Necrològiques

cultura

La música catalana perd El Petitet, el gitano que va portar la rumba al Liceu

Mor als 62 anys Joan Ximénez, protagonista d’un dels grans documentals de Carles Bosch

Un dels grans mestres de la rumba catalana, el percussionista, guitarrista i compositor Joan Ximénez Valentí (Barcelona, 1962), conegut sempre amb el nom d’El Petitet, va morir divendres als 62 anys. Va saltar a la fama sobretot quan es va proposar ser el primer gitano que portaria la rumba al teatre del Liceu. Amb aquest objectiu va crear el 2015 l’Orquestra Simfònica de Rumba del Raval, barri on havia nascut. Finalment va presentar el seu espectacle, Petitet i la seva Rumba Simfònica, en una dels grans temples de l’òpera a Europa el 17 d’octubre del 2017.

El conegut cineasta Carles Bosch, autor de Balseros i Bicicleta, cullera i poma, va quedar fascinat pel projecte i arran d’això va dirigir un documental sobre la vida d’El Petitet, Petitet (Rumba pa’ ti) el 2018, film que seria guardonat als premis Gaudí d’aquell any.

L’artista patia una malaltia rara anomenada miastènia i rebia tractament a l’Hospital de Sant Pau. Això li permetia continuar actuant i fent música, una passió que va heretar del seu pare, Ramon Ximénez, el gitano colorao, que va ser un dels primers palmeros de Peret.

En el documental de Bosch, Petitet parlava precisament de la família, de com assolir allò que sembla impossible, de la fidelitat dels amics, i també lloava la rumba catalana com a part de la nostra cultura. El Petitet tenia totes les herències possibles, fins i tot la del Gato Pérez, de qui va ser component de la seva banda, i de Los Amaya, amb els quals també va gravar alguns àlbums i fa gires arreu de l’estat. L’estimació que sentia per la música caminava pel mateix camí que el seu arrelament a la terra i la seva estimació a Barcelona.

Abans de morir la seva mare, li va prometre que algun dia retornaria la rumba catalana a dalt de tot, en un dels escenaris més importants: el Gran Teatre del Liceu. Així, va reunir una vintena de gitanos, i va trencar totes les convencions del gènere.

Des de petit havia viscut envoltat de músics. De fet, Peret vivia pràcticament davant la casse dels seus pares. D’adolescent va començar a tocar i fer gires amb tota mena de grups. Amb 16 anys ja va signar el seu primer contracte discogràfic i només la seva malaltia va frenar la seva trajectòria com un dels músics més prometedors de l’escena de la rumba. El 1991 va fundar el grup Rumbeat, especialitzat en adaptar a la rumba catalana èxits de Michael Jackson, Bob Marley i altres estrelles.

Pel seu conegut espectacle al Liceu va comptar amb la col·laboració de grans noms de la música catalana, com Joan Albert Amargós, Chicuelo, Carles Benavent, Kitflus, El Granaíno i Lucrecia.

Un aspecte més desconegut de la seva biografia és que de nen va protagonitzar un dels anuncis més populars de la coneguda marca Nocilla després que un publicitari se’l trobés al Raval tocant amb la seva guitarra pel carrer.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.