Economia

societat

Aprovat el pla territorial d’habitatge que aspira a crear un 15% de pisos assequibles en 20 anys

Vol ser un full de ruta per ampliar fins al 9% el parc de lloguer social

El decret també fixa la reserva de sòl per a promocions públiques

El Consell Executiu ha aprovat avui el decret del Pla Territorial sectorial d’habitatge, que té com a principal objectiu que Ca talunya pugui tenir el 15% d’habitatge assequible a en 20 anys. El Pla determina els municipis inclosos a les àrees de demanda residencial “forta i acreditada” i fixa els objectius quinquennals municipals de solidaritat urbana, així com l’increment del parc d’habitatges de lloguer social a assolir. “Representa un full de ruta ambiciós en matèria d’habitatge per a les properes dues dècades”, ha destacat la portaveu del govern, Sílvia Paneque, que ha precisat que del total d’habitatge assequible està previst que hi hagi “un 9% de lloguer”, un increment important perquè actualment el percentatge no arriba al 2%.

El decret també fixa la reserva de sòl per a protecció pública, complint amb la Llei del dret a l’habitatge de 2007.

En els municipis inclosos a les àrees de demanda residencial forta i acreditada, els estàndards de reserva mínima serà el següent: el sòl corresponent al 50% del sostre que es qualifiqui per a l’ús residencial de nova implantació en sòl urbanitzable delimitat; i el 40% en sòl urbà no consolidat, amb possibilitat de reduir la xifra fins al 30% quan sigui necessari per garantir la viabilitat econòmica de l’actuació. En ambdós casos, la meitat -com a mínim- d’aquestes reserves s’ha de destinar específicament al règim d’arrendament. En paral·lel, s’estableix un termini de dos anys per a l’adaptació dels plans locals d’habitatge d’abast municipal o supramunicipal per fer-los coherents amb el Pla territorial sectorial d’habitatge.

“Les polítiques d’habitatge han de ser estructurals i anar més enllà de ser puntuals i per atendre situacions d’emergència”, ha volgut deixar clar Paneque.

Cens social

Amb l’efecte d’assolir l’objectiu de solidaritat urbana, s’integren en el parc d’habitatges destinats a polítiques socials: els habitatges acollits a qualsevol de les modalitats de protecció oficial; els habitatges promoguts per operadors públics, de preu intermedi entre l’habitatge amb protecció oficial i l’habitatge del mercat lliure; els habitatges de titularitat pública o privada gestionats per les administracions competents per desenvolupar les polítiques en matèria d’habitatge; els allotjaments dotacionals; els habitatges privats de lloguer administrats per xarxes de mediació social; els habitatges d’inserció gestionats per la Xarxa d’Habitatges d’Inclusió; els habitatges i allotjaments d’acollida de persones immigrades, refugiades o sol·licitants d’asil; els habitatges cedits en règim de masoveria urbana; i els habitatges d’empreses destinats als seus treballadors.

En el termini d’un any des de l’entrada en vigor del Pla territorial sectorial d’habitatge, els municipis obligats a complir l’objectiu de solidaritat urbana han de constituir el cens dels habitatges que integren llurs parcs d’habitatges destinats a polítiques socials. Aquest pla entrarà en vigor a partir de l’endemà de la seva publicació al Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya, mentre que la part del compliment dels objectius de solidaritat urbana, de lloguer social i de protecció oficial per a les diferents àrees ho faran l’1 de gener de 2025.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.