Política

europa de l’est

Incertesa a Moldàvia amb un empat tècnic entre els partidaris i contraris a l’ingrés a la UE

El vot dels moldaus que viuen a l’exterior ha capgirat el resultat, que donava la victòria al ‘no’

Moldàvia s’ha dividit per la meitat en la votació d’aquest diumenge sobre la reforma constitucional per incloure-hi l’adhesió d’aquesta antiga república soviètica a la Unió Europea (UE). Els primers resultats apuntaven a una victòria del ‘no’ amb el 57% de les paperetes, però el ‘sí’ ha capgirat el resultat aquest dilluns al matí després que la presidenta moldava, la liberal Maia Sandu, hagués denunciat a la matinada (hora catalana) frau en una clara acusació a grups pròxims a Rússia.

Segons el resultat difós aquest dilluns al matí per la Comissió Electoral Central de Moldàvia, apuntava un empat tècnic amb el 98,38% de les paperetes escrutades entre els partidaris i els contraris de l’ingrés al bloc comunitari europeu, amb un lleuger avantatge pels primers. Així doncs, a punt de completar-se el recompte, el ‘sí’ a continuar avançant en el camí cap a Brussel·les sumarien el 50,07% dels vots, mentre que els del ‘no’ haurien recollit el 49,93% dels suports.

La discrepància amb els resultats iniciats pot deure’s, segons els analistes citats per les agències, a què els vots dels moldaus que viuen a l’exterior, majoritàriament favorables a l’adhesió, s’han comptat al final.

Després de l’inici de l’escrutini, que donava una clara victòria als adversaris de l’ingrés de Moldàvia a la UE, Sandu va denunciar frau. “Tenim proves i informació que un grup criminal es proposava comprar 300.000 vots. Això és un frau sense precedents l’objectiu del qual és comprometre la democràcia. El seu objectiu és sembrar la por i el pànic en la societat”, va dir la presidenta en una breu compareixença davant els mitjans. Així, els moldaus contenen l’alè a l’espera de conèixer el resultat final de la consulta que decidirà si el futur del seu país passa per continuar avançant en el camí cap a Brussel·les o per reforçar les relacions amb Moscou.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.