Política

orient mitjà

Nou atac israelià contra les forces de pau de l’ONU al Líban

Dos cascos blaus han resultat ferits per trets disparats per soldats israelians

És el quart incident d’aquest tipus que pateix en tres dies la missió de les Nacions Unides

L’exèrcit israelià ha tornat aquest divendres a atacar directament per tercer dia consecutiu posicions de la missió per al manteniment de la pau de les Nacions Unides al sud del Líban. L’atac, segons informa Efe, s’ha produït a la base de Naqoura, que serveix de quarter general de les forces de l’ONU i ha ferit dos cascos blaus. L’agressió té lloc l’endemà que dos soldats més haguessin resultat lleument ferits per un projectil de tanc disparat per l’exèrcit israelià contra la mateixa instal·lació i hagués obert foc també contra dues altres posicions de la missió de les Nacions Unides.

Tot i les agressions i l’avís d’Israel que es desplacin cinc quilòmetres cap al nord, la força de l’ONU, desplegada al sud del Líban des del 1978 i en la qual hi participen exèrcits de prop de cinquanta països, està decidida a romandre en el seu lloc.

El secretari general de l’ONU, António Guterres, ha condemnat els atacs i els ha qualificat d’intolerables perquè violen la llei internacional. L’organització no governamental Human Rights Watch (HRW), per la seva banda, ha demanat que s’investiguin els atacs de l’exèrcit d’Israel contra personal de l’ONU. En un comunicat publicat aquest divendres i recollit per l’ACN, l’organització no governamental ha alertat que aquests atacs podrien constituir una “violació de les lleis de guerra”, atès que les forces de pau són considerades civils.

“Qualsevol atac contra les forces de pau de l’ONU per part de les forces israelianes viola les lleis de la guerra i interfereix perillosament en la labor de protecció civil i ajuda de la missió de les Nacions Unides per al manteniment de la pau al sud del Líban”, ha afirmat en el comunicat Lama Fakih, director de Human Rights Watch a l’Orient Mitjà i el nord d’Àfrica.

Pel que fa a la petició d’investigació, HRW ha exigit a l’ONU i als seus països membres “enviar immediatament investigadors” sobre el terreny per tal que recopilin informació “i arribin a conclusions sobre les violacions del dret internacional” comeses per les parts en guerra. “Que formulin recomanacions pel rendiment de comptes”, ha demanat l’ONG.

A banda dels atacs contra posicions de les Nacions Unides, l’exèrcit israelià continua bombardejant el sud i el nord del Líban, així com Beirut, la capital libanesa, on un atac nocturn va deixar dijous més d’una vintena de morts i un centenar de ferits. Les forces israelianes han assegurat aquest divendres que en un altre atac, aquest a la zona de Meiss al-Jabal, al sud del Líban, han mort un comandant de la força d’elit Radwan de Hezbol·là, Ghareeb Alshujaa, que dirigia la unitat de míssils antitanc i al qual responsabilitzen d’orquestrar nombroses accions contra Israel.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.