Política

política

Espanya, disposada a anar al TJUE per aconseguir que el català sigui oficial a Europa

El ministre Albares diu que “no hi ha obstacles reals” i que les reticències venen de països on el PP governa amb l’extrema dreta qn exiia

Espanya està disposada a recórrer al Tribunal de Justícia de la Unió Europea (TJUE) “si fa falta” per aconseguir l’oficialitat del català a Europa. Així ho ha assegurat el ministre d’Exteriors, José Manuel Albares, en una entrevista a Catalunya Ràdio on ha dit que “no hi ha obstacles reals” per part de la resta de socis per impedir l’oficialitat, i totes les reticències tenen caràcter “polític” i procedeixen de països on el PP europeu governa amb l’extrema dreta. “Si nosaltres utilitzem aquestes llengües al Parlament, les tenim reconegudes a la Constitució estem disposats a afrontar el cost perquè a ningú li suposi un esforç econòmic, aquestes llengües han de ser oficials i han d’estar recollides als tractats de la Unió Europea”, ha subratllat el ministre.

Albares ha assegurat que l’Estat està abordant aquesta qüestió amb altres països europeus que tenen reticències i “negociarà políticament” per aconseguir l’objectiu. “Si la negociació és política, revisarem les qüestions on altres estats necessiten la nostra ajuda per dir-los que no es pot demanar la nostra ajuda quan no s’ajuda a Espanya en una cosa tan vital com és la nostra realitat nacional, que és plurilingüe”.

I és que segons el ministre, l’executiu demanarà que s’apliquin els tractats que estableixen que el multilingüisme és “un valor de la Unió”, i que fixen com a principi “la defensa de la identitat nacional dels països”. “El fet de disposar de traductors no és un problema, el cost tampoc, perquè Espanya està disposada a assumir, i tampoc crea un precedent perquè hem establert elements que només es compleixen a Espanya”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.