Opinió

Tribuna

El preu de la llibertat: A quin cost estem disposats a vendre-la?

“Els diners prometen llibertat, però també ens poden encadenar. És una eina que ens dóna accés a coses tangibles, però podem acabar perdent allò que ens fa sentir eritablement lliures
La veritable llibertat pot no estar en allò que som capaços de comprar, sinó en allò que som capaços de conservar dins de nosaltres mateixos

En la soci­e­tat moderna, els diners s’han con­ver­tit en un dels motors més pode­ro­sos que regei­xen les nos­tres vides. Ens pro­por­ci­o­nen accés a béns, ser­veis i, en molts casos, a la per­cepció d’èxit. No obs­tant això, són els diners la mesura real de la nos­tra lli­ber­tat? La relació entre els diners i la lli­ber­tat ha estat objecte de debat filosòfic durant segles, però en la vida quo­ti­di­ana, sem­bla que estem en un cons­tant estira-i-arronsa entre aques­tes dues for­ces. Quant de la nos­tra lli­ber­tat estem dis­po­sats a sacri­fi­car pels diners? I, el que és més impor­tant, quant d’aquest sacri­fici fem de manera cons­ci­ent?

Pre­nem com a exem­ple la feina. Per a molts, la vida labo­ral ocupa la major part del seu temps, amb jor­na­des que exce­dei­xen les vuit hores diàries. En aquest esce­nari, sor­geix una com­pa­ració: és la nos­tra feina un mitjà per viure o hem aca­bat vivint per tre­ba­llar? La lli­ber­tat, entesa com la capa­ci­tat de deci­dir com fem ser­vir el nos­tre temps, es dilu­eix en la rutina diària de les obli­ga­ci­ons. Can­viem hores de vida per un salari que, en mol­tes oca­si­ons, amb prou fei­nes ser­veix per man­te­nir un estil de vida que, irònica­ment, cre­iem que ens dóna més lli­ber­tat.

Però, què és la lli­ber­tat real­ment? Podríem pen­sar en l’artista que rebutja un con­tracte mili­o­nari per no per­dre el con­trol cre­a­tiu de la seva obra. En aquest cas, la per­sona tria man­te­nir la seva inte­gri­tat per­so­nal mal­grat que l’oferta econòmica sem­bla una opor­tu­ni­tat d’or. Aquí sor­geix una nova com­pa­ració:és més lliure qui té el con­trol abso­lut sobre la seva obra o qui té els diners per asse­gu­rar-se una vida sense pre­o­cu­pa­ci­ons?

Aquesta pre­gunta ens porta a una para­doxa: els diners pro­me­ten lli­ber­tat, però també ens poden enca­de­nar. És una eina que ens dóna accés a coses tan­gi­bles, però si la seva obtenció ens con­su­meix, podem aca­bar per­dent allò que ens fa sen­tir veri­ta­ble­ment lliu­res. Pen­sem en el cas d’un empre­sari d’èxit que ha acu­mu­lat una for­tuna, però la seva agenda està tan plena de reu­ni­ons i com­pro­mi­sos que amb prou fei­nes té temps per a ell mateix. Podem con­si­de­rar que aquesta per­sona és lliure si el seu temps i ener­gia estan dedi­cats exclu­si­va­ment a man­te­nir el seu èxit finan­cer?

D’altra banda, hi ha qui deci­deix pri­o­rit­zar la seva lli­ber­tat per sobre dels diners. Aquells que trien viure amb menys per tenir més temps, ener­gia i espai per a les seves pas­si­ons o rela­ci­ons per­so­nals. No obs­tant això, aquesta elecció no està exempta de des­a­fi­a­ments. La soci­e­tat moderna, en gran mesura, mesura l’èxit en ter­mes econòmics. Què tan lliure és una per­sona que ha deci­dit no seguir el camí con­ven­ci­o­nal, si cons­tant­ment està llui­tant con­tra les expec­ta­ti­ves soci­als que valo­ren més el que té que no el que és?

És interes­sant també refle­xi­o­nar sobre com dife­rents cul­tu­res abor­den aquesta relació entre lli­ber­tat i diners. En soci­e­tats alta­ment capi­ta­lis­tes, l’èxit finan­cer i l’acu­mu­lació de béns mate­ri­als solen ser vis­tos com el cim de la lli­ber­tat. Per con­tra, en algu­nes cul­tu­res més comu­nitàries o espi­ri­tu­a­lis­tes, el benes­tar emo­ci­o­nal i les rela­ci­ons inter­per­so­nals són valo­rats per sobre de la riquesa mate­rial. Qui és més lliure: el mili­o­nari que té una agenda atapeïda però accés a tot, o la per­sona que té el just per viure però temps per gau­dir del que real­ment li importa?

En última instància, la qüestió de ven­dre la nos­tra lli­ber­tat per diners és una reflexió per­so­nal. Cadas­cun de nosal­tres ha de deci­dir fins a quin punt està dis­po­sat a sacri­fi­car el seu temps, ener­gia i, en alguns casos, els seus prin­ci­pis per un salari o un estil de vida que pro­me­ten una lli­ber­tat que, de vega­des, pot resul­tar il·lusòria.

La lli­ber­tat no és un destí al qual arri­bem després d’acu­mu­lar una quan­ti­tat deter­mi­nada de diners. Més aviat, és un procés con­tinu de deci­si­ons cons­ci­ents sobre com volem viure les nos­tres vides. El repte està a tro­bar un equi­li­bri que ens per­meti gau­dir del mate­rial sense per­dre de vista el que real­ment ens fa sen­tir lliu­res.

En aquest món de transac­ci­ons cons­tants, la veri­ta­ble lli­ber­tat pot no estar en allò que som capaços de com­prar, sinó en allò que som capaços de con­ser­var dins de nosal­tres matei­xos.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.