Societat

Noemí Cortès Roca

Presidenta de la Institució Bíblica Evangèlica de Catalunya (IBEC)

“Hem intentat que la gent pugui viure la seva fe en català”

La Institució Bíblica Evangèlica de Catalunya (IBEC) ha estat premiada amb el Memorial Cassià Just, que atorga el govern

Van crear la IBEC després que a Madrid es digués que abans tindrien la Bíblia en la seva llengua una tribu africana que els catalans

Molts descobreixen ara que hi ha protestants i no saben que nosaltres som aquí des del segle XVI

Aquest mes de juliol Noemí Cortès va rebre al Palau de la Generalitat i de la mà de l’aleshores consellera de la Presidència i vicepresidenta del govern, Laura Vilagrà, el premi Memorial Cassià Just, una distinció que la direcció general d’Afers Religiosos ha atorgat en la seva onzena edició a la Institució Bíblica Evangèlica de Catalunya (IBEC), que ella presideix. A la IBEC se li reconeix la tasca a favor de la llibertat religiosa i de pensament, la seva lluita per sobreviure i existir durant el franquisme, la promoció de la dona i la defensa del català. Un mes abans, l’Associació Ecumènica Cristians per Terrassa li va atorgar a ella personalment la medalla al mèrit ecumènic.

Felicitats.
Estem molt contents, tant per la medalla al mèrit ecumènic com pel premi Cassià Just, que ens reconeix tota la feina que hem estat fent tots aquests anys. El premi Memorial Cassià Just va ser una sorpresa molt agradable que ens esperona a continuar endavant.
Se us va valorar la defensa que heu fet de la llengua i la promoció de la dona.
De fet, la IBEC va néixer per poder posar el català a l’abast de les esglésies evangèliques. Pel que fa a les dones, nosaltres sempre hem pensat que tots som iguals i que un càrrec el pot exercir tant un home com una dona. La IBEC, que va néixer oficialment el 1966, ja aleshores era molt progressista i va haver de lluitar pels drets dels protestants que, a més, eren i volien exercir com a catalans. Quan ara em van escollir com a presidenta, per votació, molts dels que em van votar eren homes i grans; per tant, continua el caire progressista. Ara, també la directora de la nostra revista, Presència Evangèlica, és una dona. És important demostrar que una dona en l’àmbit religiós pot fer molta feina; és cert, però, que no és fàcil.
Encara hi ha gent que no sap que els protestants sou igual de catalans que els catòlics.
Crec que hem estat tan prudents que hem quedat fins i tot com amagats, sense que hagi estat la nostra voluntat, és clar. Ara que han vingut tants immigrants i molts són evangèlics –de l’Amèrica Llatina i Sud-amèrica, principalment–, ara que s’ha posat de moda el gòspel..., molta gent descobreix que hi ha protestants i no sap que nosaltres som a Catalunya des del segle XVI. La meva església, per exemple, l’església evangèlica de Gràcia, al carrer Terol, l’any passat va celebrar els 155 anys.
El 1832 els protestants publiquen ‘Lo Nou Testament’ en català, la primera obra de la Renaixença.
Sí, la nostra trajectòria ve de molt enrere, mai hem parat: la darrera Bíblia que vam publicar i es va traduir va ser l’any 2000. A la Institució Bíblica Evangèlica de Catalunya, com que tot s’ha fet sempre des del voluntariat, s’ha anat fent tot a poc a poc, per separates: quan es tenia un llibre traduït es publicava –es va publicar Sant Marc, Joan, Job, els Salms...– Evidentment, el Nou Testament és bàsic tenir-lo, per això i encara que havíem publicat diversos textos, va agafar tanta força El Nou Testament amb salms i proverbis. Nosaltres sempre hem intentat que la gent pogués viure la seva fe en la seva llengua, en aquest cas el català. No ha estat fàcil, també per un tema econòmic.
Quan va néixer la IBEC?
Oficialment el 1966. Va ser després que un important membre de la Societat Bíblica de Madrid digués durant una conferència que abans tindrien la Bíblia en la seva llengua una tribu africana que els catalans. Allò va remoure un grup de pastors i representants de la comunitat que van dir que de cap manera: es van unir i van fundar la IBEC, per traduir els textos bíblics en català. Tot i això, un any abans ja havia sortit la primera edició de la traducció de l’himnari Cants de glòria, del qual s’han anat fent noves edicions. La darrera, del 1997, ja té 270 himnes.
Entre els fundadors, el seu pare, Àngel Cortès.
Sí, que va ser el primer president de la IBEC, i en Benjamí Planes, que seria el segon. Ells i d’altres pastors van tenir la difícil tasca de treballar pel protestantisme i pel català quan encara hi havia la dictadura... S’havia d’anar fent i burlant la censura per no acabar a Via Laietana. Van aconseguir treure la revista Presència Evangèlica, un referent i un punt d’unió de tots els protestants catalans, que ha continuat sortint i sempre en català. Més endavant es van començar a fer concerts, conferències, i sempre s’han anat editant llibres i material bíblic. Hem defensat davant el poble evangèlic que ho volem i ho podem fer tot en català.
I ara mateix què estan fent?
Hem traduït el Nou Testament interlineal grec-català i ara estem fent les traduccions de l’Antic Testament interlineal hebreu-català, que es va fent, també, per llibres. Han sortit ja el Gènesi, l’Èxode, els Salms... Els interlineals, que són la traducció literal del text, són fonamentals per estudiar, una gran ajuda per a la gent que estudia la Bíblia perquè és una manera d’accedir als textos originals. També hem creat una plataforma que es diu Lloem.cat i des d’aquí intentem traduir al català i cantar (amb una bona gravació, amb bons músics) les cançons i himnes que es canten actualment a les esglésies. Als evangèlics ens agrada molt la música i des d’aquí es podrà descarregar molt material.
Parlant de música, molts encara no saben que el gòspel és un cant religiós.
Ve del poble evangèlic, una modernització del que havien sigut els espirituals negres, que també venien del món evangèlic afroamericà, però en tot cas és un cant religiós, les lletres són una lloança a Déu, parlen de l’Evangeli. El primer cor aquí va ser el Carlit, fundat fa quaranta anys. Jo ara hi canto.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.