Política

estat espanyol

Joan Carles de Borbó crea una fundació per agrupar la seva fortuna i deixar-la a les seves filles

L’emèrit ha muntat una entitat a Abu Dhabi per centralitzar tots els fons a l’estranger i assegurar que les infantes Elena i Cristina heretin els diners

El pare de Felip VI presideix la societat i les germanes del monarca espanyol formen part del seu patronat

Joan Carles de Borbó, pare de Felip VI, ha creat una fundació a Abu Dhabi (Emirats Àrabs) amb la qual centralitzar i agrupar la seva fortuna a l’estranger amb l’objectiu de poder transferir-la en herència de la manera més fàcil possible a les seves filles, les infantes Elena i Cristina, segons ha publicat aquest dilluns el mitjà digital El Confidencial.

La fundació, segons explica El Confidencial, ha estat creada a Abu Dhabi, on Joan Carles de Borbó resideix d’ençà que va fugir de l’Estat espanyol l’agost del 2020 pressionat pels escàndols de corrupció i la justícia, amb l’ajuda d’un advocat espanyol. L’entitat està presidida pel mateix rei emèrit, mentre que les infantes Elena i Cristina formen part del seu patronat.

Ni la infanta Elena ni la infanta Cristina reben assignació econòmica dels pressupostos generals de l’Estat d’ençà que van deixar de formar part de la Casa Reial el 2014. Elena de Borbó, la germana gran de Felip VI, treballa a la Fundació Mapfre i percep un salari d’uns 300.000 euros anuals, mentre que la infanta Cristina, que havia estat casada amb Iñaki Urdangarin, ingressa uns 400.000 euros de la Fundació Aga Khan, amb seu a Ginebra, explica El Confidencial.

La legislació dels Emirats Àrabs converteix les fundacions en una “fórmula avantatjosa per al transvasament d’actius en cas de defunció”. Segons explica el mateix mitjà, a més d’una fiscalitat gairebé nul·la per aquest tipus de fundacions a Abu Dhabi se suma el secret al voltant de les seves normes de funcionament i l’autèntica titularitat dels béns, per la qual cosa els hereus passen a controlar el patrimoni de la societat un cop morts els seus progenitors sense que s’hagi de fer pública la identitat de cap d’ells. Un moviment, per garantir que Elena i Cristina de Borbó accedeixen al seu milionari patrimoni que exclou Felip VI.

El monarca espanyol va anunciar, l’agost del 2020, que renunciava a l’herència del seu pare després que el diari britànic The Telegraph hagués assegurat que figurava com a segon beneficiari de la Fundació Lucum, que tenia com a primer titular Joan Carles de Borbó i on suposadament es va ingressar la polèmica donació de 65 milions d’euros de l’Aràbia Saudita.

Cal recordar, que la fortuna personal del pare de Felip VI ha estat motiu de polèmica a causa d’un opac patrimoni i d’origen incert. El febrer de 2021, Joan Carles de Borbó va pagar 4,4 milions d’euros a Hisenda en una regularització fiscal. Es va tractar d’una declaració voluntària per rendes no declarades per valor de vuit milions d’euros. Un any abans ja n’havia fet una altra, aquesta per valor de 680.000 euros, relacionada amb l’ús de targetes de crèdit de les quals s’haurien beneficiat tant l’emèrit com alguns dels seus familiars, i usarien fons opacs de l’empresari mexicà Allen Sanginés-Krause.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.