Societat

societat

10 mesures concretes per prevenir el suïcidi a les presons

Justícia i Salut revisaran el programa de prevenció de l’any 2019

Taules de seguiment, campanyes de sensibilització, bústies d’avís de risc, personal de referència, llistat d’estris perillosos, cel·les sense barrots i tovalloles i llençols menys resistent per evitar que algú es pugui pensar. Són algunes de les deu mesures concretes que es començaran a implantar les properes setmanes a les presons catalanes per millorar la prevenció del suïcidi entre els presos. Ho han anunciat avui les conselleries de Justícia i de Salut en un acte on han anunciat que revisaran el programa del 2019.

Les deu mesures han sorgit del grup de treball d’experts de les dues conselleries. El conseller de Justícia, Ramon Espadaler, ha dit que li preocupa l’alta taxa de suïcidis a les presons catalanes, 11 aquest any en una població d’uns 8.000 interns, i que el pla i les mesures volen incrementar la detecció per evitar-los.

En una roda de premsa conjunta amb Elena Pérez, secretària de Mesures Penals, i Aina Plaza, directora general de Planificació del Departament de Salut, Espadaler ha volgut posar de relleu que el programa del 2019 és la base per treballar en el nou, però cal revisar-lo per posar-lo al dia, i aprofitarà també les deu mesures que en breu entraran en vigor.

Pérez ha explicat que el 2024 s’ha activat el protocol de risc de suïcidi 549 cops, la majoria per nivell baix o moderat. Això inclou tots els presos que han passat per les presons catalanes, més de 10.000, i a alguns se’ls pot haver activat el protocol més d’un cop. Dels 11 presos suïcidats aquest 2024, només dos tenien el protocol activat, mentre que la resta el tenien desactivat o no se’ls havia activat mai.

Aina Plaza ha explicat que a Catalunya hi ha una ràtio d’1,5 psiquiatres per cada 1.000 presos, davant de la mitjana europea d’1,3 i l’espanyola de 0,2.

La primera mesura de xoc serà crear en dues setmanes una taula permanent a cada presó per avaluar el risc de suïcidi dels interns i les mesures a prendre. Es reunirà mensualment i traslladarà immediatament les seves recomanacions i propostes de solucions. També es farà sensibilització i formació a tots els implicats en la qüestió i es difondran les guies de prevenció.

Es crearà un sistema d’alerta sobre esdeveniments crítics que activarà mesures de protecció indicades per un psicòleg o psiquiatra, informant-ne a la direcció del centre.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.