Infraestructures

sequera

Acceleren la potabilitzadora del Besòs i desenes de pous per allunyar restriccions

El Govern ha decidit accelerar les obres d’ampliació de la potabilitzadora (ETAP) del Besòs iniciades per l’executiu de Pere Aragonès, i posar a dispoció al voltant de 20 milions per a la construcció urgent de desenes de pous –al voltant d’uns 80 ha apuntat la consellera de Territori i portaveu del Govern, Sílvia Paneque. La prioritat, diu, és disposar de més hectòmetres cúbics d’aigua abans de la primavera vinent per tal d’evitar entrar de nou en restriccions d’aigua si aquesta tardor i hivern no plou prou com per mantenir o incrementar les reserves als embassaments de les conques internes. En aquest sentit, l’executiu ha deixat clar que la dessalinitzadora flotant del Port de Barcelona concebuda pel govern Aragonès no pot ser una solució a curt termini perquè no s’ha fet cap tràmit i no s’arribaria a temps amb els terminis de contractació, construcció i posada en servei –l’executiu de Salvador Illa continua sense descartar-la oficialment però anuncia que l’urgència de disposar de més aigua de subministrament ja a la primavera del 2025 passa per desenes de nous pous i l’ampliació de l’ETAP del Besòs, que podria funcionar abans de l’estiu vinent.

Les previsions estacionals dels models amb què treballa el Servei Meteorològic de Catalunya (SMC) apunten a una tardor normal, és a dir, ordinàriament plujosa. Tenint en compte que la tardor és l’estació més plujosa al nostre model climàtic, aquesta previsió hauria de ser un alleujament i, en el millor dels casos, un principi de sortida de la sequera. Però Paneque recorda que aquests models meteorològics es basen en dades d’entre 80 i 100 anys i no es pot descartar que la tendència pluviomètrica hagi canviat ja a Catalunya en els darrers anys cap a una pluviometria inferior. Per això el Govern no vol comptar amb la previsió i anticipar-se al pitjor dels escenaris. No serà fins al 2027 que, amb les noves grans infraestructures hídriques, Catalunya estarà preparada per “allunyar-nos d’aquesta esperança pluviomètrica”, recorda Paneque. Fins aleshores calen actuacions urgents per augmentar el volum d’aigua disponible tot depenent encara de la pluja, conclou. I si les reserves dels embassaments de les conques internes tornen a caure per sota del 24% els propers mesos, el Govern tornarà a declarar l’excepcionalitat, admet Paneque. Dimarts vinent es reactivarà la Comissió Interdepartamental de la Sequera i, amb reunions setmanals, accelerarà les obres d’urgència i en farà el seguiment.

Preguntada per la situació del règim sancionador als municipis que gasten més aigua de la permesa, Paneque ha assegurat que l’executiu analitzarà si s’han produït incompliments sostinguts tres mesos seguits en el cas dels expedients sancionadors oberts però ha reconegut que la posició del Govern és que “la via sancionadora no continuï endavant”. Amb tot, Paneque reconeix que a l’executiu li preocupa “que s’hagi instal·lat la falsa sensació” que la sequera s’ha superat mentre “continuem sota l’amenaça de possibles episodis” de restriccions –cal recordar que els embassaments de Ter-Llobregat tornen a estar per sota del 30% de reserves.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.