Administracions

Joan Salellas Soler

Cap de l’oposició a l’Ajuntament de Palau-saverdera (Gent de Palau)

“L’habitatge és un repte que cal abordar amb urgència”

“Cal treballar per un urbanisme planificat amb criteri, en què es respectin els espais naturals, que són molt importants per a nosaltres”

“No sabem en quina direcció va el govern, perquè tampoc hi ha uns objectius definits. Es gestiona el dia a dia, sense visió a futur”

Ens trobem en una situació d’emergència d’habitatge, amb uns preus desorbitats

El cap de l’oposició a l’Ajuntament de Palau-saverdera, Joan Salellas (Gent de Palau), critica el govern, d’Alternativa per Tothom i Junts, per la manca, al seu parer, d’un projecte clar de futur. Aquest és un element que considera clau per afrontar els reptes que té al davant el municipi. Entre aquests, segons Salellas, destaca la necessitat urgent de revisar el pla d’ordenació urbana municipal (POUM), que considera clarament expansiu, i també abordar les necessitats de l’habitatge, ja que moltes persones, especialment els joves, tenen problemes per accedir-hi per l’increment dels preus, fet que s’anirà agreujant amb el pas del temps. Per Salellas el que és imprescindible és definir, entre tots, un model de poble ple d’oportunitats i a la vegada sostenible.

A punt d’arribar a l’any i mig de mandat. Quina valoració en fa?
La valoració d’aquest període de govern és que no s’estan acabant d’abordar els reptes i les necessitats importants que té pendents el poble. El que podem afirmar és que falta un projecte clar.
Manca de direcció del govern, doncs?
Falta una visió a llarg termini i això fa que els temes es treballin a darrera hora, amb les dificultats i riscos que això comporta. No sabem en quina direcció va el govern, perquè tampoc hi ha uns objectius definits. Es gestiona el dia a dia, sense una visió de futur.
Posi’m un exemple del que diu, que els temes es treballen a darrera hora.
La sequera, aquest és un tema clar. S’ha tardat més d’un any a aprovar el decret que ho havia de regular. Precisament, abordar aquest problema és clau i urgent.
En tot cas, i pel que diu, creu que no hi ha un pla de govern. És això?
Van presentar el que en van dir un pla de govern, però aquest no marca uns objectius, sinó més aviat un seguit de projectes que es volen fer.
I aquests projectes?
No hi estem pas en desacord, perquè són projectes necessaris, com ara arreglar el carrer Nou o posar llums led. Es poden consultar a la pàgina web de l’Ajuntament. Hi estem d’acord i també treballem perquè es projectin.
Però no és això, no és veritat?
No, allò a què ens referim és a la manca d’una visió estratègica del que ha de ser el poble a llarg termini; sense deixar de banda, és clar, la gestió del dia a dia.
Doncs enumerem-los. Quins són aquestes reptes?
L’habitatge és un dels reptes que s’han d’abordar amb urgència. Ens calen polítiques d’habitatge.
Quina és la situació?
Ens trobem realment en una situació d’emergència pel que fa a l’habitatge, amb uns preus desorbitats, que fan que sigui inaccessible accedir-hi per a la majoria de les persones, especialment els joves.
Cal actuar amb urgència?
Cal actuar d’una manera decidida i ràpida. Si no es fa, moltes persones es veuran obligades a marxar de Palau-saverdera, expulsades davant la impossibilitat de poder quedar-se.
Quins altres reptes destacaria?
Ens cal abordar polítiques de promoció econòmica. Però que siguin innovadores i transformadores. Aquests elements són clau per millorar els serveis i dinamitzar el nostre poble. Si som creatius aconseguirem que s’implantin nous negocis i que hi hagi prosperitat. En definitiva, volem un poble amb una economia activa i forta que generi oportunitats. Per tot això són molt importants les polítiques socials, perquè del que es tracta és que ningú es quedi al marge en temes com ara la inclusió social o la salut.
Centrem-nos en l’urbanisme. Quina reflexió en fa?
Cal treballar per un urbanisme planificat amb criteri, en què es respectin els espais naturals, que són molt importants per a nosaltres. No volem deixar de ser un poble per convertir-nos en un espai impersonal, ple de segones residències, amb un creixement descontrolat.
Cal, doncs, revisar el POUM?
Per nosaltres és imprescindible, especialment perquè tenim zones urbanitzables que encara estan per desenvolupar. La crisi de l’aigua, el medi ambient, l’encariment dels serveis bàsics, tot això ens porta a fer una revisió. Ens cal un creixement reflexiu, ajustat a les necessitats del municipi. El nostre POUM, ara mateix, és molt expansiu, amb la previsió de moltes àrees de creixement.
L’encariment de la taxa de recollida d’escombraries és un fet en aplicar-se una directiva europea. Com ho veu?
Estem allà mateix. Ara s’han apujat un 54%. Sabem que la directiva europea obliga els ajuntaments a cobrir el cost de la taxa, però no hem de perdre de vista l’objectiu final; és a dir, no és que els ciutadans hagin de pagar més, sinó que s’ha de reciclar més i reduir la contaminació. Si ho fem bé, farem a la vegada que el preu baixi. Aquí l’Ajuntament té un paper clau per mirar d’aplicar un nou model.
Com definiria el seu model de fer oposició?
La nostra oposició és activa, transparent i compromesa, però també crítica quan pertoca. Ens trobem, a propòsit d’això, amb dificultats per fer la nostra feina, com ara accedir a la informació. Tot i aquestes dificultats utilitzem totes les eines que tenim al nostre abast, com ara presentar mocions, fiscalitzar el govern, assistir a totes les comissions o preguntar en els plens. Val a dir que les respostes dels plens a vegades es retarden mesos.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.