka Pas­tor, sin­te­tit­za­dor. El 31 d’agost actu­a­ran a la plaça de la Pal­mera de Figue­res, dins del fes­ti­val Acústica, i l’1 de setem­bre ho faran a la Festa Major Alter­na­tiva de Man­resa.

Qui és Zetak? Qui és Pello?
La fron­tera entre Zetak i Pello sento que es dilu­eix, tots dos bus­quen allò par­ti­cu­lar, la uni­ci­tat, i tre­ba­llen la iden­ti­tat. Zetak és un pro­jecte artístic que s’agafa llicències tant en forma com en con­cepte i Pello és una per­sona més nor­mal i sen­zi­lla.
Com va néixer el pro­jecte de Zetak?
Abans de Zetak jo vaig for­mar part del grup Ven­detta durant onze anys. Amb tot aquest temps, els meus gus­tos musi­cals van evo­lu­ci­o­nar, i viure una tem­po­rada a Lon­dres estu­di­ant un màster de com­po­sició de música popu­lar em va fer ado­nar que tenia la neces­si­tat d’enfron­tar-me a un paper en blanc. Ven­detta havia cons­truït un camí i uns estils, i no era rao­na­ble que mutés tant, per la qual cosa era moment d’eman­ci­par-se i crear Zetak amb altres carac­terísti­ques.
Per què el nom Zetak?
Zetak sig­ni­fica lite­ral­ment les zetes, que fa referència a l’abe­ce­dari i a la pròpia zeta, que es deixa per al final, però és indis­pen­sa­ble per tan­car el cer­cle.
Com es va ini­ciar en el món de la música?
Amb dotze anys vaig començar a tocar les por­tes dels locals d’assaig de la zona, i al final una banda em va dei­xar tocar una cançó, i amb ells vaig fer el meu pri­mer con­cert. Això em va il·lusi­o­nar i moti­var molt. Poste­ri­or­ment, vaig tre­ba­llar com a pro­fes­sor, però quan va néixer Ven­detta vaig dei­xar-ho de banda per dedi­car-me a la música.
Com és el so del ter­cer disc de Zetak, ‘Aaz­tiyen’?
Amb el temps m’he anat apro­pant a una cosa més única i pròxima al poble que m’ha vist créixer i a l’últim disc podem sen­tir cam­pa­nes d’esglésies bas­ques i la txa­la­parta, un ins­tru­ment tra­di­ci­o­nal basc. Aquesta sono­ri­tat nova en la meva car­rera és un uni­vers més par­ti­cu­lar i dife­rent d’altres pro­jec­tes que pot haver-hi en el món.
Com es dife­ren­cia res­pecte al so dels altres discs?
Els altres àlbums no es dife­ren­cien a escala glo­bal perquè estan com­pos­tos amb sono­ri­tats que es podrien haver creat a on sigui. En canvi, Aaz­tiyen té una sono­ri­tat que neix com­ple­ta­ment d’Arbizu.
Per què creu que ha acon­se­guit tanta popu­la­ri­tat?
Zetak és un pro­jecte amb una pro­posta interes­sant i fa música electrònica amb una bona sono­ri­tat, però crec que el basc és el que ens obre mol­tes por­tes. La defensa ideològica de les llengües no hegemòniques és carac­terística en Zetak i que vis­quem cada vegada en un món més glo­ba­lit­zat ens fa dife­ren­ciar-nos encara més d’altres pro­jec­tes. Per això crec que en aquest moment tot rema a favor de Zetak.
Amb quin artista li agra­da­ria col·labo­rar?
Jo somio en gran i m’encan­ta­ria fer alguna cosa amb Sil­vio Rodríguez.
Com veu l’actual escena musi­cal basca?
L’escena musi­cal basca ha donat un cop enorme. Des­co­breixo cada dia nous pro­jec­tes que m’encan­ten, i crec que en els últims qua­tre anys hi ha hagut una espècie d’explosió i això és una cosa a cele­brar.
Quin ha sigut el moment més impor­tant de la seva car­rera?
Les refle­xi­ons en busca d’allò par­ti­cu­lar m’han supo­sat una base con­cep­tual molt interes­sant i això, sumat al màster que vaig estu­diar a Lon­dres on vaig apren­dre molt en quant a la com­po­sició de música popu­lar, han estat el més impor­tant de la meva car­rera. Sense obli­dar Ven­detta, que em va ense­nyar el que era l’ofici, sen­tir-lo i llui­tar per ell.
Quina és la part nega­tiva d’aquesta feina?
L’expo­sició en excés. Que la gent et mos­tri el seu afecte és una cosa mera­ve­llosa, però a la vegada renun­cies a l’ano­ni­mat que has tin­gut tota la vida. També porto mala­ment la cons­tant auto­ex­plo­tació en la que visc. La meva relació amb aquesta feina no és sana, és obses­siva i això fa que altres àrees de la meva vida es vegin afec­ta­des. Al final Zetak és un mons­tre que ho devora abso­lu­ta­ment tot, i és una cosa que he d’apren­dre i tre­ba­llar. És un dels meus grans defec­tes.
Com neix el seu vin­cle amb Cata­lu­nya?
Quan va sor­gir la col·labo­ració amb Oques Gras­ses, al mateix temps m’esta­ven tru­cant des de Cata­lu­nya i València per fer con­certs, i això em va fer sen­tir que s’estava cre­ant una cosa bonica. Vaig fer una versió de Pa amb oli i sal de Blau­mut que ens va apro­par més als Països Cata­lans. A l’últim disc també hem gra­vat Entre carn i os amb Marala. El dis­curs a favor de les llengües no hegemòniques uneix cata­lans, valen­ci­ans i bas­cos. Tot va sor­gir d’una manera natu­ral, i ara s’està for­jant una relació que es va con­so­li­dant.
Què espera de l’Acústica?
Per a mi és un món total­ment nou, però sento que cada vegada la gent es va sumant con­cert a con­cert i això és mera­vellós. Quan ens acos­tem al Medi­ter­rani no sabem el que pas­sarà, però la siner­gia cada cop va a més i espero que a l’Acústica això es con­so­lidi i que hi puguem sen­tir de veri­tat que aquesta con­nexió ja és per a tota la vida.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.