Política

àsia

Fins a 21 mesos de presó per a dos experiodistes hongkonguesos per sedició

L’Associació de Periodistes de Hong Kong va denunciar divendres passat un atac sistemàtic i organitzat contra professionals a la ciutat semiautònoma

Dos antics redac­tors del des­a­pa­re­gut periòdic hongkonés ’Stand News’ han estat con­dem­nats aquest dijous a penes de fins a 21 mesos de presó per “cons­pi­rar per a publi­car arti­cles sedi­ci­o­sos”, encara que un d’ells ha estat posat en lli­ber­tat de manera imme­di­ata per pro­ble­mes de salut.

El tri­bu­nal ha dic­tat sentència gai­rebé un mes després que Chung Pui-kuen i Lam Shiu-tung al cos­tat de la seva empresa matriu, Best Pen­cil Limi­ted, fos­sin decla­rats cul­pa­bles.

Es tracta del pri­mer judici en el qual s’acusa pro­fes­si­o­nals dels mit­jans de comu­ni­cació sota una llei de sedició de l’era colo­nial des de la trans­ferència de sobi­ra­nia a la Xina en 1997.

El tri­bu­nal ha deter­mi­nat que el rota­tiu, de tall pro­de­mocràtic, va pro­por­ci­o­nar “una pla­ta­forma per a fomen­tar l’odi cap a Pequín i les auto­ri­tats locals” mit­jançant la publi­cació d’11 repor­tat­ges entre juliol de 2020 i desem­bre de 2021.

El magis­trat va fixar 14 mesos com a pena base per a Lam, a la qual va res­tar tres mesos en con­si­de­rar que l’acu­sat va ser redac­tor cap en fun­ci­ons durant només dos mesos.

Així mateix, va deci­dir ator­gar una reducció addi­ci­o­nal per motius de malal­tia, per la qual cosa en haver com­plert 10 mesos a la presó pre­ven­tiva, no haurà de pas­sar més temps a la presó.

Men­tres­tant, Chung ha estat con­dem­nat a 21 mesos a la presó.

La decisió ha gene­rat una forta ona de con­dem­nes per part de la comu­ni­tat inter­na­ci­o­nal i orga­nit­za­ci­ons de drets humans, que adver­tei­xen que aquesta mesura esta­bleix un pre­ce­dent perillós per al futur del peri­o­disme inde­pen­dent en l’excolònia britànica.

Al març d’enguany va entrar en vigor la nova Orde­nança de Sal­va­guarda de la Segu­re­tat Naci­o­nal, o Arti­cle 23, que tipi­fica una sèrie de crims que poden impli­car una pena màxima de cadena perpètua, entre ells la traïció, insur­recció o con­nivència amb for­ces exter­nes.

La reforma ha gene­rat un intens debat i ha estat objecte de crítiques dels qui pre­ve­uen el començament d’una “nova era d’auto­ri­ta­risme” que podria sos­ca­var el prin­cipi d’“un país, dos sis­te­mes” que ha estat fona­men­tal per a l’auto­no­mia i l’esta­tus espe­cial de la ciu­tat.

L’Asso­ci­ació de Peri­o­dis­tes de Hong Kong (HKJA) va denun­ciar diven­dres pas­sat un atac sis­temàtic i orga­nit­zat con­tra peri­o­dis­tes a la ciu­tat semi­autònoma, que ha impac­tat en almenys 13 mit­jans de comu­ni­cació, una cam­pa­nya de fus­ti­gació que, segons ells, s’ha mani­fes­tat a través d’ame­na­ces i asset­ja­ments.

Segons l’Índex Mun­dial de Lli­ber­tat de Premsa 2023 de Repor­ters Sense Fron­te­res (RSF), el ter­ri­tori semi­autònom va caure al lloc 140, una brusca cai­guda des del lloc 18 que ocu­pava fa dues dècades.

Des de l’entrada en vigor de la norma cen­te­nars d’orga­nit­za­ci­ons de la soci­e­tat civil i innom­bra­bles acti­vis­tes han posat fi a les seves acti­vi­tats o han aban­do­nat la ciu­tat, inclo­sos grups polítics, orga­nit­za­ci­ons no gover­na­men­tals, sin­di­cats, o defen­sors dels drets humans.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.