Política

guerra a europa

Kíiv confirma que el seu “pla de la victòria” demanarà la invitació formal a adherir-se a l’OTAN

Rússia colpeja amb drons la infraestructura energètica de la regió ucraïnesa de Poltava i Ucraïna ataca amb aparells voladors no tripulats les regions russes de Bélgorod i Kursk

Rússia ha llançat aquesta matinada vuitanta-un drons i quatre míssils contra el nord, el centre i l’est d’Ucraïna, on ha matat una persona. La força aèria ucraïnesa ha aconseguit abatre 66 dels aparells voladors no tripulats, però no ha pogut interceptar cap dels quatre míssils. L’atac rus ha colpejat entre altres zones la regió de Kíiv i la de Poltava, on ha causat danys en la infraestructura energètica. Ucraïna, que ja ha perdut dos terços de la seva capacitat energètica, està al límit de cara l’arribada de l’hivern. Moscou també ha reivindicat un atac combinat contra una fàbrica dedicada a la producció i manteniment de motors d’avió de combat a Ucraïna.

Al seu torn, Kíiv ha llançat un atac amb tretze drons contra les regions frontereres russes de Kursk, Bélgorod i Briansk, els quals han estat tots interceptats per les defenses antiaèries russes.

D’altra banda, el president d’Ucraïna, Volodímir Zelenski, que està a Nova York i per assistir a la 79a sessió de l’Assemblea General de l’ONU a la cerca de suports al seu anomenat pla de la victòria, ha dit que una acció decisiva per part dels Estats Units ara podria accelerar el final de la guerra de Rússia contra el seu país l’any que ve. Unes paraules que ja han estat replicades des del Kremlin. Moscou ha assegurat que la guerra a Ucraïna s’acabarà només quan Rússia hagi assolit els seus objectius, segons informa Efe. El Kremlin es va mostrar dilluns obert a estudiar l’anomenat “pla de la victòria” de Zelenski, que presentarà dijous al president dels EUA, Joe Biden. De moment, es desconeix el contingut del pla. En la seva intervenció aquest dimarts davant l’Assemblea de l’ONU no ha revelat cap detall. Només ha transcendit que inclourà la petició formal de Kíiv d’adhesió a l’OTAN. Així ho ha anunciat aquest dimarts Andrii Yermark, cap de l’oficina de la Presidència ucraïnesa.

“Durant el meu discurs en el Consell de Relacions Internacionals a Nova York he apuntat que el Pla de la Victòria conté components militars i diplomàtics. La invitació de l’OTAN a Ucraïna és part del Pla de la Victòria”, ha escrit Yermak en el seu compte a la xarxa social X.

Yermak ha fet a més una crida als països de l’Aliança Atlàntica a “no fer cas de les amenaces d’escalada de Rússia” en el cas d’un possible ingrés a l’OTAN d’Ucraïna, que de moment no ha obtingut el compromís en ferm que buscava que serà admesa com estat membre del club defensiu.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.