Política

judicial

El jutge de l’Audiència Nacional García Castellón es jubila

El BOE publica avui la retirada després de la rebregada que el va forçar a arxivar la causa contra Tsunami per un error processal

El fins ara jutge titular del Jutjat d’Instrucció 6 de l’Audiència Nacional, Manuel García Castellón, s’ha jubilat aquest dilluns després de tancar amb un error processal la investigació sobre el Tsunami Democràtic. El Butlletí Oficial de l’Estat, el BOE, publica avui el retir.

A mes i mig de complir 72 anys –l’edat màxima per a l’exercici de jutge- García Castellón marxa sense haver pogut culminar la persecució penal de l’expresident de la Generalitat Carles Puigdemont, a qui mantenia fora de l’àmbit d’abast de l’amnistia amb una acusació per terrorisme. García Castellón es jubila després de la grandíssima rebregada viscuda el 9 de juny quan es va veure forçat a arxivar la causa contra Tsunami Democràtic, on a més de Puigdemont mantenia la imputació per terrorisme contra Marta Rovira o Rubén Wagensberg, entre d’altres, per un error processal.

García Castellón també és el magistrat que va instruir la causa dels CDR, també per terrorisme i pendent d’una qüestió prejudicial al Tribunal de Justícia de la Unió Europea.

El passat 20 de juny el Consell General del Poder Judicial (CGPJ) va aprovar que avancés la seva jubilació, prevista pel 16 d’octubre, al 2 de setembre. García Castellón culmina d’aquesta manera un pas per l’Audiència Nacional que va iniciar l’any 2017 i que també l’ha situat com a instructor de causes com el cas Dina contra Pablo Iglesias –finalment arxivat pel Tribunal Suprem- així com les causes Púnica i Leo o el cas Villarejo.

García Castellón va ser un dels magistrats que ha impedit fins ara que s’apliqui la llei d’amnistia a l’expresident Puigdemont. Coincidint amb la negociació del text, va reactivar el cas Tsunami Democràtic i va acusar-ne els líders de terrorisme. Posteriorment, va anar adaptant la qualificació dels fets per esquivar les modificacions de la norma que feien el PSOE i les forces independentistes.

Tot plegat es va acabar el 9 de juny, quan va acordar l’arxivament de la causa del Tsunami després que l’Audiència Nacional la ferís de mort en invalidar tota la seva instrucció posterior el juliol del 2021 per un error processal que havien detectat les defenses. El jutge havia prorrogat la investigació hores després que expirés el termini de què disposava. L’arxivament va permetre el retorn de l’exsecretària general d’ERC, Marta Rovira, després d’anys d’exili a Suïssa.

No és el cas de Puigdemont, que encara té pendent la causa al Tribunal Suprem, on el jutge Pablo Llarena manté l’acusació de malversació, i una altra causa als jutjats de Barcelona pel cas Volhov la suposada trama russa del procés, que es troba a mans del jutge Joaquín Aguirre.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.