Política

Xevi Guitart

Delegat del govern de la Generalitat a Girona

“Vinc d’un vaixell i m’he ficat en un gran transatlàntic”

“Agilitat en les respostes i proximitat amb els ciutadans són les meves dues principals prioritats com a delegat del Govern”

“Estaré al costat del grup impulsor del campus de salut de la Universitat de Girona. És una prioritat i al territori tots van a l’una”

Com a delegat tinc l’obligació que el pla de barris arribi al màxim de municipis gironins

El nou delegat del Govern a Girona mantindrà l’alcaldia de Camprodon, perquè, tal com afirma en aquesta entrevista, ho deu tot a haver estat escollit per a aquest càrrec. I, precisament, diu que vol estar molt a prop dels alcaldes de la vegueria de Girona, sobretot dels de municipis petits. També repassa temes rellevants com la variant d’Olot o el campus de salut.

Fa molt pocs dies que és al càrrec. Parli de sensacions...
La sensació és que vinc d’un vaixell i m’he ficat en un gran transatlàntic, que té més motor i més capacitat.
Molta responsabilitat?
Sí, però molta il·lusió. La veritat és que m’ha sorprès molt gratament el transatlàntic on he pujat.
Salvador Illa li va proposar anar a les llistes al Parlament, però vostè hi va renunciar perquè implicava deixar l’alcaldia de Camprodon.
Deixar l’alcaldia, des del meu punt de vista, seria com un pas enrere, i això no ho faré. Tinc clar que, si m’he projectat, si soc on soc, si han pensat en mi, és gràcies a l’alcaldia de Camprodon.
Com pensa afrontar-ho?
Això s’arregla amb molt treball, amb molt d’esforç i, evidentment, rodejant-te d’un gran equip de treball, i el tinc a l’Ajuntament de Camprodon i el tinc a la delegació del Govern. L’única cosa que em pertoca, doncs, és saber gestionar.
En quines dedicacions es tradueix tot plegat?
Ara mateix, ens estem situant al govern de la Generalitat i això ens condiciona molt a la delegació. Haurem d’anar filtrant la feina i hi haurà coses que es faran i d’altres que haurem de fer més endavant.
I a l’Ajuntament de Camprodon?
Doncs el mateix. Hi he ampliat els meus horaris. L’Ajuntament treballa de vuit del matí a tres de la tarda i jo ho faig fins a les vuit del vespre.
Quines són les seves prioritats al capdavant de la delegació?
Primer, l’agilitat en les respostes. La gent vol una resposta ràpida de la Generalitat. Per a mi, això és molt important. I l’altre tema essencial és la proximitat. Un delegat ha de ser pròxim a les persones. Estic obert a treballar amb tothom i seguir demostrant que, a les comarques gironines, estem units i cohesionats i que volem que hi passin coses.
Li he sentit dir que una altra de les seves prioritats són els alcaldes.
Sí, perquè els alcaldes són els que fan de tot, des d’organitzar un concert fins a tramitar una subvenció. És, doncs, molt important saber què volen, què necessiten i sobretot que tinguin el nostre suport. Hem de donar suport a tots els ajuntaments, especialment als dels municipis petits.
Què pot dir de les variants d’Olot i les Preses?
La consellera de Territori ja va dir que té especial interès que tirin endavant i que la tramitació d’aquests variants està molt avançada. Cal, però, explicar bé a la gent que l’administració té els seus tempos i que s’hi ha de posar constància i paciència.
Primer, cal aprovar uns pressupostos...
Exacte, hi ha uns pressupostos, hi ha temes urbanístics, d’expropiacions, de projecte, i tot això vol dir temps.
I de les de Llambilles i Torroella?
El semàfor de Llambilles és una preocupació del territori i ho és, per tant, del delegat des del primer moment, per tant, hi hem de treballar per trobar solucions viables.
Els projectes de tren tramvia estan a la seva agenda?
No puc dir si tiraran endavant o no, però sí que puc dir que els alcaldes ens han manifestat interès que poguessin tirar endavant. Se’ls ha d’escoltar i, al seu moment, prendre les decisions que toqui.
I el baixador del tren d’alta velocitat?
S’hi està treballant molt fort i està molt avançat.
La cooperació transfronterera és rellevant per la situació geogràfica de les comarques gironines. Com l’afronta la delegació?
És un tema molt important i tenim gent especialitzada treballant-hi. Tots els projectes transfronterers ens estan donant una mirada europea molt més gran i ens estan arribant fons que beneficien molt el territori.
I el parc eòlic de Roses?
Cal pedagogia. Hem d’entendre que no val quedar-nos a la cua en energies renovables. Hem de fer un esforç i un sacrifici, perquè no tenim alternativa. Hem de ser capdavanters en aquest camp.
Ja s’ha trobat amb l’alcalde de Girona?
Sí, i m’ha traslladat els problemes de la ciutat. Haig de dir que ja l’han visitat dues conselleres i demà, dues més. Hi ha implicació del govern amb les comarques gironines.
Implicació en temes com les intervencions al barri de la Font de la Pólvora?
El president Illa li va transmetre a l’alcalde que es reactivarà els pla de barris, que ha de portar a una transformació molt important de Catalunya. Com a delegat tinc l’obligació que aquest pla arribi al màxim de municipis gironins. No el podem deixar escapar.
I el campus de salut?
És una prioritat per a la Generalitat i l’hem de lluitar des del territori. Vaig tenir la sort de reunir-me amb el grup impulsor del campus, el Girona Impulsa, i vaig veure que tots van a l’una, i jo estaré al seu costat, perquè hi haurà un abans i un després.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.