Política

Guerra a Europa

Zelenski presenta el seu “pla de la victòria” al Parlament d’Ucraïna

El president ucraïnès demana armes als aliats i insisteix que li permetin utilitzar-les contra el territori rus

Moscou considera “il·lusori” el pla de Kíiv i li recomana que recuperi “el seny”

El president d’Ucraïna, Volodímir Zelenski, ha presentat aquest dimecres les línies mestres seu “pla de la victòria” a la Rada Suprema, el Parlament del país. El mandatari ha assegurat que la guerra pot “com a molt tard l’any vinent” si la proposta rep prou suport.

Zelenski ha revelat cinc dels eixos del seu pla, que inclou tres punts més que no s’han fet públics per motius per no comprometre’n l’efectivitat. El primer punt passa per enviar un senyal clar a Rússia del futur d’Ucraïna a l’OTAN. Zelenski ha situat com a prioritat aconseguir que l’Aliança Atlàntica convidi aviat el seu país a adherir-se a l’organització per mostrar al president rus, Vladímir Putin, l’error dels seus “càlculs geopolítics”. Kíiv es va postular formalment a ser membre de l’OTAN ja fa més de dos anys, al setembre de 2022, però encara no ha rebut una resposta clara dels aliats.

El segon punt del pla insisteix en la necessitat de portar la guerra al territori rus per evitar la creació de “zones de seguretat” de les tropes enemigues a Ucraïna. Amb aquestes incursions, com la que va començar l’agost passat a la regió fronterera de Kursk, Kíiv també busca que l’opinió pública russa “senti” les conseqüències de la guerra i augmenti la pressió sobre el Kremlin.

En la mateixa línia, Ucraïna reitera la petició als aliats occidentals perquè aixequin les restriccions d’utilitzar l’armament de llarg abast que li han subministrat per poder utilitzar-lo contra objectius situats ben endins del territori de Rússia. Kíiv també demana als seus socis que li proporcionin informació d’intel·ligència sobre Rússia “en temps real” per poder minar el potencial de guerra enemic.

Al segon punt del pla també hi figura una llista de les armes que calen per reforçar les posicions terrestres ucraïneses i les defenses antiaèries, per poder-se protegir amb garanties dels atacs russos. A més, Kíiv proposa als seus veïns europeus, és a dir, Romania i Polònia, que participin des del seu territori en la intercepció dels drons i míssils russos que s’apropin al seu espai aeri.

El tercer punt planteja una estratègia de “dissuasió no nuclear” per prevenir futures agressions contra el país. Aquest capítol, una part del qual s’ha mantingut en secret, ha estat compartit amb els dirigents dels Estats Units, el Regne Unit, Alemanya, França i Itàlia.

En el quart punt, Ucraïna ofereix un acord especial als Estats Units i la Unió Europea sobre l’ús dels seus recursos naturals, com l’urani, el titani i el liti, que presenten un potencial de creixement econòmic per a Kíiv. Al mateix capítol demana augmentar les sancions internacional a Rússia per reduir la capacitat de la seva maquinària de guerra.

Finalment, Zelenski s’ha referit a l’arquitectura de seguretat d’Ucraïna després de la guerra. En aquest àmbit, ha ofert la gran i experimentada força militar ucraïnesa per enfortir l’OTAN i la seguretat del continent europeu.

El president ucraïnès ha advertit que “si Putin assoleix els seus bojos objectius geopolítics, militars, ideològics i econòmics, crearà un precedent per a altres agressors potencials, sobretot a la regió del Golf, l’Indo-Pacífic i Àfrica”. “Hem d’implementar el pla de la victòria per forçar Rússia a estar a la cimera de pau i posar fi a la guerra”, ha sentenciat.

Resposta de Moscou

El portaveu del Kremlin, Dmitri Peskov, ha replicat a Zelenski que perquè hi hagi pau, Kíiv ha de “recuperar el seny i entendre les raons que van portar al conflicte a Ucraïna”. “Durant moltes setmanes s’ha parlat d’un pla de pau il·lusori. El més probable és que sigui el mateix pla nord-americà per lluitar contra nosaltres fins a l’últim ucraïnès, que Zelenski ha camuflat i ha anomenat «pla de pau»”, ha dit el portaveu. Segons ell, hi pot haver “un altre pla, un veritablement pacífic, que passa per la comprensió per part de Kíiv que la política que està aplicant no té futur”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.