Política

Unió Europea

El TJUE creu que les clàusules de paritat de tarifes de Booking limiten la competència

La plataforma impedeix als hotels oferir habitacions a preus inferiors per altres canals

El tribunal europeu considera que aquestes disposicions són desproporcionades i innecessàries per assegurar la viabilitat del servei

El Tribunal de Justícia de la Unió Europea (TJUE) ha resolt aquest dijous que les clàusules de paritat de tarifes que Booking imposa als hotels i establiments turístics poden ser incompatibles amb les normes europees sobre la competència.

El tribunal de Luxemburg ha resposta així a una pregunta prejudicial plantejada per la justícia dels Països Baixos, després que la plataforma demanés a un tribunal d’Amsterdam que validés aquestes clàusules.

L’empresa neerlandesa, que basa el seu negoci en les comissions per la intermediació entre usuaris i establiments en les reserves d’allotjaments, inclou als seus contractes una disposició que prohibeix als hotels oferir preus més baixos als seus canals propis de venda. Fins al 2015 aquesta limitació també afectava els canals operats per tercers, però des d’aleshores es limita a l’oferta dels propis hotels.

Booking al·lega que d’aquesta manera busca impedir que alguns proveïdors d’allotjaments s’aprofitin de la seva plataforma de manera deslleial per obtenir visibilitat, així com garantir que amortitzen les inversions realitzades en el desenvolupament de funcions de cerca i comparació.

En la seva sentència, el tribunal europeu admet que “la inexistència de les clàusules de paritat de tarifes imposades per la plataforma de reserves hoteleres pot tenir conseqüències negatives per la rendibilitat dels serveis que ofereixen”. Però afegeix que això no implica que aquestes clàusules s’hagin de considerar “objectivament necessàries”.

El TJUE reconeix que la prestació de serveis de reserves en línia per plataformes com Booking ha tingut “un efectiu neutre, o fins i tot positiu, sobre la competència”, ja que permeten als consumidors tenir accés a un gran nombre d’ofertes d’allotjament i comparar-les de manera simple i ràpida, així com oferir més visibilitat als proveïdors d’allotjaments.

No obstant això, no veu “demostrat” que les clàusules de paritat de tarifes, tant si són àmplies o restringides, siguin necessàries per a la realització de l’operació principal de l’activitat ni que siguin “proporcionades a l’objectiu perseguit”.

Els magistrats conclouen que les controvertides disposicions no semblen necessàries per garantir la viabilitat econòmica de Booking i, en el seu format ampli, poden “reduir la competència entre les diverses plataformes de reserves hoteleres”. A més, alerten que poden comportar riscos “d’expulsió de les petites plataformes i de les plataformes noves que s’incorporin al mercat”.

El tribunal entén que passa el mateix amb les clàusules de paritat restringida, les que afecten només els establiments. “Encara que aquestes provoquen, a primera vista, un menor efecte restrictiu de la competència i el seu objectiu és fer front al risc de parasitisme, no sembla que siguin objectivament necessàries per garantir la viabilitat econòmica de la plataforma”.

La decisió del TJUE respon a un litigi que té l’origen a Alemanya, on la justícia va declarar aquestes pràctiques, tant en la seva versió més àmplia com la restringida, contràries al Dret de la competència nacional i comunitari, però sense consultar-ho al Tribunal de Luxemburg. Booking va sol·licitar aleshores a un tribunal de primera instància d’Amsterdam que validés les seves clàusules paritat de tarifes. És per això que la justícia dels Països Baixos va decidir preguntar al TJUE sobre la compatibilitat d’aquestes amb les normes de competència europees. El tribunal neerlandès haurà de resoldre ara el litigi tenint en compte aquest veredicte.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.