Política

Àlex Medrano

Cap de l’oposició a Ribes de Freser (CUP)

“A Ribes de Freser, es gasten molts diners en festejos”

“Antifrau fa investigacions de promocions internes de personal que no s’han fet bé i en deriva la falta de personal que tenim”

“En els últims cinc anys, només s’han invertit en habitatge 10.000 euros d’una subvenció per arreglar un pis de Bruguera”

Tenim documentat que hi ha famílies que venen a Ribes per feina, però no hi troben habitatge

Àlex Medrano explica en aquesta entrevista el paper de la CUP al consistori ribetà. Critica la falta de transparència en alguns processos de selecció de personal i afirma que un govern amb el seu partit al capdavant prioritzaria les polítiques d’habitatge.

La presència de la CUP a l’Ajuntament de Ribes és recent. Quan hi van entrar i quina ha estat l’evolució del seu partit?
Ens vam estrenar com a CUP el 2019, vam obtenir dos regidors i vam estar a les portes de trencar la majoria absoluta de Junts. En les últimes eleccions, hem pujat en nombre de vots; de fet, som l’únic partit que n’hem guanyat, i ara tenim tres regidors.
Com han arribat a tenir aquesta bona salut política?
Si ho mirem en termes generals, sí que és veritat que tant la CUP com les esquerres han baixat molt, però la tendència a Ribes de Freser ha estat justament la contrària. I això vol dir que o bé hi ha un descontentament general amb Junts i ERC a Ribes, o bé hi ha una motivació extra per la CUP al nostre poble. Per tant, crec que estem fent les coses ben fetes i la gent ens està escoltant.
I el futur immediat?
Si mirem la projecció cap a on volem anar, ja vam dir que en aquesta legislatura faríem una oposició una mica més forta. La nostra intenció és, després de les properes eleccions municipals, poder governar.
Què canviaria amb la CUP al govern?
Tot. Hi hauria molta més transparència. Per exemple, a l’hora de comunicar com es fan els processos, de mostrar les dades a la pàgina web, de rebre la població, d’explicar les coses... Volem també ser més transgressors a l’hora de mirar quins són els principals problemes que té Ribes i buscar-hi solucions. Som molt crítics amb el fet que es gasten molts diners en festejos i els podríem invertir en altres coses més necessàries, sobretot en habitatge.
Parlava de transparència. El govern d’ara (Junts) en va coix?
Tenim antifrau fent investigacions de promocions internes de personal que no s’han fet ben fetes i, de tot això, en deriva el problema de falta de personal que tenim. Considero que no és una cosa de partit, sinó de gestió del dia a dia de l’equip de govern. Tenim massa rotació de personal, ens en falta per fer molts dels serveis, s’han de duplicar funcions en una mateixa persona, hi ha poca flexibilitat, perquè hi ha el personal que hi ha i les feines s’han de realitzar igualment. Tot això genera un malestar general, costa aprovar la relació de llocs de treball, hi ha tensions amb els sindicats...
I tot això com afecta els veïns?
Darrerament, va plegar el tècnic que teníem a l’oficina d’atenció al ciutadà. N’hi havia dos i en queda només un, però també ha d’anar a la biblioteca municipal. Costa molt més, doncs, arrencar amb tots aquests temes... S’acaba fent tot, però, òbviament, es triga més temps.
Parlava d’habitatge.
Sí, és el problema principal que té Ribes de Freser. En els últims cinc anys, només s’han invertit realment en habitatge 10.000 euros provinents d’una subvenció per arreglar un edifici de Bruguera. Això, però, dona només per a una família. Creiem que caldria treure diners d’on ara no toca i invertir-los o, fins i tot, demanar un crèdit per poder rehabilitar edificis i fer venir famílies amb un lloguer social.
Hi ha demanda?
Tenim documentat que hi ha famílies que venen a Ribes per feina, però no hi troben habitatge i han de viure en altres municipis del Ripollès.
I la gent jove?
Quan el jovent marxa a estudiar, té falta d’oportunitats laborals a Ribes. Això, però, és un problema de totes les comarques de muntanya. L’habitatge també hi influeix, perquè, si tens la sort de fer teletreball però no trobes un habitatge digne i a uns preus raonables, és lògic que el jovent marxi. Cal facilitar-los les coses, perquè necessitem atraure gent jove i talent que es vulgui arrelar a Ribes.
La CUP aposta per municipalitzar serveis arreu. També a Ribes de Freser?
Sí, amb el tema de l’aigua. Teníem una concessió de 50 anys que es va acabar el 2020 i es van anar fent pròrrogues, perquè no hi havia el projecte de la nova concessió prou ben definit. Ara hem aconseguit, a recomanació de la CUP, que l’empresa pública Gestió Integral d’Aigües de Catalunya sigui l’encarregada de gestionar l’aigua del municipi. Vam intentar inicialment municipalitzar l’aigua, però l’Ajuntament es va decantar per Aigües de Catalunya i no ens sembla malament, perquè és pública, i a hores d’ara i amb els recursos que tenim a l’Ajuntament, vèiem bastant inviable la municipalització.
Quina valoració fa del nou Parc Natural de les Capçaleres del Ter i del Freser?
Cada vegada s’hi està treballant millor, tot i que el municipi podria tenir una relació més estreta amb el parc natural. Ara s’està treballant per obtenir la Carta Europea de Turisme Sostenible i hi ha una estratègia amb tota la comarca. Sí que hem estat molt crítics sobre com es gestiona el turisme. Fa molts anys que vivim d’aquesta activitat i les conseqüències són evidents, el poble cada vegada té menys activitat local i està guanyant el turisme d’estiu, de cap de setmana i de segona residència, que no és el que realment ara ens ajuda. Voldríem diversificar el turisme i apostar per altres tipus d’activitats econòmiques compatibles. El Parc Natural de les Capçaleres del Ter i del Freser està afavorint la instal·lació de pagesos i activitats del territori i nosaltres estaríem en aquesta línia.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.