Política

Narcís Llinàs

Alcalde de Llagostera (Junts)

“He vingut aquí a treballar, que és el que he fet tota la vida”

“El problema greu el tenim a Selva Brava: la urbanització no té ni junta de compensació i la xarxa d’aigua és molt deficitària”

“Cada cop tenim menys espais i la compra de la finca del costat de la Casa de les Viudes per ampliar l’edifici és prioritària”

Nosaltres ja vam fer la cessió per al CAP i ara hem de fer el seguiment i pressionar perquè es faci

Empresari del sector de la construcció en una empresa familiar que du juntament amb dos germans, Narcís Llinàs i Gavilán, de 55 anys, és l’alcalde del seu poble, Llagostera, des de l’any passat. Ja coneixia l’Ajuntament perquè havia fet de regidor de CiU vuit anys –quatre a l’equip de govern (1995-1999), amb Narcís Casas d’alcalde, i quatre a l’oposició (2003-2007), amb Lluís Postigo de batlle–. Llinàs va acceptar l’encàrrec d’encapçalar Junts al costat de Pilar Aliu, cap de llista el 2019, i amb sis regidors de 13 va accedir a l’alcaldia gràcies al pacte amb el PSC (un regidor). A l’oposició, hi ha ERC (cinc edils) i Alternativa per Llagostera-CUP (un).

A Llagostera (9.200 habitants) s’ha passat d’un pacte d’ERC-Alternativa-CUP a un de Junts-PSC. Com s’hi ha arribat?
Nosaltres vam guanyar les eleccions [1.375 vots, el 42,56% dels sufragis] i el que vam fer va ser parlar amb tothom. Al final, el pacte més lògic era amb el PSC perquè va acceptar el nostre programa i ens vam posar d’acord amb el que ell [Àlex Maqueda] duia en el seu programa. Va ser un pacte i ara, després d’un any, puc dir que ha estat un pacte fàcil i de bon portar. Tenim molt bona sintonia.
He llegit que l’any passat, quan van parlar amb Esquerra, ells demanaven l’alcaldia compartida i vostè no ho trobava lògic?
Fins i tot podria dir que veia massa regidors al govern [en el cas d’un pacte de Junts i ERC haurien estat 11]. Entenc que si una força guanya i pot pactar ha de tenir l’alcaldia. Llavors podem parlar d’altres regidories. En vam parlar amb l’equip de govern i al final vam valorar que el pacte més fàcil era anar amb el PSC.
N’hem parlat abans, però vostè era un empresari que coneixia l’Ajuntament. La política municipal ja era història? Com va anar que hi tornés i ara, a més, sigui l’alcalde?
Sí, la veritat és que no estava als meus plans de vida. Jo havia tingut l’experiència –com bé dius– de dos mandats i per mi ja havia fet tot el que havia de fer en el consistori. Sempre he estat col·laborant perquè soc una persona activa i m’agrada molt la vida comunitària amb diferents entitats i perquè el poble sigui actiu. Però m’ho van venir a oferir i, després de pensar-ho molt i parlar-ne amb la família i els amics, al final tothom em va donar suport. Penso que aquesta vida és una i també has d’aprofitar les oportunitats: era una oportunitat que no es presenta a tothom ni sempre.
És un escollit? És un enriquiment personal?
Sí, al final jo m’ho he agafat com un repte. Tinc la meva feina, que, per sort, funciona molt bé. És una empresa que tinc amb els meus germans i treballem a gust, però al final m’ho vaig agafar com un repte però sense rumiar mai ser on soc ara.
Ho veu com una cosa de tenir poder i capacitat de decisió? O una cosa comunitària d’intervenció en el poble i ja està?
Ho veig així, com una cosa comunitària d’intervenció, per poder ajudar els teus veïns i veïnes i ja està. És una cosa circumstancial. Jo no sé si ho tornaré a repetir o no en aquest moment però he vingut aquí a treballar, que és el que he fet tota la vida, i intentar solucionar els problemes que tenen els veïns i les veïnes de Llagostera [...].
Un dels maldecaps a l’Ajuntament ha estat que han hagut de fer una concessió temporal del servei d’aigua a Aqualia a les urbanitzacions de Font Bona, Selva Brava i la Mata perquè hi havia fuites, talls d’aigua i veïns sense servei molts dies. S’ha tret la gestió a Rec Madral. Estan en vies de solucionar el problema del servei?
Això ja és un problema endèmic, ve de fa molts anys. Nosaltres, durant la campanya, ja ens vam reunir amb les associacions [de veïns] per explicar la nostra manera de solucionar-ho. La problemàtica que ens hem trobat és que hi ha més consum d’aigua perquè hi ve més gent i el que ens vam trobar és que, a partir del juny, hi va començar a haver talls d’aigua. Talls d’un dia, de dos dies, d’hores... Des que vaig entrar a l’alcaldia, he tingut contacte amb Rec Madral i últimament ja em deien que no ho atrapaven. Arreglaven un punt que es rebentava i en sortia un altre, si no era que els fallava una bomba. Al final és una empresa que fa molts anys que ha portat la gestió, però no ha fet la inversió que tocava [...]. Quan em van dir que no ho atrapaven, vam poder fer aquest segrest del servei perquè teníem una canonada nova d’alta, que s’ha fet des del dipòsit de Can Pinet, que és el dipòsit del poble, fins als dipòsits de Selva Brava i Font Bona. Aquesta obra no està acabada, però tot el que era la canonada, ja l’hem fet servir. Abans de fer la recepció de l’obra perquè falten temes d’automatitzacions, petites coses [...].
Aqualia ja assumia el servei a la resta del poble, no?
Sí, sí, ja fa la resta del poble. S’ha fet càrrec d’aquestes tres urbanitzacions [...]. Aquí tenim dues problemàtiques. Una és Font Bona, una urbanització de la qual farem la recepció aquest any. S’estan acabant quatre coses d’obres. Llavors el problema greu el tenim a Selva Brava, que és una urbanització que no té ni junta de compensació i en què, en aquest cas, els veïns no s’acaben de posar d’acord. Allà tenim una xarxa d’aigua molt deficitària; o sigui, és un colador. Ara estem treballant en un projecte per fer una xarxa nova. Lògicament, la pagaran els veïns. Ja hem fet alguna assemblea i els ho hem dit.
El servei de l’aigua ha estat el gran maldecap?
Sí, i les ocupacions delinqüencials al principi. Ara ha anat a menys.
Quins són els projectes de mandat?
La prioritat del nou equip de govern és el projecte i la construcció del nou geriàtric, l’ampliació del polígon industrial, el Sud-12, i la construcció del CAP.
Però això del CAP depèn d’una altra administració?
Però nosaltres hem de fer el seguiment i pressionar perquè es faci. Vam cedir els terrenys [una finca municipal a l’avinguda de l’Esport]. També volem fer la recepció de la urbanització de la Canyera, igual com Font Bona, i ampliar la Casa de les Viudes. Hi ha una finca al costat que volem comprar i així ampliar l’edifici perquè cada cop tenim menys espais. Això també és una prioritat nostra [...]. Vull destacar que des de l’any passat estem millorant la comunicació amb les entitats i el consistori. Hem recuperat festes i tradicions com la revetlla de Sant Joan o l’engalanament dels carrers per la festa major. I hem engegat la fira de Nadal, que en diem La Nadalenca, i l’Enforma’t, la fira on van totes les entitats i fins i tot les empreses a explicar què fan.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.