Política

àsia

Denuncien la desaparició d’un destacat economista xinès després d’haver criticat Xi en un xat privat

Zhu Hengpeng va ser detingut l’abril passat després d’haver criticat la gestió del president de la seva economia més gran del món

Des d’aleshores no se sap res d’aquest expert vinculat a un influent grup d’estudis econòmics del règim

Un important economista xinès que treballava per un dels principals centres d’estudis de la Xina ha desaparegut de l’espai públic després d’haver estat detingut i destituït del seu càrrec per haver suposadament criticat la gestió del president del país asiàtic i segona economia mundial, Xi Jinping, en un xat privat a WeChat, informen el diari financer nord-americà The Wall Street Journal i el britànic The Guardian.

Tots dos mitjans expliquen que Zhu Hengpeng, de 55 anys, va ser detingut l’abril passat i posteriorment posat sota investigació després d’haver fet comentaris crítics sobre l’economia de la Xina i, possiblement, sobre el líder del país en un grup de discussió. Des d’aleshores, afegeixen, no ha estat vist en públic ni es tenen notícies seves.

Zhu va treballar durant més de vint anys en l’Acadèmia de la Xina de les Ciències Socials (CASS, per la seva sigla en anglès), ocupant càrrecs diferents càrrecs com el de subdirector de l’Institut d’Economia i director del Centre d’Investigació de Polítiques Públiques. La seva última aparició pública de la qual es té constància va ser l’abril passat, quan va participar en un acte organitzat pel mitjà xinès Caixin. Els diferents intents per contactar amb Zhu per part del diari The Wall Street Journal han estat infructuosos, mentre que la CASS tampoc ha volgut respondre a les preguntes del britànic The Guardian, segons informen els mateixos mitjans.

A principis de mes, els mitjans de comunicació de Hong Kong van informar d’una reestructuració del CASS i del relleu del director i el secretari de l’institut, així com de la destitució de Zhu.

Es desconeix el contingut dels comentaris que va fer el reputat economista en el xat privat de WeChat, tot i que el Sing Tao Daily, un dels mitjans més antics de Hong Kong, apunta que va discutir de “manera inapropiada” les polítiques centrals. Segons el nord-americà The Wall Street Journal també va fer referència a la “mortalitat de Xi”.

La desaparició de Zhu es produeix en un moment crític per a l’economia de la Xina, que s’enfronta a grans dificultats per assolir el seu objectiu de creixement anual del 5%. La crisi en el sector immobiliari, que va esclatar després de les mesures contra l’endeutament excessiu, continua afectant l’economia del gegant asiàtic.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.