Societat

societat

La PAH insta Illa a convocar una cimera urgent per l’habitatge en lloc “d’anuncis populistes”

Front comú de diverses entitats contra la sentència del TC que anul·la el lloguer social obligatori

Xifren en 20.000 els lloguers que no es podran renovar a Catalunya

La PAH ha instat avui el president de la Generalitat Salvador Illa a convocar una cimera urgent per l’habitatge en lloc de llençar “anuncis populistes“– 50.000 pisos en cinc anys– per donar resposta a les milers de famílies vulnerables que sense l’escut del lloguer social obligatori no podran renovar els seus contractes i es quedaran al carrer. Acompanyats d’altres entitats, com d’Irídia, el Sindicat de Llogateres, la Taula del Tercer Sector, el Col·legi treballadora social -TSCAT, APE, Odesca, Òmnium, l’ANC, CONFAVC, UGT, CCOO i la CGT, la plataforma ha demanat també a Pedro Sánchez que reguli el lloguer social o que cedeixi les competències a les Comunitats Autònomes per fer-ho després que el Tribunal Constitucional hagi anul·lat part de la llei catalana d’habitatge del 2022 i concretament l’article que obligava els propietaris a oferir un lloguer social abans d’iniciar un tràmit de desnonament. La PAH ha recordat que Catalunya és la comunitat amb més desnonaments de l’estat – 35 diaris– i ha xifrat en quasi 20.000 els lloguers socials que no es podran renovar en aplicació d’aquesta sentència, el que multiplicarà els desnonaments els pròxims anys si no es prenen mesures per evitar-ho.

400.000 pisos buits

En aquest sentit, el portaveu de le Plataforma, Juanjo Ramon, ha denunciat que a Catalunya hi ha actualment 400.000 pisos buits i que la mateixa llei que ha anul·lat el lloguer social obligatori obliga a cedir aquests pisos a les famílies que ho necessiten. La PAH s’ha sumat a la convocatòria d’una manifestació pel dret a l’habitatge per al 23 de novembre a Barcelona.

Un dels participants que ha pres la paraula durant la concentració davant el Parlament ha estat en Roi, que ha patit cinc intents de desnonament. Un jutge va concloure que tenia dret a un lloguer social, però la decisió del TC farà que no el pugui tenir. Ara, ha explicat, viu amb “angoixa”, “por” i “nerviosisme” davant la possibilitat de ser desnonat. “El que és anticonstitucional és deixar gent al carrer”, ha dit.

Una altra de les afectades per la sentència del TC és la Claudia, a qui se l’ha renovat el lloguer social, però avisa que “segueix en situació de vulnerabilitat” perquè tant ella com el seu marit són desocupats de llarga durada. “Si el meu pis es ven, em quedo al carrer”, ha alertat, tot demanant als diputats al Parlament “protegir els vulnerables” i actuar contra “l’especulació en l’habitatge”.

“màxima rapidesa”

La portaveu del Govern i consellera de Territori, Habitatge i Transició Ecològica, Sílvia Paneque, va assegurar en l’entrega de claus d’una promoció pilot de pisos de lloguer social a Santa Coloma que l’objectiu del Govern és augmentar l’habitatge públic “amb la màxima rapidesa possible”



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.