Política

unió europea

El TJUE anul·la els acords de pesca i agricultura entre la UE i el Marroc perquè vulnera els drets del Sàhara

Argumenta que el poble sahrauí no va donar el seu consentiment i que els pactes van violar els principis d’autodeterminació i de l’efecte relatiu dels tractats

El Tribunal de Justícia de la Unió Europea (TJUE) ha confirmat l’anul·lació de l’acord de pesca de la UE amb el Marroc perquè vulnera els drets del Sàhara Occidental. En una resolució feta pública aquest divendres i recollida per l’ACN, el tribunal amb seu a Luxemburg desestima els recursos del Consell i la Comissió Europea contra la sentència del Tribunal General de la Unió Europea (TGUE) del 2021, que tombava la decisió per la qual s’havia aprovat el pacte perquè aquest s’havia tancat “sense el consentiment” del Front Polisario.

Així, el TJUE li ha tornat a donar la raó al Front Polisario, que havia demandat la UE i els Vint-i-set perquè el procés de consulta sobre el pacte de pesca signat el 2018 no havia comptat amb la veu del poble sahrauí.

“L’aplicació d’un acord entre la UE i el Marroc en el territori del Sàhara Occidental ha d’obtenir el consentiment del poble sahrauí i, aquest consentiment, no existeix” a l’acord en qüestió, defensa el tribunal en la decisió feta pública aquest divendres. El pacte de pesca de la UE i el Marroc signat el 2018 expirava el juliol del 2023 i, per tant, ja estava sense efecte. Tanmateix, la decisió del tribunal de Luxemburg ha confirmat la decisió del 2021.

També tomba l’acord sobre productes agrícoles

D’altra banda, la sentència d’aquest divendres també anul·la l’acord comercial entre la UE i el Marroc del 2019 sobre productes agrícoles perquè aquest, igual que el de pesca, es va elaborar sense tenir en compte el consentiment del Sàhara Occidental. “Els acords comercials UE-Marroc del 2019, a què el poble del Sàhara Occidental no va prestar el seu consentiment, es van celebrar vulnerant els principis d’autodeterminació i de l’efecte relatiu dels Tractats”, conclou el TJUE en l’escrit.

En tots dos casos, la justícia europea defensa que el consentiment del poble sahrauí “és una condició de validesa de les decisions per les quals el Consell va aprovar els acords”. “És cert que la Comissió i el Servei Europeu d’Acció Exterior van fer consultes abans de l’adopció de les decisions, però aquestes no anaven dirigides al poble del Sàhara Occidental, sinó a les poblacions que es troben actualment en el territori, independentment de si pertanyen o no al poble sahrauí”, defensa el tribunal en la sentència segons recull l’ACN. “Una gran part del poble en qüestió viu a l’exili des dels anys setanta i ha trobat refugi a Algèria”, recorda en la decisió. Així, el tribunal amb seu a Luxemburg ha anul·lat les dues decisions del Consell per les quals els acords de pesca i agricultura van ser aprovats i ha donat la raó al Front Polisario. La decisió relativa a l’acord de pesca expirava el juliol del 2023 i, per tant, ja està sense efecte. En el cas de l’acord sobre productes agrícoles, el TJUE ha decidit deixar-lo vigent durant dotze mesos per les “conseqüències negatives” que tindria la seva anul·lació immediata en matèria diplomàtica.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.