Societat

Estats Units

Biden demana perdó per l’internament forçat de nens nadius

El president nord-americà visita una reserva indígena per primera vegada en el seu mandat

El president dels Estats Units, Joe Biden, ha demanat aquest divendres perdó en nom del govern per les atrocitats comeses a centenars d’internats públics per a nens indígenes durant 150 anys, en els quals van ser privats de la seva llengua i cultura.

“El govern federal mai s’ha disculpat formalment pel que va passar, fins avui. Com a president dels Estats Units, em disculpo formalment pel que vam fer”, ha declarat durant un acte de desgreuge a la Comunitat Indígena de Gila River, a l’Estat Arizona, segons recull l’agència Efe.

És la primera vegada que un president nord-americà es disculpa per les atrocitats que van patir desenes de milers de nens indígenes que van ser obligats a anar a aquests internats entre 1819 i 1969. Durant aquests 150 anys, el govern va finançar esglésies i grups religiosos perquè gestionessin uns quatre-cents d’aquests centres a 37 estats del país. Almenys un miler de nens van morir per malalties o malnutrició en els internats del govern, segons una investigació iniciada fa tres anys per la secretària d’Interior, Deb Haaland.

“Per als qui van viure aquest període, era massa dolorós parlar-ne. Per a la nostra nació, massa vergonyós reconèixer-ho. Però que la història calli no significa que no hagi passat. Va passar”, ha lamentat Biden.

El mandatari demòcrata ha reconegut que “el dolor que vam provocar sempre serà una empremta inesborrable de vergonya, de sang, a la història dels Estats Units”. Biden ha assegurat que té “la ferma responsabilitat de ser el primer president en disculpar-se formalment amb els pobles originaris, nadius americans, hawaians i d’Alaska”.

“No hi ha excusa perquè aquesta disculpa hagi trigat 50 anys a arribar”, ha afegit Biden, en la que ha estat la primera visita a una reserva de nadius americans d’ençà que va accedir a la presidència el 2021. El president hi ha anat acompanyat de Haaland, que és la primera nativa americana que forma part del govern dels Estats Units. Els seus avis i un dels besavis van passar per aquests internats.

Haaland, que pertany a la tribu Pueblo de Laguna (Nou Mèxic), ha explicat que quan només tenien vuit anys, els seus avis van ser arrencats de les seves comunitats i “obligats a viure en un internat catòlic fins als tretze”. “Al meu besavi també se’l van endur, enviat en tren a milers de milles del nostre poble de Mesita. Molts nens com ells mai no van tornar a casa”, ha recordat la secretària. La investigació impulsada per Haaland va trobar tombes sense identificar a 65 dels internats. Arran de l’informe, el Departament d’Interior va instar formalment al govern a disculpar-se.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.