Política

Pròxim Orient

Washington demana mesura a Israel després de la mort d’un nord-americà al Líban

Biden demana als israelians que busquin alternatives a un atac contra instal·lacions petrolieres iranianes

El president nord-americà recorda a Netanyahu que el seu govern és el que més ha ajudat Israel

El govern dels Estats Units ha confirmat aquest divendres la mort d’un ciutadà nord-americà en un atac aeri israelià al sud del Líban. La víctima, Kamel Jawad, va morir dimarts durant un bombardeig “quan intentava salvar vides innocents a la seva ciutat natal de Nabatieh”, segons va avançar la seva filla, Nadien Jawad.

Un portaveu del Departament d’Estat ha explicat avui que l’administració del president Joe Biden està al corrent i “alarmada” per la notícia de la mort de Jawad. En declaracions recollides per l’agència Efe, el funcionari ha confirmat que la víctima té la ciutadania dels Estats Units i ha assegurat que treballen “per entendre les circumstàncies de l’incident”.

En aquest context, ha insistit que és “un imperatiu moral i estratègic que Israel adopti totes les precaucions possibles per mitigar el dany civil”. “Qualsevol pèrdua de vides civils és una tragèdia”, ha emfatitzat.

Nawad, originari de Nabatieh, residia a la localitat nord-americana de Dearborn, a l’Estat de Michigan (nord). En aquesta ciutat, coneguda com la “capital àrab” dels Estats Units, el 54,5% dels seus habitants tenen orígens àrabs. Dearborn ha estat escenari de nombroses protestes contra la guerra a Gaza en els últims mesos.

Biden rectifica

Després de no descartar ahir un possible atac israelià contra instal·lacions petrolieres iranianes, Biden ha matisat avui que l’estat hebreu hauria de buscar altres objectius per a la seva represàlia pel llançament massiu de míssils de dimarts des de l’Iran. “Si estigués al seu lloc, pensaria en altres alternatives diferents a tacar pous de petroli”, ha assenyalat Biden en una roda de premsa a la Casa Blanca.

Aquest comentari arriba l’endemà que el mateix president revelés que estava “parlant” amb Israel sobre la possibilitat d’atacs sobre els actius petroliers iranians, unes declaracions que van disparar en poques hores un 5% la cotització mundial del cru. El preu del petroli intermedi de Texas, el de referència als Estats Units, ha tancat la setmana amb uns pujada del 0,91%, fins als 74,38 dòlars per barril, i ha acumulat un increment setmanal del 9,09%.

Biden ha reiterat avui que el seu equip manté contactes constants amb els seus homòlegs israelians que, segons ha dit, encara “no han decidit que faran en termes d’un atac, això està en discussió”. És per això que confia que quan Israel hagi estudiat les seves opcions per respondre a l’atac iranià, hi hagi un diàleg sobre aquestes opcions amb Washington.

El president nord-americà ha recordat que la seva administració és la que més ha ajudat a Israel, amb l’enviament de milers de milions de dòlars en armament, malgrat les creixents crítiques internacionals per la guerra a Gaza. “Cap govern ha ajudat més Israel que el meu, cap, cap, cap. I crec que Bibi hauria de recordar això”, ha dit referint-se al primer ministre israelià, Benjamin Netanyahu, pel sobrenom amb el que se’l coneix a Israel.

Preguntat sobre si creia que Netanyahu intenta influir en les eleccions presidencials del 5 de novembre amb la seva negativa a pactar un alto el foc amb Hamàs a Gaza i escalar la confrontació amb el grup xiïta Hezbol·là al Líban, el mandatari demòcrata ha respost: “No ho sé, però no hi compto”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.