Política

àsia

Caces xinesos volen prop de Taiwan i un destructor japonès navega per primer cop per l’estret

El Ministeri de Defensa taiwanès adverteix d’un renovat augment de l’activitat militar al voltant de l’illa

Creix l’activitat militar a l’estret de Taiwan. L’endemà d’haver mostrat múscul nuclear amb la prova d’un míssil balístic intercontinental capaç de colpejar la costa dels EUA carregat amb una ogiva simulada, la Xina ha continuat exhibint força bèl·lica amb l’enviament aquest dijous de 72 caces xinesos i vuit vaixells de guerra prop de Taiwan.

El Ministeri de Defensat de l’illa ha denunciat que 34 dels 72 caces xinesos han entrat a la zona d’identificació de defensa aèria (ADIZ) de l’illa, que la Xina considera un territori rebel. És la incursió més gran d’avions xinesos en els últims dos mesos. El Ministeri de Defensa taiwanès ha alertat d’un renovat augment de l’activitat militar al voltant de l’illa i d’exercicis amb foc real, acusant Pequín de provocar una inestabilitat política que “suposa un desafiament greu pels països veïns”, segons recull Efe.

Les maniobres de caces xinesos al voltant de Taiwan no són cap novetat, ni tampoc que durant els exercicis militars penetrin a la zona d’identificació de defensa aèria, en canvi, sí que ha sorprès que un destructor japonès hagi navegat per primera vegada en aigües de l’estret de Taiwan. Segons informacions de mitjans nipons recollits per Efe, el vaixell militar japonès Sazanami, juntament amb vaixells australians i neozelandesos, van travessar dimecres l’estret que separa Taiwan de la Xina continental de nord a sud, i es dirigia cap al Mar de la Xina Meridional per fer-hi maniobres navals multilaterals.

El pas per l’estret de Taiwan del destructor nipó ha provocat una contundent reacció del govern xinès, liderat per Xi Jinpingu, que ha protestat formalment davant el Japó per la maniobra. “La qüestió xinesa és una línia vermella que no s’ha de travessar”, ha advertit Pequín a Tòquio.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.