Política

alemanya

Deu anys de presó per a un exagent de la Stasi que va matar a un fugitiu de la RDA

La sentència encara pot ser apel·lada

Martin Naumann, un exagent de la policia secreta de l’extinta República Democràtica Alemanya (RDA) ha estat condemnat aquest dilluns per un tribunal de Berlín a deu anys de presó per l’assassinat en 1974 d’un ciutadà polonès que pretenia fugir cap a l’oest. La sentència encara pot ser apel·lada.

L’acusat, que ara té 80 anys, un antic oficial de la coneguda com a Stasi –l’acrònim de policia de seguretat de l’Estat de la RDA– no va declarar en el procés, però sempre va defensar la seva innocència a través de la seva advocada.

No obstant això, l’Audiència Territorial de Berlín l’ha trobat culpable d’assassinat –un crim que a Alemanya no prescriu mai– en un cas amb característiques de novel·la de suspens que havia romàs sense resoldre durant cinc dècades.

La víctima va ser Czeslaw Kukuczka, un bomber polonès de 38 anys que va acudir a l’ambaixada polonesa a Berlín oriental per a reclamar documents que li permetessin viatjar a l’oest, sota l’amenaça falsa que portava explosius en el seu maletí.

La Stasi, alertada per l’ambaixada, va decidir que el millor seria seguir-li inicialment el joc a Kukuczka, que va rebre els documents i va ser escortat després al famós pas fronterer de l’estació de tren de Friedrichstrasse.

Un cop allí, se li va permetre travessar tots els controls de sortida i, en el moment en el qual el polonès recorria els últims passos abans de prendre un tren cap a l’oest, va ser abatut amb diversos trets per l’esquena.

En el procés davant l’Audiència Territorial de Berlín van declarar com a testimonis dues alumnes adolescents de Berlín occidental que realitzaven aquest dia una excursió escolar i abandonaven l’oest en el moment dels fets. Totes dues van recordar com de sobte un home d’abric fosc, i ulleres tintades va aparèixer amb una pistola a la mà i va disparar contra Kukuczka en el moment en el qual aquest deixava enrere l’últim control de seguretat.

En els cinquanta anys transcorreguts s’havien produït diversos intents infructuosos de jutjar el cas, però en 2016 van aparèixer nous documents de la Stasi, probablement com a part de les labors de reconstrucció de les actes destruïdes durant la reunificació. Entre aquestes, es va trobar un informe sobre l’operació i el paper en ella de Manfred N.

“El camarada tinent N. va resoldre la tasca amb prudència, valor i decisió i va poder neutralitzar al terrorista a través de l’ús de la seva arma de foc”, indica el document, citat per mitjans alemanys.

Inicialment, la fiscalia va suposar que es tractava d’un homicidi ja prescrit, però sobre la base de les noves proves i a les investigacions aportades per la part polonesa, va presentar en 2023 una acusació per assassinat amb traïdoria.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.