Política

Groenlàndia

El defensor de les balenes, Paul Watson, sol·licita asil polític a França

El Japó l’acusa d’haver causat danys a un vaixell balener l’any 2010

Paul Watson, el conservacionista marí actualment detingut a Groenlàndia, ha demanat asil polític a França, segons ha anunciat aquest dimecres la presidenta de l’organització Sea Shepherd en aquest país, Lamya Essemlanli.

Watson “ha sol·licitat oficialment asil polític al president Emmanuel Macron”, ha anunciat Essemlanli durant una conferència de premsa a París juntament amb diversos advocats de l’activista canadenc.

“Va escriure una carta en la presó, que em va lliurar i que ha estat presentada al president a través dels seus assessors, i en la qual explica per què vol rebre asil polític a França”, ha afegit Essemlanli, abans de recordar que l’activista viu normalment en territori francès juntament amb la seva família.

“Si un altre Estat dona asil polític a Paul Watson, significaria que està perseguit políticament”, ha apuntat per la seva part l’advocat William Julié.

Watson està detingut des de fa gairebé tres mesos a Groenlàndia per una ordre d’arrest internacional del Japó, segons han denunciat avui a París, es tracta de la “violació dels drets més elementals” en aquest cas.

“Dinamarca és un país conegut per ser extremadament respectuós dels drets humans i ara està negant els drets més elementals” a Watson, ha dit Jean Tamalet, un altre dels advocats.

Tamalet ha afirmat que Watson, un canadenc de 73 anys que porta detingut des del 21 de juliol a Groenlàndia –un territori autònom de sobirania danesa– està acusat de “fets no existents i repetits amb insistència” per a fer-los semblar reals.

La detenció, que ha estat prorrogada, és vàlida fins dimecres que ve, ha explicat per vídeo l’advocat local Jonas Christoffersen, qui ha assenyalat que s’espera una decisió de les autoritats daneses sobre l’extradició “en les setmanes vinent”.

L’acusació japonesa contra Watson es basa en un incident ocorregut en 2010, quan el balener japonès Shonan Maru II va abordar i va destruir el petit trimarà privat Ady Gil, de l’activista Pete Bethune, posant en risc la vida dels seus sis tripulants, ha recordat Essemlanli que va afegir que les imatges d’aquest incident es poden veure en internet des de fa anys i mostren clarament com el vaixell balener és el que envesteix a la petita embarcació conservacionista.

Però la Justícia japonesa acusa a Watson per destrucció de propietat privada, ja que li responsabilitza per l’abordatge i per causar danys lleus al balener, fins i tot si no estava a bord de l’Ady Gil.

Sea Sheperd, l’organització creada per Watson, considera que no hi ha delicte ni base legal per a justificar l’extradició de l’activista, sinó que es tracta d’un intent de Tòquio de camuflar la seva caça de balenes, més de mil a l’any, en el santuari antàrtic, en violació de les convencions internacionals i sense que “ningú s’atreveixi a fer res” contra el Japó.

A més, l’organització tem que si Watson és extradit al Japó serà empresonat i, donada la seva edat, no sortirà amb vida del país.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.