Societat

Xevi Vallès

Músic català resident a Miami

“Cada any estem en alerta per huracà”

“S’espera que molta gent de la costa oest de Florida que fugen del ‘Milton’ arribin a Miami, al sud-est de la península, perquè és el lloc més segur”

La costa oest de Florida es preparava ahir per l’arribada del Milton, un huracà de categoria 4 que, segons les autoritats, amenaça de causar un impacte “catastròfic”. Uns 5 milions d’habitants de Tampa i la seva àrea van rebre avisos d’evacuació. “És qüestió de vida o mort”, va alertar el president Biden. A l’altra costa de la península, Xevi Vallès, pianista de Cassà de la Selva resident a Miami des de fa sis anys amb la seva dona, de Banyoles, i el seu fill ja nascut als EUA, viu amb expectació les hores prèvies al moment en què Milton havia de tocar terra.

Com vius l’arribada del Milton?
S’espera que molta gent de la zona de Tampa baixi cap a Miami, al sud-est de Florida, perquè és el lloc més segur. Un del bar d’aquí al costat em deia que aquest matí hi havia una clienta que havia agafat un avió privat per venir aquí. A Miami han preparat un pavelló per acollir els que fugen de l’huracà. No estan obligats a evacuar, però és altament recomanable. Pensa que es preveuen onades de fins a 5,5 metres.
S’han pres mesures a Miami, encara que no estigui tan exposat?
Les escoles públiques han tancat i moltes de privades també ho faran perquè estem en estat d’emergència, i, vulguis o no, ha de passar a prop. És més un tema de precaució, perquè molts alumnes es mouen en transport públic i, si es produeix una mica d’inundació, els autobusos no poden sortir. Diguem que es curen en salut.
S’han pres altres mesures?
La primera norma, en estat d’emergència, és que els preus no es poden tocar. Els preus de la benzina, dels aliments, l’aigua... es congelen, perquè si ve un huracà el venedor pot posar el preu que vulgui: la gent ho necessitaria i ho compraria.
Com és la zona oest de Florida, la més afectada per l’arribada del ‘Milton’?
Està a uns 600 quilòmetres de Miami. És una zona bastant residencial, hi van a viure molts jubilats perquè el clima de la costa oest és més càlid. A Miami, els jubilats hi solen baixar a l’hivern. Ara és el final de la temporada d’huracans, molta gent no ha arribat encara.
I cada any en tenen, d’huracans?
Des que estic aquí, cada any, més o menys, n’hi ha hagut, sí. Més a prop, més lluny... Cada any estem en alerta. A Florida, trobes informació a tot arreu. El governador i els alcaldes ja fa dies que han demanat a la gent que marxi.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.