Política

orient mitjà

Biden reafirma el seu compromís amb la seguretat d’Israel en l’aniversari dels atacs

Els Estats Units són el principal proveïdor d’armes a Israel des del començament de la guerra

El president dels Estats Units, Joe Biden, ha reafirmat aquest dilluns el seu compromís amb el poble jueu i amb Israel per a defensar-se, el dia en què es compleix un any dels atacs de Hamàs en territori israelià que van causar més de 1.200 morts, majoritàriament civils, i 251 segrestats, segons informa Efe.

“Un any després, la vicepresidenta (Kamala) Harris i jo seguim plenament compromesos amb la seguretat del poble jueu, la seguretat d’Israel i el seu dret a existir. Donem suport al dret d’Israel a defensar-se dels atacs de Hezbol·là, Hamàs, els houthis i l’Iran”, ha apuntat en un comunicat.

Aquest dilluns es compleix un any de l’atac del grup islamista palestí Hamàs, el 7 d’octubre de 2023, que va provocar 1.200 morts i 251 segrestats –gairebé un centenar encara retingut– a Israel.

Els atacs de Hamàs van deslligar una invasió de represàlia israeliana sobre la Franja de Gaza que ha causat la mort d’almenys unes 42.000 persones, en la seva gran majoria civils, dones i nens i la devastació completa del territori palestí.

Així mateix, l’encreuament d’atacs entre Hezbol·là i Israel, que es van desenvolupar també al llarg de l’any, s’han empitjorat aquestes últimes setmanes amb una campanya de bombardejos israelians sense precedents des de fa dècades sobre el Líban.

En aquest sentit, el president estatunidenc ha recordat en el comunicat que la setmana passada, sota la seva direcció, l’exèrcit dels Estats Units “va col·laborar activament una vegada més en la reeixida defensa d’Israel, ajudant a derrotar un atac iranià amb míssils balístics”.

La història, ha apuntat Biden en el comunicat, “també recordarà el 7 d’octubre com un dia fosc per al poble palestí a causa del conflicte que Hamàs va deslligar aquest dia”.

“Massa civils han sofert massa durant aquest any de conflicte i desenes de milers han mort, un saldo humà que s’ha agreujat encara més pels terroristes que s’amaguen i operen entre persones innocents”, ha afirmat.

En el comunicat, Biden ha afegit que el govern dels Estats Units no deixarà de treballar “per a aconseguir un acord d’alto el foc a Gaza que permeti el retorn dels ostatges, un augment de l’ajuda humanitària per a alleujar el sofriment sobre el terreny, garanteixi la seguretat d’Israel i posi fi a aquesta guerra”.

Els Estats Units són el principal proveïdor d’armes a Israel i des del començament de la guerra Biden s’ha mantingut ferma en el seu suport ferri al govern de Benjamin Netanyahu, encara que aquesta visió pugui restar-li vots al Partit Demòcrata en les pròximes eleccions del 5 de novembre als EUA

Tampoc ha canviat de postura la vicepresidenta Kamala Harris, candidata demòcrata en aquests comicis, en els quals s’enfrontarà contra el republicà Donald Trump (2017-2021), ja que la seva visió també és fer costat a Israel de manera incondicional.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.