Salut

sanitat

Sanitat ajorna el pla de recuperar la mascareta si es dispara la grip i la covid

L’oposició de les comunitats del PP a l’intent d’unificar criteris contra els virus respiratoris fa que es retiri i es convoqui una nova reunió al novembre

Salut diu que “amb la situació actual de normalitat no va necessari l’ús de la mascareta en aquests moments”

El ministeri de Sanitat ha ajornat fins al novembre el seu pla per intentar acordar amb les comunitats autònomes una sèrie de mesures comunes per fer front a la temporada d’infeccions respiratòries (grip i covid), entre les que hi havia la recomanació d’una introducció progressiva de la mascareta en funció de l’evolució dels casos. La falta d’acord amb les comunitats del PP, que han rebutjat el document per entendre que era improvisat i amb moltes imprecisions tècniques, ha fet que la Comissió de Salut Pública retiri el document sense ni tant sols haver arribar a votar-lo.

El secretari d’Estat de Sanitat, Javier Padilla, ha retret a les comunitats que han criticat el pla que hagi frenat un document que permetria tenir “per primer cop un pla d’actuació comú davant de l’epidèmia de virus respiratoris”.

El pla dibuixava quatre escenaris possibles de risc en funció de determinats indicadors, com la taxa d’incidència, les hospitalitzacions i els ingressos a la UCI. I marcava les actuacions a emprendre tot i que deixava la porta oberta a que cada comunitat prengués les seves pròpies decisions.

En el cas de les mascaretes Sanitat recomana el seu ús en els quatre escenaris i la seva ampliació gradual a mesura que la situació epidemiològica vagi empitjorant.

Situació a Catalunya

La situació dels contagis per virus respiratoris en aquests moments a Catalunya està sota control i Salut de moment no contempla cap recomanació especial sobre la mascareta. Segons el Servei de Vigilància Epidemiològica, la setmana del 7 al 13 d’octubre la incidència del conjunt d’infeccions respiratòries va registrar un breu descens, amb una taxa de 526 afectats per 100.000 habitants.

La distribució de virus mostra el rinovirus com el més predominant (39% de les mostres), seguit del SARS-CoV-2 (9,9%), del enterovirus (9,6%), i del coronavirus humà (2,9%). La incidència estimada de la covid ha estat de 52 casos per 100.000 habitants, quan el desembre de l’any passat es van superar els 200 casos i al gener, quan es va declarar el seu ús obligatori als centres sanitaris, superava la xifra del centenar i al juliol d’aquest any va haver-hi un pic de 158 casos per 100.000 habitants. El nivell de transmissió de la grip es manté a nivell basal, amb 8 (1-15) casos per 100.000 habitants.

Des del departament de Salut s’ha descartat que amb les dades actuals, que a qualificat de “normalitat” es recomani l’ús de la mascareta, tot i que s’hah precisat que “com en anteriors ocasions i depenent de la situació epidemiològica es valorarà el seu ús, donat que s’ha demostrat que són un element de prevenció eficaç davant els virus respiratoris”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.