Política
Andreu Absil (Andy)
Alcalde de Montgat (PSC)
“No vull mirar enrere i ens toca fixar-nos en el futur i el 2027”
“Ens trobem molta indefinició d’ERC, com els passava a l’Ajuntament, on governaven des del 2007 sense rumb ni projectes clars”
“L’N-2 no s’ha notat gaire que vagi més buida [...]. Al gener començarem a pacificar un nou tram des de Badalona i fins al turó”
Teníem autoritzat per Costes reomplir de sorra la platja de les Roques, però va passar de llarg La idea és que en el terreny per a la residència es puguin fer 70 pisos dotacionals
Nascut al municipi veí de Badalona (1969), on va residir fins que es va establir a Montgat el 1996, va entrar en política com a regidor el 2017 de manera sobtada per substituir un company que va patir un ictus. Dos anys després, el PSC l’escollia de cap de llista, se situava com a segona força i liderava una moció de censura que a principis de mandat desbancava ERC de l’alcaldia.
Valorant els resultats dels darrers comicis, s’esperava treure més rèdit de la moció de censura?
Millorem resultats i obtenim un regidor més al PSC, i creiem que es revalida la confiança per continuar treballant aquest mandat amb les potes d’aquest tripartit. Va ser un mandat molt complicat, començant pels efectes del Glòria i, després, la covid. Això no ens va permetre fer gaires coses a fora, però sí reforçar l’estructura municipal, que queia a trossos.
Quan entreu a governar denuncieu un “desastre” organitzatiu.
Ens vam trobar que faltaven mans i, després de fer una anàlisi exhaustiva, concloem que si l’Ajuntament hagués estat una empresa privada hauríem hagut de tancar del tot. No s’executava el pressupost ni els exercicis anteriors tancats. Vam fer tota aquesta feina interna organitzativa, que potser no es veu però és prioritària.
Han revalidat el pacte del tripartit. Era el més fàcil?
Hi ha bona entesa i és un bon equip. El tema identitari el deixem aparcat en clau local i ens centrem a buscar consens en els temes del municipi. L’oposició ja fa la feina de voler-nos retratar presentant mocions.
Manteniu l’IBI més baix del Maresme. Els surten els números?
La moció de censura es va fer perquè es volia apujar l’IBI un 37% i vam detectar errades en els seus números. En cinc anys hem pogut demostrar que no era necessari i s’han mantingut les plusvàlues, tot i que aquest estiu per a les finances ha estat paupèrrim sense els ingressos de les guinguetes i de les zones blaves que s’han perdut sense platges.
Teniu algun compromís en ferm per a la recuperació del litoral?
Sí, amb el ministeri. Al juny vaig ser a Madrid i el projecte de fer espigons submergits depèn només d’un informe ambiental per garantir la preservació d’una alga. S’ha perdut molt de temps per la negativa d’alguns municipis com el nostre i hem estat aquest estiu sense platja i amb la pressió de no poder omplir piscines. Algú ha d’entendre que el PIB del turisme és el que tenim tots. S’ha de tenir en compte que formem part dels 40 quilòmetres de platges de l’àrea metropolitana, amb 11 milions de visitants. No ens podem resignar a quedar sense sorra quan veus països, com Holanda, que creixen guanyant terreny al mar.
Quin impacte ha tingut quedar sense platja?
Vol dir que no s’han instal·lat les cinc guinguetes i s’han perdut una seixantena de llocs de treball per a molts joves que hi fan el primer sou. Tampoc s’han fet els campionats de tennis platja ni de volei i fins a l’últim minut vam patir pel servei de vigilància i socorrisme. Ha vingut menys gent i no s’ha obert l’aparcament per no saturar el poc espai amb la gent que ve amb tren.
Quin és el futur del projecte del Club Marítim que es va aturar?
El projecte preveia fer un nou edifici del Club Marítim, que manté una concessió per anys amb Costes, i així continuar potenciant la vela a les escoles i ubicar-hi la llotja per fer la subhasta cantada, que és un dels nostres atractius. Es van destinar 1,3 milions d’euros a descontaminar el talús que aguanta la via del tren on es va detectar arsènic. El nou talús ens ha permès adequar la petita platja que ens ha quedat i deixar una escullera que pot servir per fer els futurs espigons i ajudar a protegir els banys de noves garbinades. Sense platja no podem tirar endavant l’obra.
