Política

guerra a europa

Pionyang enviarà 12.000 soldats a Ucraïna, segons la intel·ligència sud-coreana

Uns 1.500 efectius ja estarien rebent formació a territori rus

Corea del Nord ha decidit enviar un total de 12.000 soldats a Ucraïna per donar suport en la guerra a Rússia i hauria començat ja el desplegament d’aquests efectius, segons ha afirmat una font del Servei Nacional d’Intel·ligència sud-coreà (NIS).

“S’ha descobert que Corea del Nord recentment ha decidit enviar a un total de 12.000 efectius de quatre brigades diferents, incloent-hi les forces especials, a la guerra d’Ucraïna”, ha explicat l’esmentada font citada avui divendres per l’agència de notícies Yonhap.

La informació es dona a conèixer després que en els últims dies fonts ucraïneses asseguressin que Pionyang anava a subministrar tropes per a lluitar a Ucraïna i el mateix president Volodímir Zelenski digués ahir que Corea del Nord prepara l’enviament d’un contingent d’uns 10.000 homes i que això suposaria “el primer pas per a una guerra mundial”.

“El moviment de tropes ja ha començat”, va indicar la font del NIS, en el que suposaria el primer enviament de soldats nord-coreans fora del territori nacional des de la Guerra de Corea (1950-1953).

El president sud-coreà, Yoon Suk-yeol, va convocar avui una reunió interdepartamental d’emergència per a tractar el suport nord-coreà a Rússia en el front, en la qual es va dir que la situació “suposa una amenaça significativa per a la seguretat no sols de la República de Corea (nom oficial del Sud) sinó també per a la comunitat internacional” i que Seül “mobilitzarà tot mitjà disponible” per a comunicar-se i cooperar amb els seus socis.

Al final de la trobada el NIS va publicar un comunicat amb imatges captades per satèl·lit per a explicar que els primers operatius per a transportar tropes a Rússia van tenir lloc entre el 8 i 13 d’octubre, quan embarcacions russes van recollir en els ports nord-orientals de Chongjin, Musudan i Hamhung als efectius per a portar-los fins a Vladivostok.

El text afegeix que el NIS espera que comenci aviat una segona fase de transport de tropes i que aproximadament uns 1.500 soldats estan ja en instal·lacions militars de l’Orient Llunyà rus en Vladivostok, Jabárovsk o Ussuriisk (regió de Primorie) i també en Blagovéshchensk (Amur) i que seran “desplegats en el front quan completin els seus processos d’adaptació”.

En aquestes bases se’ls han donat uniformes militars i armes russes, a més de cèdules d’identitat falses que estipulen que els soldats nord-coreans són oriünds de les regions siberianes de Yakutia i Buriatia, a causa de la semblança, segons el NIS, dels residents d’aquestes zones amb les persones d’ètnia coreana.

Experts militars consideren que la decisió nord-coreana estaria en línia amb el tractat de cooperació estratègica signat per Corea del Nord i Rússia al juny, que aprofundeix encara més el fort acostament en el qual s’han embarcat Pionyang i Moscou en l’últim any.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.