Política

pròxim orient

Israel arrasa “la seu de Hezbol·là” a Beirut

Míssils israelians van foradar ahir Beirut i van obrir cràters enmig del barri més densament poblat de la ciutat. La capital del Líban va tremolar sencera i una bola de foc de proporcions colossals va omplir el cel mentre els seus residents xisclaven incrèduls davant deu explosions consecutives. Minuts després, el portaveu de l’exèrcit d’Israel va publicar un vídeo en què anunciava que havien atacat la seu central de la milícia libanesa Hezbol·là a Beirut. Però tot el que veien els beirutins era la desaparició sota terra de sis edificis residencials.

Fonts properes a Israel van assegurar que l’objectiu era el secretari general de Hezbol·là, Hassan Nasral·là, que viu d’incògnit des de fa més de 15 anys. Davant la possibilitat que hi hagués túnels subterranis, Israel va utilitzar un tipus de míssils que penetren el terra.

La destrucció al lloc dels fets era tal que la feina dels equips de rescat era gairebé impossible. A l’hora del tancament d’aquesta edició hi havia dues víctimes mortals confirmades, però es preveu que la xifra final serà molt superior.

És la cinquena vegada en una setmana que Israel bombardeja Beirut. Els cinc cops ho ha fet al districte de Dahieh, on Hezbol·là té presència.

A la zona també hi ha centenars de milers de civils desvinculats de la milícia. Els analistes temen que tants atacs contra zones civils empenyin Hezbol·là a llançar també atacs amb freqüència contra zones civils a Israel.

La guerra israeliana contra el Líban continua. Les tropes israelianes han mort al Líban més de 800 persones en només cinc dies, i els seus atacs han provocat el tancament de desenes de centres mèdics i el desplaçament de més de 200.000 persones.

Israel assegura que l’objectiu d’aquests atacs és limitar les capacitats militars de Hezbol·là per poder retornar els residents del nord d’Israel a casa seva. Els portaveus de l’exèrcit diuen que estan atacant punts militars de la milícia, però la quantitat de morts civils i de destrucció en zones sense presència de l’organització dispara la sensació de vulnerabilitat entre la població civil.

Milions de persones al país observen amb frustració com les tropes israelianes desplacen la seva força cap al Líban després d’haver destruït la Franja de Gaza amb total impunitat en la seva lluita contra Hamàs.

Netanyahu, a l’ONU

Poc abans del bombardeig a Beirut, el primer ministre israelià, Benjamin Netanyahu, havia comparegut davant l’Assemblea General de l’ONU. Netanyahu s’hi adreçava hores després que el seu govern rebutgés l’alto el foc a la regió. El seu discurs va anticipar que la guerra ha arribat al Líban per quedar-s’hi. “Israel té tot el dret del món d’eliminar aquesta amenaça”, deia en referència a la milícia libanesa Hezbol·là. “Tenim dret a retornar els nostres ciutadans al nord del país de forma segura.”

Netanyahu va fer referència a Teheran. “No hi ha cap lloc a l’Iran on el llarg braç israelià no pugui arribar”, va assegurar. Diverses delegacions internacionals van abandonar la sala quan Netanyahu es preparava per intervenir. Però Netanyahu disposa del suport més rellevant. Els EUA van anunciar dijous una entrega d’armes a Israel per valor de 8.700 milions de dòlars, que s’afegeixen als 20.000 milions anunciats a l’agost.

Crims de guerra

Múltiples alts càrrecs de la Casa Blanca han presentat la dimissió els darrers mesos perquè asseguren que Washington té proves que Israel està cometent crims de guerra a Gaza. Proveir d’armes Israel en aquest context és il·legal, segons la legislació dels EUA. Però el pes de la llei està en entredit des de l’octubre passat.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.