Economia

Unió Europea

La Xina eleva els aranzels al brandi europeu en resposta a les taxes als seus cotxes elèctrics

Els nous gravàmens entraran en vigor divendres i aniran del 30,6% al 39%

Brussel·les anuncia que impugnarà la decisió davant l’Organització Mundial de Comerç

El Ministeri de Comerç de la Xina ha anunciat “mesures antidumping temporals” a les importacions d’aiguardent provinent de la Unió Europea (UE) a partir de divendres. La decisió, coneguda aquest dimarts, s’interpreta com una resposta a l’increment dels aranzels europeus als vehicles elèctrics xinesos.

El govern xinès justifica que la mesura és el resultat d’una investigació iniciada a principis d’aquest any a partir d’una queixa de la indústria xinesa dels destil·lats sobre el brandi importat d’Europa. El Ministeri de Comerç va concloure a finals d’agost que existia dumping en l’aiguardent arribat de la UE i que aquest amenaçava “de forma substancial” la indústria domèstica.

Les mesures, que les empreses hauran d’abonar en forma de “dipòsits de garantia” a les duanes, suposa que els gravàmens a les importacions se situaran en un ventall del 30,6% fins al 39%. Entre les marques més afectades hi ha Hennessy i Rémy Martin, que hauran de pagar un 39 i 38,1% d’aranzels, respectivament. Les accions de Rémy Cointreau, l’empresa propietària de Rémy Martin, han caigut un 8,11% aquest matí i les de Louis Vuitton Moët Hennessy (LVMH), propietària de Hennessy, un 4,07%.

I és que la decisió afecta sobretot l’Estat francès, el principal productor de conyac. França és un dels deu membres de la Unió que s’han mostrat obertament a favor de la pujada dels aranzels als cotxes elèctrics xinesos. Els vint-i-set van votar dividits la setmana passada sobre aquest assumpte, però la iniciativa va tirar endavant amb només cinc vots en contra, dotze abstencions i deu a favor, entre els quals el de França.

Segons les dades de les duanes xineses recollides per la premsa local, el gegant asiàtic va importar l’any passat 43,31 milions de litres de brandi. Els aranzels sobre l’aiguardent europeu tindran un impacte limitat sobre les exportacions espanyoles de begudes espirituoses, ja que les vendes al mercat xinès només suposen el 0,2% del total.

La Xina també ha llançat investigacions antidumping sobre altres productes procedents de la UE que també es perceben en el marc del conflicte comercial entre les dues economies, com els lactis i la carn de porc.

La Comissió Europa (CE) ha lamentat la decisió xinesa i ha avançat que la impugnarà davant l’Organització Mundial del Comerç (OMC). “Creiem que aquestes mesures són infundades i estem decidits a defensar la indústria de la UE contra l’abús dels instruments de defensa comercial”, ha declarat el portaveu de Comerç i Agricultura comunitari, Olof Gill.

De la seva banda, el comissari europeu d’Economia, Paolo Gentiloni, ha reivindicat que defensat que les decisions de la UE sobre els vehicles elèctrics fabricats al país asiàtic són “molt adequades i proporcionades” i ha criticat que la Xina hi reaccioni amb “represàlies”.

El ministre espanyol d’Economia, Comerç i Empresa, Carlos Cuerpo, ha fet una crida al “diàleg” amb la Xina per trobar una sortida negociada a l’escalada comercial entre Brussel·les i Pequín.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.