Economia

estats units

Biden proposa prohibir vehicles amb tecnologia de la Xina i Rússia

La mesura respon a preocupacions de seguretat nacional

El Departament del Comerç dels Estats Units ha proposat aquest dilluns una nova normativa que prohibirà la circulació de vehicles fabricats amb tecnologia vinculada a la Xina i Rússia, és a dir, a la pràctica es veta a les carreteres nord-americanes els cotxes procedents de la Xina i Rússia. La mesura respon a les preocupacions de seguretat nacional de l’Administració del president Joe Biden, perquè hi ha el temor que empreses xineses i russes accedeixin a les dades de conductors i infraestructures dels Estats Units i que puguin, fins i tot, controlar de manera remota aquests vehicles provocant accidents o bloquejant carreteres, ha explicat la secretària del Comerç dels EUA, Gina Raimondo, en una roda de premsa telefònica aquest dilluns i recollida per Efe. “Els cotxes ja no són només acer i metall sobre rodes”, ha assenyalat Raimondo.

Després de la publicació aquest dilluns de la proposta s’obre un període de 30 dies perquè el públic i les parts interessades, com la indústria automobilística, presentin al·legacions. L’objectiu del govern nord-americà és que la normativa sigui aprovada abans del 20 de gener del 2025, quan Biden deixi la Casa Blanca, segons recull Efe. Segons el full de ruta previst pel govern, la prohibició del programari xinès i rus en cotxes intel·ligents entraria en vigor el 2027 mentre que en el cas del hardware es faria efectiva a patir del 2029.

Actualment, informa Efe, gairebé tots els vehicles nous que circulen a les carreteres nord-americanes, tant de gasolina com elèctrics, es consideren “connectats”. Aquests vehicles compten amb maquinària que els permet connectar-se a internet o serveis en el núvol, comportant dades tant amb dispositius dins del vehicle amb altres externs.

La normativa proposada aquest dilluns per l’Administració Biden és el resultat d’una investigació que el president nord-americà va encarregar el febrer al Departament de Comerç per determinar si les importacions de vehicles xinesos suposaven un risc per a la seguretat nacional i si era necessari prohibir l’ús d’aquesta tecnologia en els vehicles que circulen en els Estats Units. Tot i que inicialment aquesta investigació només afectava la Xina, posteriorment es va ampliar a Rússia per temor al fet que el Kremlin pogués accedir a dades nord-americanes a través d’empreses tecnològiques russes, segons ha explicat un alt funcionari amb declaracions a la premsa recollides per Efe i sota condició d’anonimat.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.