Economia

economia

Santacreu alerta dels efectes de la concentració bancària

El president de la Cambra recorda que la trajectòria del Sabadell és “excel·lent” i, per tant, “no hi ha una situació crítica a resoldre”

El teixit empresarial català està molt preocupat pels efectes que pot tenir l’opa del BBVA al Sabadell perquè la concentració bancària reduirà les seves opcions per finançar-se. “El conjunt d’empreses del país ens trasllada una molt gran preocupació per si al final es queden dos o tres actors i hi ha poques opcions i oportunitats per a tenir ofertes diversificades i atractives”, ha alertat Josep Santacreu en una entrevista concedida a l’ACN un any després de vèncer la candidatura independentista liderada per l’anterior presidenta, Mònica Roca, i convertir-se en el nou líder de la Cambra de Comerç de Barcelona. Santacreu que hi ha “arguments per oposar-se” a l’operació des del punt de vista de la competència bancària i així ho va indicar a finals de juliol en una carta enviada a la Comissió Nacional dels Mercats i la Competència. L’empresari recorda que en fusions bancàries similars, normalment es tractava d’una entitat solvent que n’absorbia una altra que tenia problemes. “Aquest no és el cas, el Sabadell està tenint una molt bona trajectòria en els darrers anys, excel·lent, i, per tant, no hi ha una situació crítica a resoldre”, destaca en la mateixa línia que el grup de petits accionistes que s’han unit per plantar cara a l’opa. “El Sabadell té un projecte de present i de futur molt més atractiu per als inversors que formant una part petita de BBVA” reivindica l’Associació d’Accionistes Minoritaris de Banc Sabadell, que es va donar a conèixer aquest divendres.

Ara fa un any, l’independentisme va perdre el lideratge de la Cambra. Va imposar-se la candidatura liderada per l’exconseller delegat de l’asseguradora DKV Josep Santacreu, que defensava que la Cambra s’havia d’endreçar, despolititzar i gestionar com una empresa. Va prometre deixar enrere els números vermells dels últims anys i tot i que a l’entrevista amb l’ACN no dona xifres, assegura que el seu equip ha aconseguit capgirar els resultats. “Encara no hem acabat l’any 2024, però ja sabem, amb les dades que tenim, que li donarem la volta als números negatius i tancarem en positiu i amb un increment d’activitat en la major part dels àmbits d’actuació habituals de la Cambra”, avança. Santacreu atribueix els dèficits dels últims exercicis a la reducció del nombre de cadires de plata, els seients en el ple de la Cambra que s’obtenen a canvi d’una aportació econòmica. L’equip de Mònica Roca els va reduir de catorze a dues perquè sostenia que aquest sistema de finançament era una “anomalia democràtica” perquè permetia que “no se sotmetés a sufragi un 30% del vot”.

Tot i que no podria entrar en vigor cap canvi fins després de les properes eleccions, Santacreu ja va dir en campanya que les cadires de plata havien d’augmentar i ha indicat que la direcció està valorant encara quina és la “dimensió” adequada. Actualment, n’hi ha dues –ocupades– amb una aportació mínima de 75.000 euros, ja que l’exdirectiu del DKV va reduir a la meitat el preu. Fent balanç del seu primer any de mandat, Santacreu explica que ha dedicat “molt de temps” a “teixir complicitats” i recuperar vincles que havien estat “malmesos” durant el passat mandat.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.