Política
Dolors Bramon
Autora del llibre “Islam. Una immersió ràpida”
“És molt important que ens mirem l’islam d’una altra manera”
És doctora en filologia semítica i història medieval per la Universitat de Barcelona i autora de diversos llibres sobre l’islam
Acaba de publicar un volum en què ens convida a conèixer millor una religió practicada per 1.500 milions de persones
Islam. Una immersió ràpida
Autoria: Dolors Bramon
Editorial: Tibidabo Edicions
Pàgines: 186
Ens trobem amb Dolors Bramon (Banyoles, 1943) a casa seva, al bell mig del nucli antic de la capital del Pla de l’Estany. Acaba de publicar dos llibres: un, Professora d’islam, en què repassa la seva trajectòria professional amb l’editor de Fragmenta, Ignasi Moreta, i un altre en què ens proposa Una immersió ràpida per conèixer una religió, l’islam, en què encara pesen un munt de tòpics.
Tenim prou coneixement de l’islam?
Pesen molt els tòpics. El problema d’origen és que estem molt mal educats en l’islam. I la nostra feina és, primer, desmaleducar i, després, tornar a educar. Primer, desfer tòpics i després intentar que es vegi l’islam d’una altra manera. Per veure l’islam d’una altra manera se n’han de tenir ganes. L’educació és important, la informació és important. Però hi ha gent que es nega a ser informada i gent que vol estar mal informada.
Ara que hi ha partits que es declaren obertament “islamòfobs” a les institucions, encara resultarà més complicat.
És molt trist, molt empipador. I una desgràcia que anirà a més, perquè aquesta de Ripoll [Sílvia Orriols] seguirà fent mal. N’ha fet i en farà més. I no hi guanya ningú. Hi perd tothom, al meu entendre.
Quan es parla de l’islam, tot sovint es confonen temes que corresponen a la religió amb d’altres que responen a una tradició cultural...
Hi ha musulmans que no estan gens ben informats de què és l’islam. I d’algunes coses que són tradició local en fan o en volen fer una qüestió general, associada amb l’islam. I aleshores es produeixen algunes contradiccions. Una persona musulmana de l’Iraq no té massa a veure amb una del Marroc, i encara menys amb una de l’Aràbia Saudita. Com que l’islam no té un cap visible, els que fan de cap visibles són els que tenen diners. És a dir, els que editen i paguen beques, bàsicament dels països del Golf, de l’Aràbia Saudita. Vaja, el que jo en dic Petroislam. I aquests deformen i volen que la gent deformi l’islam.
I quines són les principals deformacions?
A veure, un exemple claríssim. Els musulmans creuen que Déu els va dictar l’Alcorà, el seu llibre sagrat. En aquest sentit, no té res a veure amb el judaisme o el cristianisme, que es basen en llibres inspirats i escrits segles o anys després. Si un creu en Déu, s’ha de fiar del que li va dir Déu. A l’Alcorà, per exemple, no surt enlloc la mutilació genital o la lapidació de la dona i en canvi hi ha països que lapiden o que mutilen. Confonen la tradició amb la doctrina. I això ho fa una gent que creu que té la doctrina dictada per Déu, que no la té ningú més.
En el llibre dedica molt espai al gihadisme.
El gihadisme sí que existeix a l’Alcorà. Si tu ho estudies, no hi ha ara gihadistes. És Occident qui els ha donat aquest malnom. I el culpable és Bin Laden, que comença a parlar de mujahidins quan està a l’Afganistan. I Occident és tan llest que diu: “Ah, així ara els hem de dir mujahidins?” No. Són terroristes, són assassins. Diguem-ne terrorisme de Hamàs o de Hezbol·là. Hezbol·là vol dir “partit de Déu”. Es necessita tenir pebrots per dir que ets el partit de Déu!
L’islam és masclista?
Doncs sí. Com ho és el cristianisme i com ho és qualsevol monoteisme. El monoteisme estableix unes categories: Déu, els àngels, els humans, homes, dones. Qualsevol doctrina monoteista beu d’aquest esquema. I l’islam és masclista. Que no ho és el catolicisme? Quan jo era petita a l’església hi havia les dones a un costat i els homes a l’altre. I durant molts anys el catolicisme va situar les dones en un rol determinat i els homes en un altre. Ells evolucionaran, com ho hem fet nosaltres, però van amb cinquanta o cent anys de retard.
A la darrera part del llibre fa incís en la diversitat de l’islam...
La gent que ha arribat en els darrers anys a Catalunya viu l’islam d’una manera molt diferent. El problema és que no tenim capacitat per distingir entre una cosa i l’altra i posem a tothom en el mateix sac. També ells tenen el mateix defecte, tenen Occident per un dimoni. I no. Hi ha occidents i occidents. El problema és que l’islam com Déu mana no té diners i es dona a conèixer poc. El pervertidor de l’islam és el Petroislam. Aquests tenen molts diners i reparteixen gratuïtament Alcorans amb traduccions interessades.
Em pot posar algun exemple?
El vel. Hi ha quatre llocs a l’Alcorà on es parla de com han d’anar vestides les dones. Una és molt clara, i diu que en tres moments de la seva vida han de demanar permís per entrar on són: quan es fiquen al llit, a la migdiada i al llevar-se. Són tres moments d’intimitat que tenen nusos als seus cossos. Segon fragment. Si les dones surten a fer les seves necessitats a la nit, cal que acostin les dues vores de la seva capa per tal que no siguin molestades. Aquest gest de costat el tradueixen com “que es cobreixin des de dalt”. I ja està! Ja t’han definit un burca. L’altre fragment diu: “Profeta, digues als que et segueixen que caminin amb la mirada baixa”, és a dir, que no vagin fent escàndols pel carrer i que es tapin el sexe. La interpretació de sexe és claríssima, perquè els homes tenen el sexe en un lloc i les dones en dos. Això ho pots convertir en un burca. Com? Doncs perquè els musulmans no poden entendre l’àrab de l’Alcorà si no han estudiat molt. És un àrab del segle VII.
Escriure un comentari
Identificar-me.
Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar.
Vull ser usuari verificat.
Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.