Vau ser dels més afectats pels temporals. Us han fet prou cas?
Quan es va enfonsar un tram del passeig vam anar a parlar amb la ministra de Transports perquè la situació posava en risc la via del tren, i es torna a aixecar la mà perquè volem els espigons. Abans no sigui una realitat, demanem que es facin abocaments de sorra com el que teníem autoritzat per Costes per reomplir la platja de les Roques amb la sorra treta del port del Masnou. No es va fer perquè es va considerar una situació d’emergència arreglar la platja del Bogatell, molt malmesa, pensant a tenir-la a punt per a la copa Amèrica.
El Baix Maresme té pendent pacificar l’N-2. Amb la gratuïtat dels peatges noteu que hi ha menys cotxes?
No s’ha notat gaire que vagi més buida l’N-2 i ens falta fer un pas més. Amb la gratuïtat patim les cues per entrar a Barcelona, que s’allarguen fins a Montgat. Al gener comencem a pacificar un nou tram des de Badalona i el turó de Montgat dins del pla de sostenibilitat ambiental de l’AMB. Una segona part és la que farem amb el ministeri des de Montsolís fins a la sortida del poble.
S’estan fent 130 habitatges al turó del Sastre. N’hi haurà prou perquè els joves no marxin?
No, i per això en farem més. El drama és prou important perquè govern i oposició vagin de bracet. A part d’aquest projecte, que impulsa l’AMB, de fa anys es lluita per una residència d’avis en un municipi amb un 25% de la població que té més de 65 anys. La idea és que, en el terreny reservat per a la residència, a la zona del pla de Montgat, s’hi puguin fer 70 pisos dotacionals per a grans i joves que es vulguin emancipar, i aquí rebrem diners del fons Next Generation després d’un acord amb el ministeri. Ara treballarem amb la Generalitat el projecte i el concert per fer la residència, d’unes 90 places, que calculem que suposarà una inversió d’uns 9 milions d’euros. Ens reunirem amb la nova conselleria i s’hauran de començar a trucar portes per tenir l’ajut econòmic.
Montgat es pot permetre créixer més?
Amb la modificació del pla general metropolità, ens queden dos sòls industrials que poden passar a ús residencial i fer-hi 500 habitatges. Encara s’està estudiant amb l’AMB com seria el projecte i quin aprofitament tindria l’Ajuntament. Amb el tema de l’habitatge no hi ha tant d’acord a dins del consistori. Som a l’inici i cal veure com es pot fer el canvi de planejament perquè tothom quedi content. S’ha de fer un seguiment i veure les alçàries per buscar un equilibri i que no es repeteixi la pífia del turó, amb blocs de quinze plantes.
Montgat i Tiana mantenen el bon veïnatge?
Tenim convenis com ara l’escola d’adults, la promoció econòmica, la deixalleria... Amb l’antiga alcaldessa, Marta Martorell, vam treballar molt bé i ara està costant una mica més. Ens van reconèixer un deute que tenia Tiana que hem ajustat. Al barri de la Virreina el col·lector el paguem tot nosaltres i n’hem de parlar. Tampoc estan contents amb convenis que tenim, com els abonaments per pujar a la piscina, mentre que ells poden aparcar a l’estació per 32 euros l’any.
I la relació amb l’oposició? S’ha paït la moció de censura?
Hi ha moments de tot. És correcta i cordial, però posar-se d’acord costa. Crec que costa d’assumir, però els que tenim la informació i hem vist tot el que hi havia podem demostrar que en moltes coses anaven errats. Tots tenim memòria i crec que faig una mica més en el tracte que quan ells governaven. Tinc clar que no vull mirar enrere i ens toca fixar-nos en el futur i el 2027. Ens trobem molta indefinició d’ERC, que és el mateix que els passava a dins l’Ajuntament, on governaven des del 2007 sense rumb ni projectes clars. Ara ens toca seure perquè rutlli millor, amb el consens també dels regidors dels comuns i el de Valents.
Escriure un comentari
Identificar-me.
Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar.
Vull ser usuari verificat.
Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.