Medi ambient

Estats Units

La central nuclear de Three Mile Island reobre per abastir la intel·ligència artificial de Microsoft

L’operadora de la planta tanca un acord amb la tecnològica per abastir-la durant vint anys

El reactor 1, que entrarà en funcionament el 2028, està situat al costat del que el 1979 va patir el pitjor accident nuclear abans de Txernòbil

La planta nuclear de Three Mile Island, a l’Estat nord-americà de Pennsilvània, tornarà a funcionar el 2028 per proveir a Microsoft de l’energia que necessita per a les seves operacions d’intel·ligència artificial (IA). Es tracta de la central que el 1979 va patir el fins aleshores pitjor accident nuclear de la història, abans de ser superat el 1986 pel de Txernòbil.

L’empresa Constellation Energy ha anunciat aquest divendres en un comunicat un acord per reobrir el reactor 1 per abastir el gegant tecnològic durant vint anys, prèvia autorització de la Comissió Reguladora Nuclear sobre la seguretat ambiental.

L’energètica destaca que la instal·lació generarà 835 megawatts d’energia lliure de carboni i crearà 3.400 llocs de treball directes i indirectes, així com més de 3.000 milions de dòlars en impostos.

La Unitat 1 no va resultar afectada per l’incident del 1979, quan es va fondre el nucli de la veïna Unitat 2, i va continuar en funcionament fins el 2019, quan va tancar per motius econòmics el 2019, 45 anys després de la seva inauguració.

L’accident de Three Mile Island no va provocar víctimes però va alliberar una gran quantitat de gasos radioactius a l’atmosfera i va crear una gran desconfiança en l’energia nuclear, que set anys després es va agreujar amb al catàstrofe de Txernòbil.

Tant Constellation Energy com Microsoft destaquen ara el seu acord per reobrir el reactor com una fita en el desenvolupament de fonts d’energia lliures de carboni.

Les grans companyies tecnològiques nord-americanes, com la mateixa Microsoft, Google, Amazon, Meta o Apple, consumeixen cada vegada més quantitat d’energia per impulsar el desenvolupament de la IA. Per exemple, una consulta al ChatGPT requereix deu vegades més energia que una cerca a Google.

Els centres de dades de les grans companyes del sector havien mantingut durant anys unes necessitats d’energia relativament estables, tot i l’increment de la seva activitat. Però el boom de la IA ha disparat el consum i al final d’aquesta dècada haurà augmentat un 160%, segons un estudi de Goldman Sachs.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.