Medi ambient

europa

La meitat de les morts per calor a Europa l’estiu del 2022 són atribuïbles a l’escalfament causat per l’acció humana

Un estudi d’ISGlobal mostra que les dones i la gent gran són més vulnerables davant les altes temperatures

Més de la meitat de les morts relacionades amb la calor durant l’estiu del 2022 estaven relacionades amb el canvi climàtic induït per l’acció humana (antropogènic), segons un estudi de l’Institut de Salut Global de Barcelona (ISGlobal).

La investigació concreta que 38.154 de les 68.593 morts relacionades (56%) amb les temperatures rècord d’aquell estiu no s’haurien produït si no existís l’escalfament global. Els resultats, publicats a ’npj Climate and Atmospheric Science’, mostren que el nombre de morts relacionades amb la calor per milió d’habitants atribuïdes a l’escalfament antropogènic era el doble a les regions del sud que a la resta d’Europa i que les dones i la gent gran són els més vulnerables als efectes de les altes temperatures.

Thessa Beck, investigadora d’ISGlobal i primera autora de l’estudi, destaca que amb aquesta investigació projecten llum sobre “com l’escalfament global afecta la salut pública”. El punt de partida és un estudi previ també d’aquest centre impulsat per la Fundació La Caixa que ja va desvelar que les temperatures rècord de l’estiu de fa dos anys van causar més de 68.000 morts al continent europeu.

En declaracions recollides per ISGlobal, Beck adverteix que han observat un augment de la mortalitat relacionada amb la calor “en gairebé tots els països analitzats”, però afegeix que “no totes les persones es veuen afectades per igual”.

En línia amb estudis anteriors, els investigadors van trobar un major nombre de morts relacionades amb la calor atribuïbles al canvi climàtic entre les dones (22.501 de 37.983 morts) i les persones de 80 anys o més (23.881 de 38.978 morts) enfront dels homes (14.026 de 25.385 morts) i les persones de 64 anys o menys (2.702 de 5.565 morts).

Per països, Espanya és un dels que registra més morts atribuïbles a l’escalfament global el 2022, amb un total de 7.582, i una ràtio del 64%, per darrere d’Itàlia, amb 13.318 morts relacionades a aquest motiu (71%). Per nombres absoluts, segueixen aquests dos països mediterranis Alemanya, amb 5.746 morts atribuïbles a l’escalfament global (59%) i França, 3.110 (54%). Per comparació, les xifres del 2022 mostren un augment alarmant del 40% en la mortalitat relacionada amb la calor i un augment de dos terços en la mortalitat atribuïda a l’escalfament antropogènic.

En aquests estudis, els investigadors van utilitzar registres de temperatura i mortalitat de 35 països europeus i van ajustar models epidemiològics per calcular la mortalitat relacionada amb la calor l’estiu del 2022.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.