Economia

cultura

Mataró reivindica el seu espai agrari i el futur del sector

La proposta del festival Dos Terços és una cita singular que convida els mataronins a disfrutar de l’espai agrari i forestal –dos terços del municipi– que es preserva a la capital del Maresme. “Volem posar llum a una activitat econòmica com és el sector agrari, que ens alimenta a tots i que cal garantir”, explica des de l’organització Laia Balanzó, a les portes de tancar aquest cap de setmana la quarta edició d’un festival que porta cada any més veïns a descobrir la zona agrícola de les Cinc Sénies, de Mata i Valldeix. Sota el fil conductor d’enguany, a l’entorn del canvi climàtic, les propostes culturals s’han traslladat al camp i a les masies, on s’han fet espectacles i sortides per descobrir la fauna i la flora que s’hi refugia.

L’associació agrària que organitza el festival mostra amb orgull l’ofici a la fira de la pagesia que s’inaugura a la plaça de l’Ajuntament, coincidint amb la diada de Sant Galderic, patró dels pagesos. “El sector és potent però no hi ha relleu generacional i això vol dir que han de poder viure de pagès i que s’ha de comprar el que val”, assenyalen des de l’organització, que volen reforçar el vincle entre productors i consumidors. A les parades es vendran productes locals, d’horta, vi, mel, ous, planta, i es mostraran projectes d’entitats vinculats a la pagesia, així com una mostra d’eines del camp.

La música i el moviment ompliran aquest matí els mercats municipals amb la dansa contemporània i el hip-hop de La Nave Dance Studio, a cinc punts de la ciutat. I demà serà el torn de la rumba catalana, amb Mataró Rumba All Star, que portarà el repertori fins als hivernacles de l’Hort d’en Dídac.

Roselles fluorescents

La imatge més sorprenent del cap de setmana pot ser la instal·lació que s’ha fet en un camp de les Cinc Sénies per veure de nit com s’il·luminen 15.000 roselles de paper fluorescent. La instal·lació, que es pot veure aquesta nit i demà diumenge, és fruit de la col·laboració del MAC (Mataró Art Contemporani) amb el festival, dins del Manifesta 15, i és obra de l’artista Lola Solanilla, que recupera el joc per endevinar el color dels capolls de les roselles. Dues xerrades tanquen els actes del festival.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.