Política

Àustria

El president austríac encarrega als conservadors formar govern sense l’extrema dreta

Van der Bellen constata que cap formació està disposada a aliar-se amb guanyador de les eleccions, l’FPÖ

El partit ultradretà consideren que la seva exclusió és una “bufetada” als electors

La ultradreta no governarà a Àustria tot i haver guanyat les eleccions del passat 29 de setembre. El president austríac, Alexander van der Bellen, ha demanat a l’actual canceller, Karl Nehammer, que formi un nou govern sense l’ultradretà FPÖ, després de constatar que no hi ha cap formació disposada a aliar-se amb el partit més votat als comicis.

Van der Bellen ha anunciat en un missatge a les xarxes socials que ja li ha comunicat l’encàrrec a Nehammer, que lidera el segon partit més fort del Parlament, el conservador ÖVP. A més, li ha suggerit “comenci immediatament les negociacions amb el Partit Socialdemòcrata” (SPÖ), la tercera força parlamentària.

El cap d’Estat austríac plantejat la possibilitat d’incloure “un tercer soci” perquè l’executiu tingui un suport “estable” i sigui”capaç d’actuar”. “Àustria necessita un govern estable, eficaç i basat en la integritat”, ha indicat.

L’ecologista Van der Bellen ha fet aquest anunci després de mantenir diverses rondes de consultes amb els cinc partits que formaran el Parlament sorgit de les eleccions legislatives. L’FPÖ va ser la primera força amb el 28,8% dels vots, que li van donar 57 diputats en un parlament de 183 escons. El democratacristià ÖVP va quedar segon amb el 26,3 %; el socialdemòcrata SPÖ, tercer, amb el 21,1 %; el liberal Neos, quart, amb el 9 %, i Els Verds, cinquens, amb el 8 %.

“Bufetada” als electors

El líder de l’FPÖ, Herbert Kickl, ha afirmat que la decisió del president federal de no assignar la formació de govern al guanyador de les eleccions, és a dir, el seu partit, és una “bufetada a la cara” dels electors. “Però us prometo que encara no s’ha dit l’última paraula. Avui no és el final d’aquesta història”, ha afegit en un comunicat difós a les xarxes socials. Kickl ha acusat el president de trencar amb el procés habitual d’encarregar la formació de govern al partit més votat.

El mateix Van der Bellen ha admès que la seva decisió no es correspon amb aquesta tradició, que és habitual a Àustria però no està establerta per llei. “Aquesta vegada no he actuat això perquè s’ha donat una situació completament inusual, en la qual hi ha un partit amb el major nombre de vots, per suposat, però cap dels altres partits aparentment vol treballar amb ell”, ha argumentat. A més, ha revelat que el mateix Kickl li va deixar clar que “l’FPÖ només participaria al govern si ell és el canceller”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.