Economia

estat espanyol

L’OCDE situa el creixement del PIB espanyol en el 2,8%, per sobre la previsió del govern

L’organisme manté que la inflació tancarà l’any en el 3% i millora la perspectiva per al 2025, reduint-la al 2,1%

L’Organització per a la Cooperació i el Desenvolupament Econòmic (OCDE) ha elevat aquest dimecres un punt la previsió de creixement del PIB espanyol pel 2024, situant-lo en el 2,8%, una dada més optimista que la que ha presentat el govern espanyol aquesta setmana (2,7%).

L’organisme atribueix la millora a un impuls “continuat” del sector serveis, així com a una recuperació dels salaris reals i una revifada “més ràpida de l’esperada” del comerç global.

En la mateixa línia, situa en el 2,2% la previsió de creixement pel 2025, dues dècimes més respecte a les estimacions publicades al maig. Pel que fa a la inflació, l’OCDE manté inalterada la previsió pel 2024 a l’Estat (3%), però millora la perspectiva per al 2025 i la rebaixa en dues dècimes, fins al 2,1%.

En el nou informe sobre les previsions econòmiques publicat aquest dimecres, l’organització ratifica que el PIB espanyol serà el que més augmentarà entre les principals economies de l’eurozona aquest 2024, superant àmpliament els desenvolupaments d’Alemanya (+0,1%), França (+1,1%) i Itàlia (+0,8%).

De fet, l’economia espanyola serà una de les que més contribuirà al creixement de la zona euro, compensant d’aquesta manera el comportament més dèbil de potències com Alemanya.

Segons les estimacions de l’OCDE, l’eurozona registrarà un creixement del 0,7% aquest 2024, la mateixa taxa que va pronosticar en el seu darrer informe publicat el maig passat. Pel que fa al 2025, en canvi, l’organització revisa a la baixa l’evolució del PIB de la zona euro i la situa en l’1,3%, dues dècimes menys en comparació amb els anteriors pronòstics.

La inflació s’apropa a l’objectiu

En la mateixa línia que el desenvolupament del PIB, el document preveu una millora en l’evolució de la inflació. Si bé l’OCDE continua apuntant a una taxa del 3% per aquest 2024 –sense canvis respecte a les previsions de maig–, assenyala que la inflació a l’Estat l’any 2025 baixarà fins al 2,1%, gairebé la mateixa xifra que persegueix el Banc Central Europeu (BCE) del 2%.

La resta de les grans economies de la zona euro també anirien en la mateixa direcció, amb Itàlia marcant una taxa del 2,2% pel 2025, Alemanya una taxa del 2% i França una taxa de l’1,9%.

Pel que fa a la inflació subjacent –la que no té en compte els preus dels aliments i l’energia–, l’organització l’ubica en el 2,6% per al 2024 a l’Estat, tres dècimes menys respecte a les anteriors previsions, mentre que manté inalterada l’estimació pel 2025 i la fixa en el 2,2%.

Xifres similars presenta el conjunt de l’eurozona, amb una inflació subjacent del 2,8% per aquest any i un 2,2% pel 2025.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.