Medi ambient

medi ambient

‘Helena’ deixa en el sud-est dels EUA almenys 26 morts i més de 4 milions de persones sense llum

El sistema presenta vents màxims sostinguts de 95 km/h i es desplaça cap al nord a 40 km/h

El potent huracà Helena va arribar ahir dijous a la nit a la costa nord-oest de Florida, als Estats Units, creant inundacions i danys en estructures i arbres que han deixat fins al moment almenys set morts i desenes de persones atrapades en els seus habitatges. A més, hi ha més de quatre milions de persones sense energia.

El greu impacte de Helena, que va tocar terra prop de la mitjanit del dijous en el parc nacional de Big Bend de Florida com un potent huracà 4, continua aquest divendres la seva escalada de destrucció a Geòrgia i les Carolines, estats en els quals els seus habitants s’estan preparant per al pitjor.

En el que va d’aquest divendres, més de 700 vols han estat cancel·lats als EUA, la gran majoria d’ells amb sortides o arribades previstes en els aeroports internacionals de Charlotte (Carolina del Nord), Atlanta (Geòrgia) i Tampa (Florida).

Les primeres xifres de víctimes eleven a almenys 26 persones mortes des que anit l’Helena va tocar terra com un huracà major en l’escala Saffir-Simpson, d’un total de 5.

Encara que degradada a tempesta tropical aquest divendres, es preveu que l’amenaça d’Helena es mantindrà mentre a penes comencen les àrdues tasques de rescat i cerca de víctimes, algunes d’elles persones majors que no van voler ser evacuades.

En la zona de Cedar Key, prop d’on va tocar terra Helena, Efe ha pogut comprovar que les patrulles van començar des de la matinada a remoure els arbres de les carreteres principals per a mantenir el flux dels socorristes.

En el seu més recent butlletí, el Centre Nacional d’Huracans (NHC, en anglès) dels Estats Units ha informat que Helena encara produeix “ràfegues de vents nocius i inundacions que poden posar en perill la vida en diverses parts del sud-est i el sud dels Apalatxes”.

Amenaça d’inundacions sobtada a Atlanta

Encara que Tallahassee, la capital de Florida, es va poder deslliurar de l’impacte directe que temia, perquè el sistema es va moure una mica més cap a l’est, altres capitals, com Atlanta (Geòrgia) es manté sota emergència per inundacions sobtades en la seva àrea metropolitana, segons ha detallat el NHC.

Més de 2,5 milions de persones en el sud-est estatunidenc estan sota aquesta amenaça, mentre les apagades aconsegueixen a més de dos milions de clients, segons el portal poweroutage.us.

La tempesta tropical es trobava aquest divendres a uns 60 quilòmetres (35 milles) al sud-oest de Clemson (Carolina del Sud) i a uns 130 quilòmetres (80 milles) al nord-est d’Atlanta (Geòrgia).

El sistema presenta vents màxims sostinguts de 95 quilòmetres per hora (60 milles) i es desplaça cap al nord a 40 quilòmetres per hora (30 milles).

Les autoritats temen greus estralls de la maror ciclònica al llarg de la costa del Big Bend de Florida, on la inundació ha aconseguit nivells sense precedents.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.