Política

rússia

Rússia prepara un polígon per fer assajos nuclears

L’anunci és la resposta de Moscou als passos recents donats pels EUA

Rússia ha anunciat aquest dilluns que ha preparat les instal·lacions del polígon nuclear de Nova Terra (Àrtic), que va ser escenari en 1990 de l’últim assaig atòmic soviètic, en resposta als passos fets pels Estats Units.

“Això es va fer també en qualitat de reacció als passos de Washington, que al llarg dels últims anys es va centrar en el perfeccionament de la infraestructura en aquest terreny”, ha dit Serguei Riabkov, viceministre d’Exteriors, segons ha informat l’agència RIA Nóvosti.

Riabkov ha confirmat així les informacions aparegudes en la premsa russa sobre la “plena preparació” del polígon nuclear. “El polígon està preparat per a la represa de les activitats de prova a gran escala. Està totalment llest (...) Està preparat el personal. Si arriba l’ordre, en qualsevol moment podem començar l’assaig”, ha confirmat el contraalmirall Andréi Sinitsin, cap del polígon situat en l’arxipèlag àrtic, al diari ‘Rossískaya Gazeta’.

El militar ha subratllat que si les autoritats russes decideixen reprendre els assajos, aquesta ordre “es complirà en el termini de temps establert”.

Al mateix temps, Riabkov ha destacat que la postura russa sobre les proves nuclears no ha canviat des que el novembre de 2023 el president rus, Vladímir Putin, signés la llei que revoca la ratificació del Tractat de Prohibició Completa dels Assajos Nuclears (CTBT). “Tal com ho va determinar i va formular el president de Rússia, nosaltres podem dur a terme tals proves, però no les efectuarem si els EUA (també) s’abstenen de tals passos”, ha assegurat.

Riabkov responia així a la pregunta de si Moscou realitzarà assajos nuclears en resposta a l’autorització occidental perquè Kíiv empri els seus míssils de llarg abast contra objectius en territori rus.

Recentment, Putin va advertir que si Occident autoritza Kíiv “això significarà que els països de l’OTAN, els EUA i els països europeus estaran en guerra amb Rússia”.

Alguns polítics i analistes russos han instat en els últims mesos al Kremlin a aprovar un assaig nuclear com a advertiment a Occident per subministrar armament a Ucraïna.

Coincidint amb el XXII congrés del Partit Comunista de la Unió Soviètica, Nova Terra va acollir el 30 d’octubre de 1961 l’assaig amb la bomba atòmica més potent de la història, coneguda com la Bomba Tsar. L’assaig aeri va ser realitzat amb l’ajuda d’un bombarder Tu-95 i la bomba va ser llançada en paracaigudes, explosió que va ser equivalent a 50 megatones.

L’URSS va efectuar el seu últim assaig nuclear –vuit càrregues amb una potència de 70 kilotones– el 24 d’octubre de 1990 també a Nova Terra.

El CTBC, adoptat per l’Assemblea General de l’ONU el 10 de setembre de 1996, ha estat signat per 185 països, inclòs Rússia, que ho va ratificar el 30 de juny de 2000.

Nou països mai ho van ratificar, entre els quals figuren els Estats Units, la Xina, l’Iran i Israel, mentre que l’Índia, el Pakistan, Corea del Nord i Síria ni tan sols ho van signar.

Corea del Nord, país que recentment va publicar les primeres imatges de les seves plantes d’enriquiment d’urani, és l’únic país que ha realitzat un assaig nuclear en el segle XXI.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.